To nie jest najłatwiejsze ciasto do wykonania i raźniej jest piec je we dwoje. Choć trzeba się dzielić po równo ostatnim kawałkiem, a zasada kto pierwszy wylizuje resztki ten drugi gapa, to i tak we dwoje zawsze weselej! W dzisiejszym przepisie uwodzicielsko triumfuje czekolada. Musi być naprawdę dobra, gorzka i bez zbędnych dodatków. Mój dzisiejszy […]
Pogoda powoli daje mi we znaki. Przenikliwe zimno w ciągu dnia sprawia, że myślę coraz częściej o garnuszku gorącej zupy, zagryzionej ciepłym pszennym pieczywem z odrobiną solonego masła. W takie dni naprawdę niczego więcej nie potrzebuję. Ażeby zachęcić niektórych Czytelników, którym zupy kojarzą się jedynie z rosołem o tłustych oczkach, pomidorową z rozgotowanym makaronem lub […]
Czasem świeża chałka z malinami od Mamy, czasem wysmażony bekon, jajko sadzone i pół parówki z mizernym pomidorem, albo łyżka kolorowych płatków ze składem nieznanym, zdarza się gorący croissant z czekoladą, owsianka nie za często, dietetyczny ,,wiejski" ze szczypiorkiem albo tłusty z miodem, wyciśnięty sok z pomarańczy, letnie latte w biegu, gorzka czarna, a może […]
Z całą pewnością nasz wspólny wyjazd przyniósł nam masę niesamowitych wrażeń – również tych kulinarnych! Zainspirowana azjatyckimi smakami, postanowiłam w oparciu o dostępność produktów przygotować swoją wersję. Nic wszakże nie zastąpi w pełni smaku i klimatu dalekich Chin, ale satysfakcja z przyrządzenia zupy pikanto-kwaśnej we własnej kuchni jest nieoceniona :-) A może ktoś z Czytelników […]
Chilli con carne. Ten przepis rewelacyjnie sprawdza się na większych przyjęciach. Wystarczy podać sporą ilość nachosów lub poszarpaną świeżą bagietkę, przybrać świeżymi listkami kolendry i każdy powinien być zadowolony! Jeżeli planujecie tym daniem ugościć Waszych domowników, koniecznie pamiętajmy że dobre chilli wymaga trochę czasu (podobnie jak z bigosem, im częściej jest podgrzewany tym smak szlachetniejszy).
Coraz większym powodzeniem cieszą się miejsca, wyspecjalizowane w podawaniu wyłącznie świeżych koktajli. W Trójmieście jest już ich od groma i sprawiają, że na chwilę możemy sobie dać spokój z wyciąganiem huczących i przebarwionych sokowirówek z najdalszych zakątków półki. Kolory są nadzwyczajne – od krwistej czerwieni przez purpurowo-jesienne barwy, do bladoróżowych wręcz przezroczystych odcieni. Potrafią zaskoczyć nie […]
Lubię je piec. Mają w sobie coś wdzięcznego, a łatwość przygotowania to dodatkowa zaleta. Można potraktować ten przepis jako wzór i użyć dowolnych owoców, które akurat są pod ręką. Na jesienne wieczory w sam raz!
Na pierwszy rzut oka przygotowanie faszerowanej papryki wydaję się nieco czasochłonnym zajęciem. Na szczęście smak delikatnej i soczystej papryki z pełnoziarnistym ryżem szybko rekompensuje nasz wysiłek. Jeżeli chcemy zaimponować naszym najbliższym warto skusić się na ten przepis.
Do przyrządzenia tej szarlotki wykorzystałam jabłka ze swojego ogrodu. Mniej więcej co drugi poranek, czekają na mnie na trawie mokre od rosy. Mają tak charakterystyczny smak, kolor i są soczyste. Grzechem by było nie stworzyć dla nich szlachetnej oprawy. Wypróbujcie poniższy przepis, a zapomnicie o kupnych szarlotkach!