* * *
A czy one są jadalne? To pierwsze zadawane pytanie, na wieść że są pieczone bez mąki, jajek i cukru. A no są! Co prawda trudno do nich przekonać zagorzałych fanów kruchych tart z solonym karmelem, ale jeżeli chcecie nieco odchudzić domowe wypieki lub ograniczyć cukier w słodyczach dzieci to warto wypróbować przepis!
Skład:
(przepis na 10-12 sztuk)
1 marchewka
2 banany
2-3 łyżki miodu (opcjonalnie)
1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
5-6 daktyli (wcześniej namoczone we wrzątku)
garść orzechów laskowych i pestek ze słonecznika
2 łyżki nasion chia
garść rodzynek
50 g wiórków kokosowych
A oto jak to zrobić:
- Startą marchewkę (na tzw. małym oczku), rozgniecione banany, nasiona chia, bakalie, namoczone i posiekane daktyle, rodzynki, ugotowaną komosę ryżową i miód mieszamy w szerokim naczyniu do połączenia się składników. Na tym etapie możemy modyfikować smak dowolnymi przyprawami (cynamon, kardamon, ekstrakt waniliowy) lub otartą skórką z cytryny/pomarańczy.
- Ciastka formujemy za pomocą łyżki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C (opcja: góra-dół) przez 18-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika będą miękkie – jak ostygną to stwardnieją.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Haha! Moje dzieci nie chcą jeść wypieków bez mąki;-) Ostatnio upiekłam Twoje ciasto z daktyli i śliwek bez mąki i cukru i zostało całe dla mnie;-) Ale ponieważ trwa Wielki Post i wśród moich postanowień jest niejedzenie słodyczy i mącznych produktów, to chętnie skorzystam i z tego przepisu!
:-))))
Ja też nie jem słodkości w Wielkim Poście, a od jakiegoś czasu marzę o czymś słodkim do porannej kawy. Ten przepis spadł mi z nieba:) Na pewno wypróbuję i podzielę się opinią.
:-)))
Zdjęcia jak zwykle z największą klasą!
:-)
Zosiu, widzę że wpisy coraz częściej :D::D Uwielbiam Cię :*
Ale dlaczego „niejadalne”??? One sà pyszne…po prostu smakujà inaczej niż np.kruche ciasteczka,ale dla mnie extra?
Czym można zastąpić komosę ryżową?
To prawda takie ciastka smakują inaczej, ale wyglądają pysznie i zdrowo. Wypróbuję taką wersję:) Niedawno robiłam ciastka bananowo-owsiane (bez mąki i bez jajek). Dzieci były zachwycone:) Jak wyszły można zobaczyć tutaj: https://inspirowanenatura.wordpress.com/2017/03/08/zdrowe-ciastka-bananowo-owsiane/
Podbijam pytanie o to, czym można zastąpić komosę ryżową :)
a może kaszą jaglaną?
Śmiało! Polecam również płatki owsiane (tylko to już będzie miało gluten). Pozdrawiam ciepło!
Płatki owsiane/ugotowana kasza jaglana
ale smakowite i bez wyrzutów sumienia można jeść:)
dokładnie! :-P
Super ! Zrobię w weekend do niedzielnej kawy ☺. Pozdrawiam
:-) Pozdrawiam ciepło!
Nie znoszę daktyli i rodzynek, mogę je pominąć czy trzeba czymś zastąpić bo inaczej masa się rozpadnie?
Jak są banany, to się nie rozpadną, tylko polecam dodać więcej bakalii :)
Czym można zastąpić banany?
hmm, jajkiem :)
Witam,
Zosiu ciasteczka zrobione są wyśmienite ??
Tylko za bardzo nie stwardniały w czym może być błąd ?
Miłej niedzieli ?
❤️
Zosiu,
Zrobiłam te ciasteczka wczoraj (dodałam jeszcze trochę amarantusa, a daktyle zastąpiłam figami) i są wyśmienite :) Nie jest to Twój pierwszy przepis, który wykorzystałam w swojej kuchni, ale pierwszy raz odważyłam się skomentować. W weekend robiłam krem jaglany z musem malinowym i był absolutnie wyborny :) Ciekawi mnie, czy sama tworzysz te przepisy, czy gdzieś je odnajdujesz?
Pozdrawiam, Arletta
Czym mogę zastąpić komosę ryżową albo czy mogę ją pominąć w przepisie ?
przepyszne ciasteczka!:)))))) sklepowe mogą sie schowac w sklepach!:)
❤️❤️❤️