* * *
Zaglądam tu na tylko chwilę, żeby podzielić się z Wami najprostszym, drożdżowym wieńcem (ulepszona wersja). W myśl idei zero waste polecam zachować liście z rzodkiewki, zrobić z nich pesto i przełożyć nim ciasto. Wieniec po upieczeniu, będzie cudownie pachniał i może ukoi serca tych, którzy muszą święta wielkanocne spędzić osobno…
Spokoju ducha i nadziei, że wszystko w końcu powróci do normalności. Ściskam Was świątecznie :*
Skład:
ciasto:
500 g mąki pszennej
8 g suchych drożdży
150 ml ciepłego mleka + 150 ml ciepłej wody
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego lub oregano / tymianek
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
pesto:
liście z 1 pęczka rzodkiewki
2-3 ząbki czosnku
1 pęczek pietruszki
garść parmezanu lub więcej
ok. 4 -5 łyżek oliwy z oliwek lub więcej
sól morska
A oto jak to zrobić:
1. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy drożdże, mleko, wodę, oliwę, zioła i wyrabiamy ciasto. Formujemy kule. Przekładamy do naczynia wysmarowanego oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 30 minut, tak by podwoiło swoją swoją objętość (stawiam na otwartych drzwiczkach włączonego piekarnika).
2. Aby zrobić pesto: wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą.
2. Z ciasta formujemy prostokąt. Rozsmarowujemy pesto na całej powierzchni ciasta. Zwijamy wzdłuż boku (tak jak na zdjęciach). Powstały wałek ciasta nacinamy wzdłuż i przeplatamy 2 wałki, zachowując rozcięcia z farszem na wierzchu. Zlepiamy końce. Ostrożnie przekładamy do natłuszczonej keksówki. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Wieniec pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 30 minut. Warto sprawdzić na 10 minut przed zakończeniem, czy aby wierzch, zbyt szybko się nie rumieni – jeżeli tak to przykryjmy folią aluminiową. Podajemy na ciepło z masłem lub pozostałym pesto.
Z ciasta formujemy prostokąt. Rozsmarowujemy pesto na całej powierzchni ciasta. Zwijamy wzdłuż boku (tak jak na zdjęciach). Powstały wałek ciasta nacinamy wzdłuż i przeplatamy 2 wałki, zachowując rozcięcia z farszem na wierzchu.
Zlepiamy końce.
Ostrożnie przekładamy do natłuszczonej keksówki. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Wieniec pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 30 minut. Warto sprawdzić na 10 minut przed zakończeniem, czy aby wierzch, zbyt szybko się nie rumieni – jeżeli tak to przykryjmy folią aluminiową. Podajemy na ciepło z masłem lub pozostałym pesto.
Robie! Zosiu, a świeżych drożdży ile byś dała?
25 g
Pyszności!!! :)
Muszę zrobić! Jestem wielką fanką Twojego wieńca (zagościł na stałe na wigilijnym stole), ten też musi być pyszny!
❤️
Ty to masz pomysly😉🌿
😂🤩
Pani Zosiu, przepis cudo- zaraz robię 😉. Wygląda Pani pięknie , tak promiennie 🙂. Wesołych Świąt dla Pani i pani bliskich😊.
Olu❤️❤️❤️ Wesołych i spokojnych!
Nóż na suche drożdże zastąpić świeżymi? W jakiej ilości?
Agato, jasne! To będzie 25 g świeżych drożdży
Jeeeeeej Zosieńko ! Jak Ty pięknie wyglądasz na tym zdjęciu! ! Aż musiałam Ci to napisać :) :) :)
Co do przepisu to w życiu bym nie pomyślała żeby z liści rzodkiewek zrobić pesto. Na pewno spróbuje :-) Zdrowych i wesołych Świąt życzę! Uściski z południowej Polski :*
Magdo jak mi miło😚uściski i dziękuję, za wiadomość😇
Piękny! Od jakiegoś czasu robię pesto z liści rzodkiewek. W wersji obiadowej do pesto dodaje jeszcze uprażone pestki słonecznika. Proste i pyszne! I najważniejsze- nic z pęczka rzodkiewki się nie marnuje ;)
Zosiu, u mnie w rodzinie chlebek bazyliowy (najczęściej jej używamy), od kilku lat jest na każde święta, i nie tylko.. Spróbuję tego sposobu zaplatania, przepięknie to wygląda!
Ps. Właśnie jestem w trakcie pieczenia Twojej tarty cytrynowej.. 🍋❤️
Dużo zdrowia i miłości na święta :)
…i wzajemnie! Uściski!
Zosiu,
przepiękne zdjęcia na ten Wielkanocny (aczkolwiek trudny) czas!
Zaglądam na makecookingeasier dość często, ale jeszcze nie wypróbowałam żadnego przepisu :( wybacz! Jestem sama w te Święta i planuję wypełnić czas gotowaniem – najwyższa pora nadrobić zaległości.
Pozdrawiam Cię serdecznie i przesyłam dużo dużo pozytywnej energii dla całej Twojej rodzinki!
Julita
Julito, dziękuję za ciepłe słowa❤️trzymaj się👋 od teraz już sama nie jesteś👩❤️👩
Skąd jest mikser Zosiu?
Kitchen Aid
Pieknie wyglada!
Czy ciasto mozna zrobic dzien wczesniej i trzymac w lodowce?
Zosiu cudowny pomysl !! Dziekuje ! Moglabys prosze napisac kilka slow o tym mikserze ? Jaki to typ ? Jestes zadowolona ?? Z gory dziekuje usciski :*
koniecznie go zrobię, ten piękny zielony kolor, cudo!
Wspaniałych Świąt mimo wszystko. Samych pyszności i dużo nadziei Zosiu!
Zosiu kochana! Tobie i Twoim bliskim zdrowych, rodzinnych, radosnych Świąt Zmartwychwstania Pana Jezusa :-*
Dobrze, że jesteś.
Czy mozna wiedziec wymiary keksowki? Pozdrawiam!
Właśnie zajadam się nim na kolację. Pyszny ! Zrobiłam ze świeżych drożdży ;)
:*
Zosiu, świetny przepis. Ja swój wieniec zrobiłam na mące bezglutenowej i też wyszedł fantastyczny. Następnego dnia odgrzany w piekarniku na opcji grill był jeszcze lepszy!!! Pozdrawiam. 😀
SZAŁ! Piekę po raz kolejny!!!
juhuuuu!!! :-)
Zosiu, Ania Meller poleca Twojego bloga na BukBuk – jako przewodnik kulinarny ☺️
Uwielbiam ja i Marcina Mellera, fajne pozycje książkowe polecają. I Twojego bloga
Pozdrawiam serdecznie
Ojejjj❤️🙈jak miło! A jak mogę go to zobaczyć?😇☺️
Zosiu, Ania Meller na fb prowadzi transmisję na żywo ze strony BukBuk – jak wpiszesz na fb właśnie BukBuk to powinnaś znaleźć
Miłego dzionka ☺️
Zosiu! Zabrałam koleżance listki rzodkiewki po wspólnej wizycie na bazarku i jutro robię! :*
W ramach drugiej randki z moim chłopakiem zorganizowaliśmy piknik, na który przyniosłam wieniec z pesto z Twojego przepisu. Tak zdobywa się serce przez żołądek :D
Ale fajnie👩❤️💋👩👩❤️💋👩👩❤️💋👩👩❤️💋👩
Właśnie upiekłam. Pyszny chlebek. Przepis godny polecenia. Zajadamy się… pozdrowienia😊
❤️dziękuję, jak się cieszę!