Oto mój szybki i nieskomplikowany sposób na mały podwieczorek. Wystarczy nam kilka podgotowanych owoców, wymieszanych z jogurtem naturalnym i mamy pewność że nasz deser nie zawiera zbędnych cukrów. Możemy go przygotować w formie pitnego jogurtu lub w gęstszej formie np. jako dodatek do naleśników, twarogu lub pokrojonych owoców. Co więcej zyskujemy również kompot, który wytworzył się w trakcie krótkiego gotowania. 

Choć za oknem nastrój jeszcze listopadowy, to ja już wkroczyłam w okres przedświątecznych przygotowań. W tym roku trochę szybciej dzielę się z Wami moimi przepisami, tak by każdy mógł wcześniej odpowiednio sie przygotować do Świąt. Przepis na babeczki marchewkowe to dobry początek!

14 listopada 2013

Domowa pizza!

Śmiało weź kawałek i przyjdź po następny! – krzyczę z kuchni umorusana przecierem pomidorowym. Cóż, może wyrażenie ,,domowa pizza" niektórym z Was kojarzy się z niewyrośniętym ,,puchaczem" i resztkami serów, które nie znalazły zastosowania w codziennych daniach. Liczę jednak, że dzięki temu przepisowi, zmienicie zdanie i może zawahacie się przed sięgnięciem po dobrze znany numer do lokalnej pizzerii ;-) Pizza […]

Jakkolwiek przepis powstał z myślą o dzieciach, pieczonego indyka nie należy z nimi przygotowywać. Od kliku miesięcy hasło ,,rozgrzany piekarnik"  przybrało w mojej kuchni nowy wymiar, niemniej przepis całkiem nieźle się sprawdza, gdy warzywa notorycznie lądują na podłodze. Marchewkowe purée włożone do piernikowej foremki, zajmie nam dodatkowe pare minut naszego cennego czasu (mama ma zawsze mało czasu:), ale uwierzcie mi wzbudzi ciekawość naszego Szkraba. Oczywiście […]

7 listopada 2013

Daily food diary

Ostatnie dni były pełne wrażeń (to chyba za sprawą pogody) – było ciepło, słonecznie i zupełnie nie jak w październiku. Niekończące się spacery z moją córką po opustoszałych plażach sprawiły, że mam zapas energii na nadchodzące listopadowe wieczory.

  Wbrew pozorom największym wyzwaniem jest gotowanie dla najmłodszych. Są najlepszymi recenzentami tego co przygotujemy i nie stronią od ekspresyjnej oceny- nie raz talerz z mozolnie przygotowywaną potrawą lądował na ziemi i tylko moja psina miała z niej pożytek! Jedziesz na targ po świeże warzywa, dopytujesz się sprzedawcy skąd pochodzą, wybierasz, przebierasz, czujnym okiem sprawdzasz, czy […]

2 listopada 2013

Café 202, Notting Hill

  Jeżeli kiedykolwiek zrealizuję swoje marzenie i otworzę restaurację, to będzie ona przypominać swoim wyglądem i nastrojem Café 202 na Notting Hill. To jedno z takich miejsc, do którego warto było czekać ponad godzinę na stolik. Stara, drewniana podłoga, stoły z litego drewna, wysokie listwy, lampy industrialne, a przy wejściu (dla czekających w kolejce) albumy ze sztuką współczesną, designem […]

  Słodko-słony sernik chodził za mną już od dłuższego czasu. Do karmelu specjalnie nigdy nie trzeba było mnie namawiać, a już po brytyjskich słodkościach, tym bardziej zabrałam się za wypróbowanie przepisów. Oto i efekt po moich ostatnich nocnych zmaganiach się w kuchni. Co Wy na to? Uprzedzam, sernik jest mocno wilgotny, a karmel po wyjęciu […]

18 października 2013

Good morning London!

Za nami kolejny wyjazd pełen wrażeń! Choć pogoda, jak przystało na Londyn, nie grzeszyła słońcem, to przyznam że była całkiem znośna. Cztery pełne dni w królestwie Royal Baby, afternoon tea, kolorowych cupcakesów, śniadań z fasolą, bekonem i syropem klonowym. W mieście w duchu epoki wiktoriańskiej i jednoczeście kultu nowoczesności. W ojczyźnie Nigelii Lawson, Jamiego Olivier`a i Gordon Ramsay`a. W stolicy […]

12 października 2013

Everyday cooking No. 5

  Dzisiejszy przepis, to efekt mojego ostatniego eksperymentowania w kuchni. Już od dłuższego czasu miałam ochotę na domowego hamburgera. Zrezygnowałam jednak z dużej i puchatej buły na rzecz kiełków ze słonecznika i świeżych pomidorów. Co prawda, nie wszyscy domownicy podzielali mój entuzjazm, ale dla mnie to miła odmiana od klasycznych obiadów.