Przepis na jogurtowy placek z morelami pochodzi od mojej bliskiej znajomej, która specjalizuje się w szybkich i nieskomplikowanych ciastach. Ma dwóch synów w wieku przedszkolnym, zatem wszystko mówi za siebie- każda wolna minuta cenna jak diabli! Osobiście zmieniłam jedynie proporcje i dodałam białą czekoladę, dla dodatkowej słodyczy. Morele można zastąpić brzoskwiniami. Z bananami nie […]
Cinque Terre w drodze na Lido \ Vernazza Riomaggiore-widok o poranku. Nasi spokojni ,,sąsiedzi" z dołu. Chioggia, czyli mała Wenecja Wenecja późną porą. Chioggia. Niedziela o poranku. Targ rybny. Gelato! Wszystkie smaki o każdej porze, porcje potrójne! Hotel w Parmie, tuż koło lotniska. Chioggia Toskania. Wzgórza z wiodkiem na Sienę. Obiad na skałach. Piza Wenecja […]
Ach ten czerwiec! Pełen wrażeń, szaleńczych emocji, wzruszeń i uniesień. A wszystko zaczęło się od pierwszych urodzin naszej córki. Dmuchanie kremowych balonów na wietrze w ogrodzie, zagniatanie kruchego ciasta do późnej pory i zawieszanie na drzewach papierowych łańcuchów. Kolejny wieczór już w innej scenerii i wśród kilkunastu samych pięknych kobiet (z pewnością domyślacie się […]
Skład: ok. 1 kg truskawek 2 jajka 1 łyżka cukru wanilinowego 150 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g brązowego cukru 1/4 szklanki mleka starta skórka z limonki cukier puder do posypania A oto jak to zrobić: 1. Truskawki obieramy, kroimy w ćwiartki i przekładamy do żaroodpornego naczynia. 2. […]
Skład (dla 2 osób): pęczek zieonych szparagów 2 małe bagietki 2 jajka sos: 2-3 łyżki oliwy z oliwek Monini GranFruttato 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu szczyppta soli świeżo zmielony kolorowy pieprz kilka kropel soku z cytryny A oto jak to zrobić: 1. Szparagi należy dokładnie opłukać i odłamać zdrewniałe końce – powinny się same ułamać […]
Jeżeli chcecie podpatrzeć prawdziwych rzymskich handlarzy, pełnych radości życia i entuzjazmu to koniecznie odwiedźcie Campo dei Fiori- malowniczy targ spożywczy położony w samym centrum starego miasta, nieopodal pięknego Piazza Navona. Czynny codziennie od 7.00 do 14.00, oprócz niedziel, przez cały rok. Cudowna Włoszka, która już od 5:30 dzielnie rozstawiała świeże warzywa. Jak widać uśmiech Jej towarzyszył […]
Pieczone polędwiczki w miodzie ze świeżym majerankiem, kozim serem i czerwcowymi warzywami!
Na dzisiejszy obiad zapraszam prosto z mojego ogrodu. Świeże rzodkiewki, chrupiąca zielona fasolka szparagowa i pieczone mięso w całkiem dobrym sosie. Ktoś chętny? Skład: 1 polędwiczka wieprzowa ok. 2 łyżki suszonego majeranku garść swieżego majeranku ser kozi do smarowania Merci Chef młode ziamniaki / zielona fasolka szparagowa / rzodkiewki / pomidory (opcjonalnie) 2 łyżki masła […]
Follow my blog with bloglovin! Skład: ok. 1kg małży 1 opakowanie mieszanki owoców morza (mrożone, ok. 250g) ok. 400 g makaronu spaghetti 4-5 ząbków czosnku pęczek pietruszki kilka kawałków pokrojonego chili 1 kieliszek białego wytrawnego wina oliwa z oliwek kilka ziarenek kolorowego pieprzu Kotanyi sól morska A oto jak to zrobić: 1. Małże oczyszczamy z […]
Jeżeli jesteście rano w Rzymie i poszukujecie miejsca w którym nie ma przyjezdnych turystów, w którym chcielibyście na chwilę odpocząć od całego turystycznego zgiełku to koniecznie wpadnijcie do Angeliny! Na rogu dwóch ulic Via Poli i via del Pozzetto skromne stoliczki czekają na miejscowych. Jak każde miejsce, które jest na rogu wydaje się bardziej atrakcyjne. […]
Lody w Rzymie? Zawsze i o każdej porze! Śmiało oświadczam, że nie można znaleźć lepszych lodów, niż włoskie gelato. Planując nasz wyjazd obiecałam sobie, że wypróbuje przynajmniej kilka gelaterii. Dotychczas byłam wierną fanką sieci Blue Ice, marząc o tym że może kiedyś jakiś przyjezdny Włoch otworzy mały punkt w moim Trójmieście. Niestety na razie nic […]
Było cudownie! Kto Rzym zna ten wie o czym mówię! Z całą pewnością zdjęcia, nad ilością którą nie sposób zapanować, nie potrzebują mojego dodatkowego komentarza. Niemniej chcę Wam tylko powiedzieć, że w przeciągu tych niecałych 4 dni, zebrałam dla Was parę ciekawych adresów, które warto odwiedzić. W najbliższych dniach z ogromną radością podzielę się z […]
Mój nowy eksperyment. To jest jedna z tych potraw, którą zdecydowanie łatwiej się fotografuje w efekcie końcowym, a sam proces mieszania zmiksowanej fasoli i startej cukinii nie należy do najpiękniejszych. Przyznam się Wam szczerze, że miałam trochę obaw, czy aby to połączenie składników było dobre. Teraz już wiem, że warto spróbować i z pewnością zrobię […]
Osiemnastego maja odbyła się kolejna edycja światowego wydarzenia Restaurant Day. Dwie urocze pomysłodawczynie- Zuzia i Zosia- w pięknej scenerii i przy doskonałej pogodzie serwowały bezowe torty przysypane majowymi kwiatami, kruche tarty z sezonowymi owocami oraz wymyślne kokosowe serniki na migdałowym spodzie. Nie zabrakło również owocowej granoli starannie przewiązanej wstążką, zmrożonej limonkowej lemoniady jak i czekoladowego […]
Kto by się spodziewał, że tyle emocji wywoła mój wczorajszy post! A zatem już dłużej w tajemnicy nie będę Was trzymać drodzy Czytelnicy … a wszystkich zniecierpliwionych bardzo przepraszam :-) Ten tajemniczy język, to retoromański inaczej romansz używany w szwajcarskim kantonie Gryzonia (tym razem to nie żart). Skąd pomysł, żeby męczyć tak Czytelnika? Otóż dla wszystkich […]
A jaki deser Wasze Mamy lubią?