Co prawda to jeszcze nie ,,nasze" truskawki, ale ich widok i zapach sprawił, że nie mogłam przejść obojętnie. Od paru dni, krążyła za mną ochota na owocowe ciasto z kruszonką. Może to majówka spędzona na wsi, sprawiła, że zatęskniłam za domowym wypiekiem? Albo po prostu zwykła tęsknota za letnimi smakami! No więc pierwszą garść truskawek […]
World Baking Day i moja tarta z borówkami amerykańskimi, limonką i musem z podwójnej białej czekolady.
World Baking Day to Światowy Dzień Pieczenia, który w tym roku przypada 19 maja. Pomysł wydarzenia zrodził się z myślą o miłośnikach ciast na całym świecie. Oczywiście to również idealny pretekst by założyć fartuchy, ubrudzić ręce i piec ciasta dla naszych bliskich. Spośród wielu interesujących piekarzy świata zostałam wybrana, aby pokazać swój przepis na słodkości. Długo […]
Przepis z myślą o nadchodzących ucztach grillowych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków lub wszelkiego rodzaju mięs. Połączenie świeżych ziół z twarogowym serkiem i jogurtem bałkańskim, sprawia że nasz dip wcale nie musi być bombą kaloryczną.
Nie codziennie przygotowuję takie danie, jak to dzisiejsze! Czarne trufle. Jedne z najbardziej cenionych przysmaków, przez kulinarnych smakoszy. Trudno dostępne. Rosną na czystych glebach o dobrej jakości. Dostałam ją w prezencie wielkanocnym i przez kilka dni spędzała mi sen z oczu. Nigdy w życiu nie przyrządzałam czegoś podobnego. Kilka kropel oliwy z aromatem truflowym, wydawało […]
Na skrzyżowaniu dwóch ruchliwych ulic Paryża, Rue de Rivoli i Saint Honoré zatrzymuję się na tradycyjną francuską zupę cebulową. Jest pora obiadowa. Niemiłosiernie burczy mi w brzuchu. Zafascynowana widokami paryskich ulic, zupełnie zapomniałam o jedzeniu. Kelner naprędce podaje gorące naczynie zupy. Pierwsze wrażenie mało estetyczne. Kolor żółtawy z potwornie dużą warstwą podpieczonego sera. Dobrze, że podali ciepłe […]
Follow my blog with bloglovin!
,,To zaczęło się tamtego dnia w kambuzie. Właśnie przygotowywałam trufle. W takim upale tylko trufle są niezawodne, wszystkie inne wyroby łatwo można uszkodzić – albo przy studzeniu, albo na skutek wszechoobecnego żaru. Hartuj kuwerturę na blacie; podgrzewaj ostrożnie na płytce kuchennej, dodaj przyprawy: wanilię i kardamon. Zaczekaj na właściwy moment, przeobrażając zwykły produkt w mały […]
Jest wesoło! Choć za oknem bożonarodzeniowe zaspy przygniatają pierwsze przebiśniegi, u nas atmosfera wielkanocna. Bazie, żonkile, jaskrawe kurczaki i dostojny bukszpan rozpychają się na stole. Brakuje nam tylko żywego zająca! Każda z nas na chwilę odrywa się od świątecznych przygotowań. Miło jest się spotkać, pogadać i w między czasie poszaleć z malowaniem pisanek. Przywilej prowadzenia […]