To jeden z tych deserów, który zawsze wyjdzie, niezależnie od naszego nastroju, zaangażowania czy też doświadczenia kulinarnego. Warto jedynie zachować proporcje składników :)
To jedno z tych dań specjalnie dla osób, które twierdzą, że są bardzo zajęte i nie mają czasu na gotowanie. Jest całkiem dobre, zdrowe i jest mięso, co oznacza, że nie muszę przygotowywać oddzielnego obiadu dla męskiej części domowników!
To rozumiem! 6 porcji zapiekanych jajek za jednym zamachem. To naprawdę dobry pomysł. Idealnie sprawdza się przy wizycie porannych głodomorów. Nie muszę pół poranka stać nad kuchnią i smażyć jajek każdemu z osobna. Goście nie muszą ograniczać się do wyboru składników. Wystarczy mieć kilka jajek, a reszta już zależy od naszej inwencji – ser, szynka, […]
Wielki i wyjątkowo doceniany przez nas symbol fast foodów. Oto i on. Hamburger. Kto go nie lubi? Kiedy przyrządzam go w domu i mam wplyw na dobór najlepszych składników sprawia mi on ogromną radość. Jeżeli chodzi o mięso, to przy wyborze zawsze poświęcem trochę więcej uwagi. Co prawda nie wypytuję sprzedawców w jakich warunkach wyhodowano zwierzęta, jak […]
Marynowana polędwica wieprzowa w sosie z miodu i chili w towarzystwie orecchiette z brokułami!
Moja kuchenna biblioteczka powoli pęka w szwach, ale na kulinarną podróż przez Włochy zawsze znajdę miejsce. Zakupiłam więc następną książkę. ,,Apetyt na Italię" to kolejna pozycja na rynku, według której jedzenie jest nie tylko przyjemnym, ale również skutecznym sposobem odkrywania świata. Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, rusza vespą śladem włoskich rarytasów. Podróż zaczyna w […]
Są takie miejsca do których wielokrotnie powracam. Czasem z byle powodu. Czasem bo warto.. a do Charlotte warto, choćby dla wypiekanego na miejscu chleba, podawanych z ręki do ręki słojów czekolady czy dla lampki szampana dołączonej do zestawu śniadaniowego. Nastrój towarzyski, dużo młodzieży i ciągły ruch. Kawy nie polecam, ale za to croque-monsieur jak w Paryżu.
… dzisiejsza inspiracja na jutrzejszy przepis!