* * *
Po miesiącach pełnych słońca i soczystych smaków, czas na bardziej rozgrzewające i aromatyczne potrawy. Jeżeli planujecie jesienny wyjazd na Pomorze – wszystkim kochającym morze, właśnie o tej porze polecam odwiedziny – i szukacie sprawdzonych adresów to w dzisiejszym zestawieniu z pewnością możecie liczyć na dobre smaki. Jesień to zdecydowanie najbogatsza pora roku oferująca nam doskonałe produkty i niezliczone sposoby przygotowania. Jednym z nich jest konfitowanie (zaczerpnięty sposób z tradycyjnej kuchni francuskiej) które polega na marynowaniu mięsa w soli a następnie na powolnym gotowaniu w tłuszczu. Domyślam się, że w domowych warunkach nie zawsze jest szansa na tego typu wyczyn kulinarny, dlatego warto zaufać szefom kuchni. Trzy restauracje, podobny produkt i zupełnie inny charakter smaków. Będąc w pobliżu, sami oceńcie.
Restauracja Gvara
konfitowana noga z gęsi / babka ziemniaczana z majerankiem i pietruszką / karmelizowana dynia, jabłko gruszka, cebula i wiśnia
Gvara, adres: ul. Chlebnicka 48/51, 80-830 Gdańsk | profil na Instagramie
* * *
Restauracja Brovarnia Gdańsk
Konfitowany udziec z gęsi / karmelizowane buraki / żurawina / puree ziemniaczane / jarmuż
Brovarnia Gdańsk, adres: ul Szafarnia 9, 80-755 Gdańsk | profil na Instagramie
* * *
Restauracja Eliksir
Region pomorski jest bogaty w produkty lokalne, co doskonale widać na talerzach w restauracjach. Jesień w kuchni to czas obfitości. Pomorskie lasy pękają od grzybów – w sadach dojrzewają najlepsze jabłka, najsłodsze śliwki i gruszki. To czas dziczyzny i gęsiny, najpyszniejszych dyń, warzyw korzeniowych i orzechów. To dobry moment, by nasycić się bogactwem jesiennych smaków i aromatów, zanim zima okroi nasz jadłospis.
wędzona pierś z kaczki / babka ziemniaczana z boczkiem / puree pietruszkowe / marynowany podgrzybek / sos z czerwoną porzeczką
Eliksir, adres: ul. Mariana Hemara 1, 80-280 Gdańsk | profil na Instagramie
Więcej inspiracji kulinarnych na www.pomorskie-prestige.eu
[współpraca]
W Gdańsku mam ukochana Szwagierkę i miasto też skradlo moje serce. A Synek caaala aa Mama♥️
❤️❤️❤️❤️
Serio??? A ja patrząc na zdjęcia od razu pomyślałam, że Teoś to kropka w kropę p. Andrzej :) Fajne jest to jakie ludzie różne cechy zauważają :)
Zosiu, super wpis :) Zdradzisz skąd karmelowa koszula?
Cudowne są takie smakowite wycieczki! Ja ostatnio odkrywam głównie gdyńskie knajpki, bo właśnie z Gdańska się tam przeniosłam :)
Magdalena, a masz jakąś ulubioną?
Ostatnio lubię odwiedzać Haos i POP in :) a w sezonie obowiązkowo Szprot przez Płot, bo do niego mogę iść spacerem, takim solidnym:)
Te dania wyglądają obłędnie! Ale ja bym się też chciała dowiedzieć, skąd jest Pani marynarka w kratkę. Śliczna! :)
Ilono, dziękuję za odwiedziny! A co do marynarki, to pochodzi z HM (zeszłoroczna kolekcja), serdeczności!
Zosiu czy rozważasz cykl przepisów na pasty warzywne? Humus buraczany z Twojego przepisu rewelacja!!! Moze najlepsze pasty warzywne na śniadanie do kanapek :) byloby super! Pozdrawiam
Pani Zofio! Pani zdjęcia to prawdziwa uczta dla oczu, a przepisy inspirują i są bezpośrednią przyczyną pochwał moich domowników i gości ;-) Bardzo mnie cieszą Pani wpisy zarówno te kulinarne, jak i fotorelacje z podróży bliskich i dalekich. Gratuluję i wypatruję kolejnych 🌞
❤️❤️❤️
Zosiu,
czy mogłabyś zdradzić skąd pochodzi sweterek z tego wpisu: https://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/o-zakwasie-buraczanym-dlaczego-warto-go-samemu-przygotowac-i-co-mozemy-z-niego-ugotowac/?