Skład: ok. 1,5 kg świeżej dyni 1 duża cebula 1-2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1.5 l bulionu (własnej produkcji) 1 gałązka świeżego rozmarynu Baziółka 2 duże gruszki 150 ml jogurtu greckiego 1-2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu sól morska do podania: gęsta śmietana + ocet balsamiczny + świeże listki rozmarynu A oto jak to zrobić: 1. […]
Skład: 1 ¾ szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 3 łyżki cukru pudru 3 jajka 1 ¾ szklanki ciepłego mleka 1/3 kostki masła łyżeczka startej laski cynamonu KOTANYI 100g mlecznej czekolady 1 łyżka cukru wanilinowego 2 kropelki esencji waniliowej A oto jak to zrobić: 1. Masło roztapiamy w małym rondelku i czekamy aż wystygnie. Jajka ucieramy w mikserze […]
Szlakiem Podkarpacia. Domowe pierogi z kozią bryndzą, świeżym szczypiorkiem i gorącymi skwarkami.
Są takie miejsca w Polsce, które po wielu latach z przyjemnością odkrywam na nowo. Zapewne dlatego, iż jako dziecko nie byłam w stanie w pełni dostrzec uroków tychże miejscowości w trakcie rodzinnych wypadów. Może również i dlatego, że od tego czasu trochę lat minęło, a one zmieniły się nie do poznania, zachowując przy tym nadal swój autentyzm. Dzisiaj chciałabym […]
Najchętniej podaję figi z ciemnym pieczywem, świeżą ricottą i łyżką miodu. W większości supermarketach są już dostępne za grosze (np. w Lidlu), więc warto sobie urozmaicić codzienne śniadanie. Możemy również komponować je z kozim serem, jako dodatek do sałat, czy różnego rodzaju przystawek. Za chwilę zabiorę się za słodką tartę z ich dodatkiem- jak wyjdzie to Wam opowiem. […]
Czas letniego wytchnienia powoli za nami. Tropikalne fale upałów prawdopodobnie już nam nie straszne, a zatem śmiało możemy przygotowywać się do jesiennych nastrojów. Szkoda mi tylko tych długich poranków, gdzie ptaki już od czwartej mówią dzień dobry, soczystych owoców, intensywnych barw i jedzenia na dworze. Te dwa najpiękniejsze miesiące w roku minęły mi wyjątkowo szybko. […]