Skip to main content

Dobra kaloria. Ciasteczka bananowo-marchewkowe z bakaliami (bez mąki i jajek)

IMG_1365

* * *

A czy one są jadalne? To pierwsze zadawane pytanie, na wieść że są pieczone bez mąki, jajek i cukru. A no są! Co prawda trudno do nich przekonać zagorzałych fanów kruchych tart z solonym karmelem, ale jeżeli chcecie nieco odchudzić domowe wypieki lub ograniczyć cukier w słodyczach dzieci to warto wypróbować przepis!

IMG_1374

Skład:

(przepis na 10-12 sztuk)

1 marchewka

2 banany

2-3 łyżki miodu (opcjonalnie)

1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej

5-6 daktyli (wcześniej namoczone we wrzątku)

garść orzechów laskowych i pestek ze słonecznika

2 łyżki nasion chia

garść rodzynek

50 g wiórków kokosowych

IMG_1384

A oto jak to zrobić:

  1. Startą marchewkę (na tzw. małym oczku), rozgniecione banany, nasiona chia, bakalie, namoczone i posiekane daktyle, rodzynki, ugotowaną komosę ryżową i miód mieszamy w szerokim naczyniu do połączenia się składników. Na tym etapie możemy modyfikować smak dowolnymi przyprawami (cynamon, kardamon, ekstrakt waniliowy) lub otartą skórką z cytryny/pomarańczy.
  2. Ciastka formujemy za pomocą łyżki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C (opcja: góra-dół) przez 18-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika będą miękkie – jak ostygną to stwardnieją.

IMG_1385 IMG_1395

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

28 Odpowiedzi do “Dobra kaloria. Ciasteczka bananowo-marchewkowe z bakaliami (bez mąki i jajek)”

  1. Haha! Moje dzieci nie chcą jeść wypieków bez mąki;-) Ostatnio upiekłam Twoje ciasto z daktyli i śliwek bez mąki i cukru i zostało całe dla mnie;-) Ale ponieważ trwa Wielki Post i wśród moich postanowień jest niejedzenie słodyczy i mącznych produktów, to chętnie skorzystam i z tego przepisu!

  2. Ale dlaczego „niejadalne”??? One sà pyszne…po prostu smakujà inaczej niż np.kruche ciasteczka,ale dla mnie extra?

  3. Nie znoszę daktyli i rodzynek, mogę je pominąć czy trzeba czymś zastąpić bo inaczej masa się rozpadnie?

  4. Witam,
    Zosiu ciasteczka zrobione są wyśmienite ??
    Tylko za bardzo nie stwardniały w czym może być błąd ?
    Miłej niedzieli ?

  5. Zosiu,

    Zrobiłam te ciasteczka wczoraj (dodałam jeszcze trochę amarantusa, a daktyle zastąpiłam figami) i są wyśmienite :) Nie jest to Twój pierwszy przepis, który wykorzystałam w swojej kuchni, ale pierwszy raz odważyłam się skomentować. W weekend robiłam krem jaglany z musem malinowym i był absolutnie wyborny :) Ciekawi mnie, czy sama tworzysz te przepisy, czy gdzieś je odnajdujesz?

    Pozdrawiam, Arletta

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.