[smartslider2 slider=”5″] Ostatnie 8 miesięcy to istne szaleństwo, do którego chyba ciężko jest się wcześniej przygotować. Na wieść, że Dom Wydawniczy Rebis zechce wydać moją książkę moja radość nie znała granic. Naturalnie w szybkim tempie mój entuzjazm się ostudził i zaczęły się pytania, jakie przepisy warto pokazać Czytelnikowi. Czy konsekwentnie te które cieszyły się na blogu największą […]

9 października 2014

Daily food diary

 pole lawendowe tuż pod domem ~ ~ jestem bardziej łobuziakiem promyki wrześniowego słońca ~ konie – dawna pasja ciasto pieczone na ,,oko'' ~ park oliwski lubimy czytać ~ lubimy też jeść w trakcie czytania dzisiaj Oni gotują ~ hektolitry soku jabłkowego z naszej 60-letniej papierówki tak było jeszcze 2 tygodnie temu ~ moje ukochane małe rączki warto biegać dla takich widoków ~ a po […]

Skład: podudzia z kurczaka (6-8 sztuk) sól morska 250 g jogurtu greckiego pesto: garść świeżych listków bazylii ok. 100 g startego parmezanu (może być dowolny żółty ser) garść prażonych orzechów włoskich (mogą być prażone migdały, pestki z dyni, słonecznika, pinii) 2-3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól morska A oto jak to zrobić: 1. Podudzia […]

4 października 2014

Wilgotna babka gruszkowa

Mam ogromną słabość do wilgotnych ciast. Lubie je piec, bo nie wymagają zbyt dużej uwagi i z reguły zawsze wychodzą. Oczywiście trzeba pamiętać o pilnowaniu, by wszystkie składniki zachowały pokojową temperaturę (zarówno serek mascarpone, masło jak i jajka) a wtedy z pewnością unikniemy niechcianego zakalca. Do ciasta dodałam szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej – przyprawy idealne na tę porę […]

W moim Orłowie plaże stopniowo pustoszeją. Turystów już znacznie mniej a wszystko wskazuje na to, iż wakacyjny sezon możemy uznać za zakończony. Powracają lokalne twarze. Dzielne mamy odprowadzające swoje pociechy do szkoły, pare zagubionych studentów, którzy jeszcze nie pogodzili się z ropoczętym rokiem akademickim i starsze panie z jesiennymi bukiecikami. Słońca już znacznie mniej, a jak się pokazuje to łapie je […]

30 września 2014

Moja książka!

Drodzy Czytelnicy,  z ogromną radością mam zaszczyt zaprezentować Wam moją pierwszą książkę kulinarną. Książka ,,Przepisy na cztery pory roku" to autorski projekt, który opiera się głównie na zdjęciach potraw. Pochodzą one z mojego domu rodzinnego, gdzie wspólne spotkania przy stole są wartością nadrzędną spajającą rodzinę. Po cichu mam nadzieję, że korzystanie z przepisów sprawi Wam przyjemność i będzie […]

23 września 2014

Brownie ze śliwkami

Skład: 2 tabliczki dobrej, mlecznej czekolady (ok. 200 g) 150 g mąki pszennej 150 g masła 100 g brązowego cukru 2 jajka garść śliwek węgierek 2 łyżki miodu forma do pieczenia 25 x 18 cm A oto jak to zrobić: 1. Masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy połamaną czekoladę, brązowy cukier i podgrzewamy na małym ogniu aż do […]

Dokładnie rok temu odwiedziłam Toskanię będąc w trakcie podróży poślubnej. Wracaliśmy akurat z wybrzeża liguryjskiego Cinque Terre i zmierzaliśmy do Sieny. Mijane po drodze wzgórza z gajami oliwnymi i malutkimi miejscowościami złożonymi z kilku gospodarstw idealnie przypominały mi kadry z filmu pt. ,,Pod słońcem Toskanii" (z pewnością oglądaliście). Piękno tej ziemi trudno jest opisać w kilku słowach. Nic więc […]

W ostatnim kulinarnym magazynie KUKBUK ku mojej uciesze natknęłam się na gruziński przepis na bakłażany. Bardzo cenię to czasopismo i zawsze z niezwykłą przyjemnością przeglądam apetyczne zdjęcia potraw i ilustracje. W obecnym numerze trafiłam na ciekawą historię pt. ,,Kucharz z Przypadku". To historia mężczyzny, który mając w planach dwutygodniową wizytę po Warszawie, tak się zakochał, że pozostał, rozkręcił gruziński barek na […]

Idzie jesień! We wrześniowy poranek wybieram się na krótką przejażdżkę na rowerze. Liście mienią się w jesiennym słońcu swoimi odcieniami zieleni i brązów. Czerwona jarzębina w charakterystyczny sposób daje o sobie znać, a unoszone przez wiatr nitki babiego lata przypominają mi o nieubłagalnej zmianie pór roku. Zatrzymuje się żeby kupić od babulinki bukiecik kwiatów, porozmawiam z […]

Kąpiele w morzu i wielogodzinne spacery po plaży chyba już za mną! W tym roku wakacje minęły mi niepostrzeżenie szybko. Odkąd sięgam pamięcią dawno nie było tak upalnego lata. Przywilej mieszkania nad morzem sprawił, że udawało mi się czasem dwa razy dziennie popływać w morzu (wcześnie rano, tuż po biegach i wieczorem przed snem). Nie znam piękniejszego […]

Skład: (przepis dla 2 osób) 3-4 kapelusze dużych kani świeżo zmielony pieprz sól morska masło do smażenia do podania: pieczywo na zakwasie A oto jak to zrobić: 1. Grzyby dokładnie oczyszczamy i usuwamy nóżki, tak by pozostały same kapelusze. Masło roztapiamy na patelni i smażymy kanie z każdej strony po 3-4 minuty. Doprawiamy świeżo zmielonym […]

Banany to ostatnio jeden z ulubionych owoców mojej córki. Jednym z pierwszych deserów który Jej zaserwowałam jakiś czas temu, był właśnie rozgnieciony banan z sokiem z cytryny, łyżką miodu i szczyptą cynamonu (swoją drogą, to całkiem dobra mikstura na chwilowe przeziębienie). Dzisiaj postanowiłam trochę bardziej zaszaleć i upiec banany w całości z dodatkiem domowego masła migdałowego. Najlepiej smakują tuż […]

Dzisiejszy przepis to istna bajka! Połączenie gorącego musu śliwkowego z rozmarynem i smażonymi drożdżowymi placuszkami pozostanie moim ulubionym deserem tejże jesieni! Receptura została przeze mnie podsłyszana od mojej uroczej kuzynki z Hiszpanii. Zmodyfikowałyśmy jedynie mus śliwkowy dodając listki świeżego rozmarynu, którego miałyśmy akurat pod dostatkiem.  Skład: (przepis na ok. 10-12 placuszków) 175 ml ciepłego mleka 175 ml […]

5 września 2014

Rowerem po Berlinie

Do Berlina udaliśmy się kilkanaście dni temu. Na niecałe dwa dni. Wyjazd zupełnie nie zaplanowany. Poruszaliśmy się głównie rowerem. Przejechaliśmy prawie 37 km, a na pieszo przeszliśmy pewnie z 10. Czekaliśmy 2 godziny na wystawę Davida Bowiego. Odwiedziliśmy Museum Berggruen, przejechaliśmy przez Alexander Platz i trafiliśmy na wyspę Muzeów. Na śniadanie udaliśmy się do Cafe am Neuen See, […]