* * *
Upały, upały, upały! A na taką pogodę nie ma nic lepszego jak orzeźwiająca lemoniada z arbuza. Przy tym przepisie szczególnie polecam Wam formę jej podania w wydrążonym arbuzie – wypróbowałam przy ostatniej imprezie i goście byli zachwyceni! Taki mały drobiazg, który angażuje zaproszonych a nam ułatwia w innych czynnościach, które wiążą się z podejmowaniem gości. A co powiecie na wersję z alkoholem?
Skład:
1 dojrzały arbuz (różowy i żółty)
1 dojrzały melon
1 cytryna
1 limonka
2 szklanki kruszonego lodu
2-3 łyżki brązowego cukru
A oto jak to zrobić:
1. Arbuza i melona przecinamy w połowie i wyjmujemy miąższ. Usuwamy pestki a masę przekładamy do blendera. Dodajemy kruszony lód, brązowy cukier, sok z limonki i cytryny. Całość miksujemy na gładką masę i przelewamy do wydrążonego arbuza. Dodajemy plastry cytryny. Tak przygotowaną lemoniadę podajemy mocno słochodzoną.
Komentarz: Polecam również wersję z alkoholem – Martini Bianco, Malibu lub z Tequilą.
* * *
Wskazówki jak rozpoznać dojrzałego arbuza?
– warto przyłożyć ucho do arbuza i spróbować pobębnić w niego dłonią – jeżeli usłyszycie tzw. dudniący dźwięc, to znak że jest dojrzały,
– warto unikać małych arbuzów – jest większe prawdopodobieństwo, że arbuz o większych rozmiarach będzie lepszy,
– dojrzały arbuz ma jednolity zielony kolor skórki, a paski nie wyróżniają się.
* * *
Jeżeli jeszcze znacie jakieś sposoby, śmiało piszcie w komentarzach!
Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
łooo matko kochana! te zdjęcie! To jakiś obłęd!
Zosiu skąd pomysły na takie kadry? Nie mogę się napatrzeć na ten koktajl, który wpływa do tych zmrożonych kuleczek :P:PPPP
:-) dziękujkę!
Zosiu wdziałam od rana na Instagramie cudowne zdjęcie z jagodziankami! Kiedy podzielisz się z nami przepisem?
Pleaseeeee :*
:-) Z przyjemnością w weekend :) Dobrego dnia i dziękuję za odwiedziny!
Świetny pomysł, co za zdjęcia!
Ale cudowny przepis i jeszcze lepsze zdjęcia!!! Zosiu nieustannie zachwycasz! Dziękuję za ciągłe źródło inspiracji! :*
No teraz to przeszłaś Zosiu samą siebie! Przepis idealnie dopasowany do pogody, zdjecia jak zawsze zachwycają. Czyżby wcoraz więcej postów? (Mała na wakacjach
Wowowowoow:)) cudowny:) napilabym sie, a tu jeszcze tyle godzin w biurze;), dobrze, ze chociaz klima jest.
… to życzę szybkiego upływu czasu w biurze i wspaniałego, słoneczengeo weekendu :*
Ja uwielbiam arbuzowe Mojito! http://travel4taste.com/2013/08/11/watermelon-mojito/
Następnym razem przygotuje je z takimi kolorowymi arbuzowymi kulkami. Dziękuję za pomysł!
Zosiu, czy to jakas specjalna „lyzka” do wydrazania miazszu z arbuza? Pozdrawiam z pobliskiego Redlowa, zdjecia jak zawsze piekne;)
ja używam ten do lodów :)
Wow! Swietny pomysl i piekne zdjecia! Jestem znana z tego (no coz, nie uzyje slowa slawna :P), ze potrafie zjesc calego arbuza w jedno popoludnie! Ostatnio tez 'eksperymentuje’ z arbuzem i innymi pysznosciami na upaly na moim blogu! Zapraszam! :)
http://www.allnnothing.com
Wygląda pięknie i cóż… staje w konkury z moim ukochanym MROŹNYM ARBUZEM :)
https://www.makecookingeasier.pl/przekaski/mrozny-arbuz (wklejam link ku przypomnieniu i polecam – pychaaa :)
To jest super opcja na ciekawy wpis :D jak rozpoznać dojrzałe ( a nie przejrzałe) owoce :D. Te popularne nasze to oczywistość ale np….mangostan, mango, avocado, kiwi, melon (często zdarza mi się kupić już przejrzałe:( )
Przesyłam troszkę ochłody w upały :):):)
Witam, Zosiu gdzie mogę znaleźć Twój przepis na jagodzianki?
Wygląda rewelacyjnie!!! :-)
Cześć Zosia. Mam jeszcze pytanie odnoszące się do kremu z groszku. Czy mogłabym użyć mrożonego groszku przykładowo z firmy Bonduelle? Ostatnio zrobiłam te zupkę ponownie i zrobiłam pół na pół, czyli swieży groszek + konserwowy z puszki. Niestety to już nie to samo.
Wlasnie zrobilam choc z mala modyfikacja -bez dodatku cukru. Wyszlo pysznie i orzezwiajaco!
Idealne na upalne dni :)