* * * Co tu dużo pisać – uwielbiam słodkie śniadania! Z dobrą książką, muzyką w tle i świeżo zerwanymi kwiatami. Małe drobiazgi a cieszą niezwykle! Szczególnie w niedzielne poranki, kiedy wszyscy możemy zasiąść wspólnie do stołu.  Skład: (przepis dla 2 osób) 150 ml mleka 1 mała chałka 1 jajko cukier puder do posypania 250 g świeżych truskawek […]

Skład: kilka gałązek kwiatów czarnego bzu (6-8 sztuk) ciasto naleśnikowe: 1 jajko 3 łyżki mąki 50 ml mleka 50 ml wody gazowanej 1 łyżka likieru limoncello (opcjonalnie) do smażenia: olej roślinny do podania: cukier puder otarta skórka z cytryny lub syrop klonowy (opcjonalnie) A oto jak to zrobić: 1. Jajka dokładnie mieszamy z mąką i mlekiem. […]

* * *  Jedzenie na świeżym powietrzu miało dla mnie zawsze jakąś nadprzyrodzoną moc. Po całym dniu przyroda jakby się uspakaja, cichnie a my razem z nią. Znika napięcie, myśli się rozjaśniają a wszystkie frustracje, które nas spotkały idą w niepamięć. Przed nami najpiękniejszy okres w roku. Gorąco namawiam Was do wspólnie spędzonych chwil na świeżym powietrzu – a […]

* * * Nie wiem jak u Was ale w Trójmieście pogoda od paru dni nie jest dla nas łaskawa. Trudno cokolwiek zaplanować – raz deszcz raz słońce, a czasem i jedno i drugie równocześnie. Miło, że chociaż tęcza zagląda nad Wybrzeże. Gdybym jeszcze kilka tygodni temu pomyślała, że w czerwcu można marznąć a garnuszek gorącego kremu z pieczonego […]

* * * Gotowanie pod okiem samych mistrzów – Karola Okrasy, Josepha Seelesto i Giancarlo Russo w XVIII wiecznej willi nad włoskim jeziorem Como brzmi trochę jak sen – ale ten sen miał miejsce dokładnie tydzień temu. Zapraszam Was zatem na krótką fotorelację z kulinarnego wydarzenia, na które została zaproszona nasza wesoła trójka przez Philipiak Milano. Nasz dzielny zespół przy […]

* * * Dojrzałe w słońcu truskawki i gorąca biała czekolada to wspaniałe połączenie! Przepis koniecznie na liście do wypróbowania w letnie popołudnie! Skład: (przepis na 2-3 osoby) ok. 600 g świeżych truskawek ok. 300 ml wody   garść świeżych liści mięty sok z 1 cytryny 1 lampka różowego wina 2 łyżki brązowego cukru szczypta kardamonu do podania: 1 […]

* * * Parę dni temu, napisała do mnie dziewczyna (1 klasa gimnazjum), że potrafi już z pamięci upiec moje ciasto cytrynowe. Należy ono do Jej ulubionych przepisów, gdyż jest niezwykle proste w przygotowaniu :-) Jednocześnie podsunęła mi myśl, żeby opublikować taki przepis w którym możemy wykorzystać większość sezonowych owoców (truskawki, brzoskwinie, jagody, agrest, porzeczki lub śliwki) i zabrać na piknik. Mam zatem nadzieję, […]

* * * Tadaaaaam! Bardzo dziękuję za wszystkie zdjęcia, które przesłaliście na #Konkurs StarbucksFrappuccino  To dla mnie zaszczyt, że chcieliście się ze mną nimi podzielić. Spośród wszystkich nadesłanych zdjęć wygrywają poniższe :-) 1. Miejsce 2. Miejsce 3. Miejsce Zwycięzców poproszę o kontakt pod adres: info@makecookingeasier.pl i przesłanie swoich danych (imię, nazwisko i pesel) w celu przesłania nagrody :)

* * * Przygotowanie domowego pesto nie jest trudne, a doskonale urozmaica codzienne potrawy. W połączeniu z makaronem tagliatelle, zielonymi szparagami i plastrami awokado, możemy stworzyć całkiem wykwintne danie. Do tego obowiązkowo słochodzone białe wino i mamy w wspaniałą propozycję na letnią kolacje. Skład: (przepis na 3-4 osoby) ok. 400 – 500 g makaronu tagliatelle 1 pęczek zielonych szparagów domowe pesto: liście […]

8 czerwca 2015

Daily food diary

* * * Maj i pierwsze dni czerwca za nami! Tradycyjnie zapraszam zatem na kilka ujęć z ostatnich dni ;) Ciasto z rabarbarem które zdobyło Waszą sympatię :) Deszczowe początki maja … … aż wyjrzało słońce!  Orłowo! Nasze miejsce na ziemi :) Poranne obowiązki! Weekendowe przyjemności! Spotkanie z Czytelnikami na Warszawskich Targach Książki :-) Desery i […]

* * * To chyba jeden z najbardziej przydatnych deserów na najbliższe miesiące. Kruche ciasto, krem i obfita garść owoców! Dotychczas do większości tart dodawałam mieszankę serka mascarpone z rozpuszczoną białą czekoladą. Tym razem polecam kruche tartaletki z lekko zmodyfikowanym przeze mnie crème pâtissière. Zazwyczaj dopiero w ostatniej chwili nakładałam owoce na warstwę kremu – przy tej wersji, dekoracje owoców […]