Skip to main content

OPOWIEŚCI KULINARNE, CZYLI CO GOTOWALIŚMY W GRECJI

Gotowanie w Grecji to prawdziwa uczta dla zmysłów. Świeże składniki, aromatyczne zioła i lekkie przepisy sprawiają, że każdy posiłek jest niezapomnianym doświadczeniem. Kilka tygodni temu wybraliśmy się liczną grupą na Kretę. To właśnie jedna z tych wysp, o której nasłuchałam się najwięcej dobrego od przyjaciół. Czy w kilka dni można poznać kuchnię grecką? Myślę, że to dość wątpliwe, ale z pewnością można się w niej rozkochać. W tych rejonach nie zabraknie oliwy z oliwek, fety, świeżych owoców morza i warzyw prosto z lokalnych targów, gotowych jagnięcych szaszłyków no i kawy z odrobiną chałwy lub baklawy. Kreta to cudowne miejsce również dla rodzin z dziećmi. Niespieszna atmosfera, sprawia że tu nikt nikogo nie pogania. Mieszkańcy są cierpliwi, serdeczni i przyzwyczajeni do swoich rytuałów. Większość z nich krąży wokół jedzenia. Oglądając ten wpis odpocznijcie i spróbujcie złapać ten niespieszny rytm wspólnych posiłków przy magii zachodzącego słońca. Od siebie tylko dodam, iż faktycznie w greckich zachodach słońca czuje się rękę bogów..

Wybrane przepisy, które towarzyszyły nam na Krecie:

JOGURT GRECKI (MINIMUM 40% TŁUSZCZU), MIÓD ROZMARYNOWY, PRAŻONE MIGDAŁY, ŚWIEŻE FIGI

POMIDORY Z FETĄ, OLIWA Z OLIWEK, WĘDZONA SÓL MORSKA, OLIWKI, CZERWONA CEBULA I ŚWIEŻY ROZMARYN

SAŁATKA Z POMIDORÓW Z TUŃCZYKIEM, OGÓRKI, CZERWONA CEBULA, GARŚĆ OLIWEK, SÓL MORSKA, PIEPRZ I ŚWIEŻE OREGANO

PIECZONE ZIEMNIAKI Z OREGANO

SAŁATKA Z OŚMIORNICY | skład: 1 średnia ośmiornica, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, 2 liście laurowe, 1 cytryna, oliwa z oliwek, sól morska, garść prażonych migdałów, garść posiekanej pietruszki, świeżo zmielony pieprz | sposób wykonania: surową ośmiornicę oczyszczamy i dokładnie myjemy, następnie zalewamy ją wodą w dużym garnku dodając dużą szczyptę soli, ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe. Gotujemy ok. 50 minut. Ugotować odcedzamy, studzimy i kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy je na talerzu, skrapiamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym, sokiem z cytryny, tartą skórką cytrynową i prażonymi migdałami. Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką.

GRILLOWANE KREWETKI Z FETĄ | skład: ok. 1 kg świeżych krewetek, 4 pomidory, 100 g fety, 2 ząbki czosnku, świeże oregano, oliwa z oliwek, sól morska, świeżo zmielony pieprz | sposób wykonania: świeże krewetki dokładnie myjemy i osuszamy. W żeliwnym woku na oliwie podsmażamy czosnek, pokrojone kawałki pomidorów i część posiekanych liście oregano. Następnie dodajemy krewetki, mieszamy i wstawiamy woka na grilla. Na wierz posypujemy fetą i grillujemy, aż feta się rozpuści a krewetki będą gotowe. Posypujemy pozostałą resztą świeżego oregano. Doprawiamy solą morską i pieprzem.

SAŁATA Z MIGDAŁAMI I ANCHOIS | skład: 1 sałata, 1 cebula, garść prażonych migdałów, 6-8 filetów anchois, 100 g fety, 100 ml oliwy z oliwek, 1-2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, sól morska  | sposób wykonania: oliwę, sos balsamiczny, miód i szczyptę soli umieszczamy do małego słoika, zamykamy i wstrząsamy, aż połączy się konsystencja. Umyte i osuszone liście sałaty rozkładamy w salaterce, dodajemy cienko pokrojone plastry cebuli, kawałki fety, pokrojone filety anchois i prażone migdały. Całość zalewamy wymieszanym sosem.

HUMMUS | podobny przepis tutaj

SAŁATA Z MŁODEJ KAPUSTY | skład: 1/2 główki młodej kapusty, garść posiekanej pietruszki, garść płatków migdałowych lub orzechów pinii, oliwa z oliwek, miód, 1 cytryna, sól i pieprz | sposób wykonania: do szklanki wyciskamy sok z 1/2 cytryny i łączymy go z 6 łyżkami oliwy z oliwek, 2 łyżkami miodu, szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Kapustę kroimy na cienkie paski i łączymy z posiekaną pietruszką i prażonymi płatkami migdałowymi. Całość zlewamy wymieszanym sosem.

PIECZONE BAKŁAŻANY |  przepis podobny tutaj

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANA | przepis tutaj

FRITATTA Z ZIEMNIAKAMI, CEBULĄ, BOCZKIEM I ŚWIEŻYM OREGANO | przepis tutaj

SAGANAKI

na deser:

OWCZO-KOZIE SERY (MANOURI, MYZITHRA, GRAVIERA, KEFALOTIRI) Z MIODEM

7 Odpowiedzi do “OPOWIEŚCI KULINARNE, CZYLI CO GOTOWALIŚMY W GRECJI”

  1. Kreta jest wyjątkowa <3 Zosiu często wyjeżdzacie razem z mamą. Jaki macie sposób na opiekę nad Guciem w tym czasie?

  2. WOOOOOOOW!!! Przeglądałam fotki z myślą, że zaraz napiszę w komentarzu prośbę o przepis na… niespodziewałam się że na końcu wstawisz taką niespodziankę ;-) Dziękuję Ci bardzo A Twoje kadry, zwłaszcza te rodzinne zachwycają – zawsze

  3. Wspaniała podróż kulinarna, Zosiu. Na Twoich kadrach Kreta wydaje się rzeczywiście tknięta ręką bogów.
    To cudowna wyspa. Mam nadzieję kiedyś na nią wrócić. A te opuncje figowe na pierwszym zdjęciu to jak na Sycylii:-)
    Pozdrawiam jesiennie z południa PL
    Marta:-)

  4. Zosiu, jeszcze nie byłam na Krecie, choć marzy mi się od dawna. A jeszcze bardziej Santorini. 🏖️Twoje zdjęcia jak zawsze są piękne i zachęcają.
    Pozdrawiam jesiennie 🍁🍂

  5. Mam pytanie w sprawie sałatki z ośmiornicy. W przepisie jest mowa o całej ośmiornicy a nie tylko o mackach? Piękne zdjęcia i super przepisy. Pozdrawiamy oboje z żoną

  6. Pięknie i smacznie się ogląda Pani kulinarne podróże. Też zwiedzam smakami, jednak sama słabo gotuję….

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.