Jagody Goji. Uznane za jedne z najbardziej odżywczych produktów na świecie. Z kilku różnych źródeł dochodziły do mnie informacje o cennych wartościach tych małych koralików i z ciekawości postanowiłam je wypróbować. Są niewielkie, o podłużnej strukturze i słodkim smaku. W trakcie przygotowywania przepisu, wyczytałam, że dzięki bardzo dużej zawartości przeciwutleniaczy owoce Goji wpływają głównie na mechanizmy obronne komórek. A zatem pomagają w eliminacji wolnych rodników i tym samym opóźniają procesy starzenia się oraz wzmacniają działanie układu odpornościowego. Co więcej, pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi i wpływają korzystnie na wątrobę i nerki. Dostępne są w sklepach ekologicznych, BioSklep (tutaj).
Wiarygodnych informacji o prozdrowotnych wartościach tychże owoców jest coraz więcej. Najbardziej jednak cieszy mnie to, że nie trzeba się z nimi jakoś specjalnie obchodzić. Wystarczy zalać gorącą wodą, a następnie zmiksować z ulubionymi owocami. Taki koktajl witaminowy bardziej mnie przekonuje, niż mała powlekana tabletka z informacją na opakowaniu, zapewniającą o odpornościowym działaniu.
Zastosowanie:
- mogą być spożywane na surowo jako przekąska,
- mogą stanowić dodatek do porannej owsianki (dodajemy w trakcie gotowania mleka z płatkami owsianymi i bakaliami),
- jako jeden ze składników domowego kompotu,
- jako dodatek do ciast (np. keksów, serników, jabłeczników),
- przygotowane z gorącą wodą (jako herbata ziołowa).
Skład:
2 banany
500 g świeżych truskawek
2 łyżki suszonych owoców Goji (dostępne tutaj)
1 szklanka jogurtu naturalnego
A oto jak to zrobić:
1. Na kilka godzin (a najlepiej na noc) jagody Goji zalewamy wodą i odstawiamy w suche miejsce.
2. W trakcie mieszania wszystkich składników, dodajemy namoczone jagody Goji wraz z pozostałą wodą. Całość miksujemy na jednolitą masę. Spożywamy od razu :-)
Komentarz: Do tego koktajlu proponuję również dodać 1 łyżkę siemię lnianego, które zawiera sporo kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3, błonnika, kwasu foliowego i witaminy B i E.
Świetna propozycja na wiosenny koktajl, Zosiu:-)
Obecnie serwuję rodzinie koktajle: bananowo-truskawkowe, ale owoce goji, o których słyszałam wiele dobrego, chętnie wypróbuję!
Zdjęcia, Zosiu CUDOWNE:-) Ostatnie cztery to wspaniały vintage. Również dla samych wrażeń estetycznych odwiedzam Twój blog. Dziękuję:-)
Pozdrawiam z chłodnego południa PL,
Marta:-)
Dziękuję serdecznie i również pozdrawiam!
Zosia
To prawda – zdjęcia są przepiękne! Moja wersja koktajlu z równie zdrowymi nasionami chia : http://naan-haveafabulouslife.blogspot.com/2014/02/pozywny-i-zdrowy-koktajl-z-owocami-goji.html
Ma piękny kolor! Zrobiło się wiosennie :)
Pozdrowienia z Krakowa!
Ojejku jakie to piękne!
Zośka ale zdjęcia piękne robisz!
Robię w weekend, po biegach. Dam oczywiście znać jak smakowało. Zosieńko bardzo Ci dziękuję za tyle inspiracji. Nie wiem, co bym zrobiła bez Twojego bloga… a z pewnością, nie wiem co by zrobił mój Małżonek :):)
Gosiu piękne zdjęcia, przepis super – sama ostatnio robiłam podobny koktajl :)
Mam pytanie – ponieważ zachwyciły mnie Twoje sztućce – z jakiego sklepu ono pochodzą? :)
Pozdrawiam wiosennie!
Witam serdecznie,
sztućce pochodzą z Zara Home,
Pozdrawiam,
Zosia
Dzięki za odpowiedź! :)
Nie pozostaje mi nic innego jak czekać, aż otworzą Zara Home we Wrocławiu, albo wybrać się na wycieczkę do Warszawy/Poznania/Krakowa/Gdyni… :P
… to w pierwszej kolejności do Gdyni! :D
Dobre! Lubie ten cykl z zdrowymi przepisami. Oby trwał jak najdłużej.
Zosiu, widziałam Cię w trakcie robienia zakupów, wyglądałaś fenomenalnie :) Widać że się zdrowo odżywisz.
pozdr.
K
:)
Zosiu uwielbiam Twój blog, od miesiąca jestem na bardzo zdrowej diecie i niestety w chwili obecnej nie jem owoców, ale już niedługo. jednak po truskawki radziłabym sięgać dopiero w sezonie, te zapożyczone do najzdrowszych nie należą:) Zdjęcia przepiękne, pozdrawiam:)
uwielbiam ten Twoj wtorkowy cykl ,zwłaszcza że też staram sie zdrowo odżywiac. a mozna spozywac jagody goji bez namaczania. mam jeszcze pytanie odnoscie jagod goji. ostatnio czytalam ze wcale nie sa takie zdrowe i ze moga miec toksyczne wlasciwosci…
To wszystko zależy z jakiego źródła są, a więc warto na to zwracać uwagę. Oczywiście można je spożywać bez wcześniejszgo namaczania :) Trochę jak rodzynki :)
Pozdrawiam ciepło i dziękuję za odwiedziny!
Zosia
Generalnie jagody goi trzeba kupowac z upraw ekologicznych. A tak naprawde to mozna je spokojnie zastapic polskimi jagodami lub tez malinami (poza sezonem mrozonymi) – sa duuuuzo zdrowsze i bardziej naturalne niz jagody sprowadzane z Chin czy Indii. Super food nie musi byc egzotyczne! :) Pozdrawiam slonecznie!
dziekuje ze odpowiedz:) bo chcialam kiedys kupoc jagody goji ale bałam sie ze moga zaszkodzic
Nie szkodzą, kupuj spokojnie :)
A ja się muszę przyznać, że… nie lubię truskawek! :D
Pozdrawiam,
http://ewakuchennie.blogspot.com/
Uwielbiam jagody goji.
Nawet przekonałam do nich mojego niespełna 3 letniego bratanka, zawsze gdy jest u mnie w odwiedzinach to pierwsze o co prosi to o „robaczki” , ponieważ tak właśnie mówi na te niepozorne jagody.
Zosiu co z Twoim sklepem ? będzie dostępny jeszcze?
Zosiu, czy mozna wiedziecgdzie kupilas te urocze slomki i tacke? sa przepiekne:)
niezawodna IKEA :)
Zosia, ale nie widzę tej tacy na stronie Ikei, czy to jakaś starsza kolekcja?
Boże słomki, tacki, widelce… musicie mieć wszystko kropka w kropkę jak dziewczyny? Czekam na pytanie jakiego ręcznika kuchennego używa Zosia i skąd herbata, którą widać w super, ekstra kubkach Kasi na jej zdjęciach. Opamiętajcie się trochę, to już zaczyna się robić żałosne…
No, a dla równowagi (żeby nam się w głowie od nadmiaru witamin nie zakręciło ) postanowiłaś dodać całą tablicę Mendelejewa w postaci nafaszerowanych chemią hiszpańskich truskawek?
sorry za złośliwość, ale to podobno cykl o zdrowiu….
Zgadzam sie! Jesli juz truskawki o tej porze to lepiej byloby zrobic to z mrozonymi. Ale one tak ladnie sie nie fotografuja :P
To umówmy się tak, że ja zrobię koktajl na dniach, a Ty Zosia już powoli się szykuj na przepisy babkowe i jajkowe dla nas :) Bo bez nowego przepisu na stole od Ciebie w każde święta to tak jakby lato bez słońca, zima bez bałwana, mizeria bez ogórka, a natka bez pietruszki..
Dzięki, że jesteś!
Zosiu ja uwielbiam koktajle i ostatnio bardzo często je robię!:)
Wczoraj np. zrobiłam z tego co miałam: jogurt naturalny, a że było go mało dodałam trochę mleka i owoce: jedna pomarańcza, jedna gruszka, jedno jabłko i jeden banan. Mniam!
Natomiast w sobotę robiłam z namoczonych otrębów żytnich z bananem i kakaem oraz odrobiną cynamonu i wanilii oraz trochę cukru brązowego:)
Jagód goi nie jadłam jeszcze ale chętnie spróbuję! Powiedz mi jakie one są w smaku?
Pozdrawiam koktailowo!:)
Monika
No pychota! Ja wczoraj piłam, ale z samych truskawek:)
To połączenie nie intryguje, więc spróbuję:)))
miłego dnia!
U mnie za oknem listopad, więc umilam sobie czas książka „Zakopane odkopane”, którą polecam nie tylko miłośnikom Tatr i przy okazji popijam herbatę. .. z jagodami goji;)
Zosiu! Dzięki za kolejną nspirację – jak zawsze trafioną i pomimo deszczu tu, czy tam, życzę, by chociaż w sercu był maj;)
Pozdrawiam ciepło…
Wyslij mi szklanke tego koktajlu! :D
Ps super sa te ostatnie cztery zdjecia – takie slodkie i wiosenne :)) pozdrawiam!
Zosiu jestem Twoją wierną czytelniczką – wiele przepisów wypróbowałam (z sukcesem :)) ale zastanawia mnie dlaczego, jako fanka zdrowego odżywiania, promujesz truskawki o tej porze roku – wiadomo, że są szklarniowe, ledwo truskawką pachną, smakują bardziej jak ogórek zielony (i to też ten szklarniowy)…również jestem mamą malucha i na pewno o tej porze roku nie dałabym mu „świeżych” truskawek (choć ostatnio jak zobaczył na straganie to bardzo chciał…) teraz jeszcze jemy jabłka, banany, mandarynki i pomarańcze, a na maliny, truskawki, borówki i jagody przyjdzie czas trochę później…,
Pozdrawiam, życząc dalszych sukcesów!
Ja też nie mogę tego zrozumieć… Ważna jest sezonowość produktów i zmiany jadłospisu w zależności od pory roku. Ostatnio przeglądałam książkę Sophie Dahl i przepisy są podzielone na wiosenne, letnie itd.
Zosiu, Twoje przepisy są fajne, ale nie nie zrobiłabym sałaty w styczniu i banana w czekoladzie w środku lata. Kupowanie o tej porze roku truskawek jest niezbyt dobrym pomysłem, są zdrowe niczym Snikers:(
Sa tez truskawki mrozone
Te z przepisu Zosi na pewno nie są mrożone :)
Zosieńko zawsze mile zaskakujesz!
Dziękuję Ci bardzo za ten wpis,
Pozdrawiam Cię gorąco,
K
Ha! Ale to piękneeee. Jakim aparatem robisz zdjęcia?
A gdzie można je kupić? Zosiu zdradź!
Na stronie (w składzie) jest dokładnie podany adres :)
Pozdrawiam,
Zosia
Nie, no za każdym razem jak tu wchodzę, neie mogę się nadziwić jakie piękne zdjęcia. Już jestem głodna!
Zośka czemu mi to robisz?
Pani Zosiu,
A mogę zastąpić jogurt grecki sokiem pomarańczowym?
Proszę o odp :)
Oczywiście-dobry pomysł!
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
Przepyszne! I jakie genialne zdjęcia!
Piję taki koktajl praktycznie codziennie! Dodaję jeszcze 2 łyżki płatków owsianych i jest super! Polecam wszystkim jako 2 śniadanie lub podwieczorek!
Zosiu a czy mogla bys podac przepis na owsianke, ktora szybko mozna przyrzadzic z rana :)
https://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/przepisy-dla-przyszlych-mam-owsianka-ktora-moze-ladnie-wygladac/
Polecam :)
Och jak wszyscy jadą na te truskawki:) A ja myślę, że Zosi bardziej chodziło o przedstawienie nam pomysłu na zdrowy koktajl i jak najpiękniejsze zarazem pokazanie zdjęć owego koktajlu, bo czy pięknie by wyglądały na zdjęciach gdyby Zosia użyła truskawek myślę że na ten czas zdrowszych- mrożonych- ale niestety nie prezentujących się tak jak świeże? A wiadomo, że truskawki są najzdrowsze w czerwcu, a teraz możemy użyć mrożonych. Zdjęcia Zosiu tak słodkie, że aż zwroku oderwać nie mogę. POZDRAWIAM.
No tak, ale jest to blog o ladnych zdjeciach czy o jedzeniu..? :)
Cudowne zdjęcia, pyszny koktajl i te sztućce <3 jaka to firma?
http://zycienienabogato.blogspot.com/
Pani Zosiu. Czasami zaglądam na Pani bloga, i uważam, że to dobre źródło inspiracji i informacji, dla osób które poszukują motywacji do wejścia do kuchni ;) Jednak widzę tu wiele osób, które czytają tylko po to, żeby coś podważyć lub zabłysnąć wiedzą ;)
Dla tych wielu dociekliwych komentatorów, którzy mają wątpliwości co do goji mam artykuł w którym je rozpracowałam, także zapraszam ciekawskich
http://kitchenthing.wordpress.com/category/zdrowie-fitness-dieta/
Zosiu, zrobiłabyś post o sprzętach kuchennych, które Ci się sprawdzają. Planuje kupić właśnie taki mikser do koktajli, ale nie wiem na co zwracać uwagę (oprócz mocy) :)
Ja dodaję jagody goji do warzyw na patelni – cukinii, bakłażana, pomidorków, czosnku i smakuje rewelacyjnie! polecam! samo zdrowie!
O rany ! Rewelacyjne! ale jak, takie suche dorzucasz czy namaczasz wczesniej?I to się robi taki słodki dodatek do słonego czy ostrego dania, tak? coś jakby dorzucić rodzynki? a czy ta goja „usmaży się , udusi” razem z mięsem czy warzywami i czy jest twarda tak w ogóle ?
truskawki w marcu? bądźmy realistami. truskawki teraz są tak nastrzyknięte, że to nie ma nic wspólnego ze zdrowiem. koktajl jak koktajl, zmiksować można wszystko.
_
http://dropofmusic.blogspot.com/
Wygląda przepysznie :)
Zapraszam do polubienia wszystkie mamusie :)
https://www.facebook.com/pages/Anusiowo-mi/287326567999294
Piękne zdjęcia, a koktajl na pewno wyśmienity!
Widze, ze wszyscy w Polsce maja hopla na punkcie tych owocow Goji. Taki owczy ped…
Bardzo mi smakują owoce Goji, choć dotychczas dodawałam je jedynie do jogurtu, chętnie spróbuję innej wersji :)
Zosiu!
A ja mam pytanie związane z Twoim blenderem :) W związku z ostatnimi Twoimi przepisami na zdrowe koktajle / smoothie, postanowiłam również zainwestować w blender, który masz w posaidaniu :) czy mogłabyś napisać czy jesteś z niego zadowolona?
Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Z pozdrowieniami,
Kinga
Witaj!
Blender który posiadam jest marki Kitchen Aid, jest wyjątkowo silnym urządzeniem (można w nim nawet kruszyć lód). A po za tym ładnie się komponuje w kuchni :D
Polecam:-)
Zosia
Zosiu kochana!
Bardzo dziękuję za odpowiedź :)
Właśnie takiego mi sprzętu potrzeba! :)
Słyszałam właściwie same pozytywne opinie na temat tego konkretnego blendera, ale chciałam jeszcze zasięgnąć Twojej opinii, gdyż widzę, że korzystasz ze sprzętów kuchennych Kitchen Aid.
I tak – zdecydowanie pięknie komponują się w kuchni :) Teraz tylko decyzja, na jaki kolor się skusić ;)
Pozdrawiam ciepło,
Kinga
… no właśnie z kolorem najtrudniej! Mają niesłychanie duży wybór, ale myślę że te neutralne kolory tak szybko się nie znudzą i będa pasować do reszty kuchennych narzędzi :)
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
Zgadzam się z Tobą Zosiu :)
Neutralne kolory zawsze się sprawdzają! W kuchni również :)
Myślę, że zdecyduję się na biel lub krem :)
Jeszcze raz dziękuję Ci za odpowiedź :)
Z ciepłymi pozdrowieniami,
Kinga
Zosiu a słyszałaś coś o urządzeniu Thermomix?
Ja mam i bardzo sobie chwalę, szybko robi zupy, pomaga w ciastach zagniatać itp. także fajna sprawa choć kosztuje nie mało. Myślę jeszcze nad zakupem wyciskarki do soków Hurom. Słyszałaś coś o tym?
Jagody Goji pakuje również firma Japar- koszt za 100 g to ok. 5 zł – nie rozumiem czemu napis „bio” na produktach zwiększa ich cene co najmniej dwukrotnie?!
Tego właśnie potrzebowałam!!!
Zosiu proszę częściej zamieszczaj pomysły na koktajle albo smoothie :) Uwielbiam je i lubię próbować nowych połączeń! :)
Ubolewam nad faktem, że nadal nie ma na stronie opcji wyszukiwania przepisów..
Zosia może poratujesz mnie w takim razie daniami z wykorzystaniem mięsa mielonego (np.wołowo-wieprzowego). Potrzebuję inspiracji na piątek!
Zosiu, chce się upewnić czy dobrze rozumiem to co napisałaś :) czy mam wykorzystać wodę, w której moczyłam goji i wymieszać ją z jogurtem i resztą składników? czy po prostu wylać wodę?
Tak jest! wodę wykorzystujemy, ale nie jest jej dużo :)
dziękuję za odpowiedź :) ostatnio kupiłam goji, ale do tej pory wykorzystywałam tylko jako dodatek do owsianki a tu proszę nowy CUDNY pomysł :P pozdrawiam
ostatnio widziałam w rossmanie właśnie owoce goji i zastanawiałam się do czego można je użyć ;)
Wszystko fajnie, tylko ten przepis przydatny jest jedynie w okresie letnim. Truskawki dostepne teraz aż ” kipia” chemia, wiec nie serwuj ich maluszkowi. Mimo to dziekuje za kolejna inspiracje i mam prośbę Zosiu. Czy znasz moze przepis na chleb bez maki, upieczony z samych ziarenek i kaszy? Znalazlam ostatnio taki w pewnej piekarni, ale niestety receptury nie zdradza…:-(
bardzo lubię takie koktajle, są smaczne i zdrowe
Hej Zosiu, zdjęcia cudowne – inspirujące. szkoda że na truskawki trzeba będzie jeszcze trochę poczekać …Mam pytanie. Gdzie kupiłaś robot kuchenny? bardzo sympatyczny;) Przymierzam się do zakupu takiego właśnie sprzętu a nie chcę wydać fortuny ;) Pozdrawiam i życzę sukcesów
Kilka dni mi zajęło znalezienie goji, ale udało mi się w końcu je dostać w Tesco Extra. Właśnie piję Twój koktajl. PYCHA :D Dziękuję, za wprowadzenie do mojego jadłospisu nowego zdrowego pysznego owocu!
Pozdrawiam
B.
P.S. Twoje zdjęcia jak zwykle wyglądają apetycznie :)