* * * Domowe gołąbki nie muszą być mdłe. Nie muszą ociekać tłuszczem, a owinięta wokół farszu kapusta może być miękka. Jeżeli macie podobne skojarzenia, a gołąbki ostatni raz jedliście w szkolnej stołówce, to dzisiejszą propozycją chciałabym odczarować wszystkie złe wspomnienia! Gołąbki da się lubić – sami się przekonajcie :-)

* * *  Konfitura z brzoskwiń zawsze wydawała mi się rarytasem. Z dojrzałych i miękkich brzoskwiń – bez cukru. Wystarczy trochę czasu poświęcić na podsmażanie na małym ogniu, a śmiało można zrezygnować z żelowych substancji. Tak przygotowaną konfiturę najczęściej dodaję do śniadaniowej owsianki, do twarogu, na podwieczorek do ciasta drożdżowego lub do naleśników. Chociaż zdarza mi się poprostu wyjadać ją łyżką ze słoika!

* * *​ Bananowe brownie. Ciężkie, intensywnie czekoladowe, zwarte – idealne na jesienne popołudnie! Przepis wyszedł tak trochę przez przypadek, bo szkoda mi było brązowiejących bananów leżących od kilku dni na stole kuchennym. Nie lubię suchych brownie. Przepadam za tymi co przypominają zakalec. Ten do takich należy, byle by pamiętać że 25 minut w piekarniku to max!

29 września 2015

Daily food diary

* * * Lato już minęło! Jak co miesiąc z przyjemnością przygotowałam dla Was małą porcję zdjęć z minionych dni. Jest kilka ujęć z naszej orłowskiej plaży, z włoskich wakacji i mojej codziennej blogowej pracy.  Zapraszam! Orłowskie szlaki Poranek w Alpach Wakacyjne pocztówki – Riomaggiore i jezioro Garda 1. Bezowy torcik pistacjowy przed Pałacem Pitti // 2. Venchi […]

* * * Kawałek kruchej tarty prosto z piekarnika do niedzielnej szklanki mleka Przedstawiam Wam przepis na jedną z moich ulubionych tart. Delikatna i puszysta – a to za sprawą dobrze ubitej śmietanki. Po prostu rozpływa się w ustach. Na wierzch cytrynowego miąższu dodałam świeże figi. To jeden z tych owoców, który jest miłym wspomnieniem śródziemnomorskich wakacji- Turcji którą niegdyś odwiedziłam i to […]

* * * Korzystając z promieni słonecznych, które od dwóch dni są nad moim ukochanym Trójmiastem postanowiłam przygotować kolację na świeżym powietrzu … a że dzisiaj są moje urodziny to kolejny powód do świętowania w gronie najbliższych :-))) Życzę Wam zatem wspaniałego piątkowego wieczoru – a przepis może wykorzystacie przy najbliższej okazji?!  Słonecznego weekendu!

* * * Budyń to smak mojego dzieciństwa. Przedstawiam Wam mój sposób na prosty i pyszny przepis. Domowy budyń wbrew pozorom nie wymaga poświęcenia więcej ilości czasu.. i smakuję lepiej niż ten kupny w saszetce. Głównym składnikiem budyniu jest mleko, a więc jest bogaty w wiele witamin (A, D, B2, B12) oraz mikroelementów (cynk oraz jod). Jest to także wspaniała propozycja […]

* * * Sernik który dzisiaj chcę Wam przedstawić jest dedykowany małym i dużym łakomczuchom. Delikatna kremowa masa z kruchymi ciasteczkami Oreo, leśne owoce. Kto by nie uległ? Ciasteczka Oreo możemy oczywiście zastąpić innymi herbatnikami ale po co! :-)  Nie muszę Wam chyba przypominać o wspaniałych właściwościach mleka, którego jestem ogromną fanką. Dzięki niemu nasze pociechy zyskują same cenne witaminy. Czy […]

* * * Kilka dni temu zadzwoniła do mnie Pani z redakcji ,,Pytanie na Śniadanie" z zapytaniem czy nie miałabym ochoty zaprezentować widzom swojego sposobu na domowe knedle. Knedle uwielbiam! A że sezon akurat, to idealna okazja!  Bez wahania się zgodziłam. Dopiero po odłożeniu słuchawki dotarło do mnie, że odbędzie się to na żywo … daleko od mojego zakątka kuchennego, […]

* * * Jedno z moich ulubionych połączeń – grillowany łosoś, blanszowany szpinak wraz z podsmażonym czosnkiem i do tego sos kaparowy. Kanapka która wystarcza za danie główne. A do tego domowe frytki z pieczonych batatów z czarnym sezamem i gruboziarnistą solą! Zdecydowanie nie zamienię dzisiejszego dania na kupnego burgera :-) 

* * * Kasza manna to doskonały pomysł na szybkie a zarazem zdrowe śniadanie! Połączenie jej z podsmażanymi śliwkami to raj dla podniebienia. Tak przygotowaną kaszę pamiętam z lat dziecięcych, gdy mama robiła ją dla nas wczesną jesienią – na przemian z konfiturami z mirabelek lub podsmażanymi papierówkami. Dzięki gotowaniu kaszy na mleku, dostarczamy swojemu organizmowi dawkę najlepszych […]

* * * Wrześniowy poranek. Babie lato delikatnie powiewa wzdłuż gałęzi jabłoni. Słońce już niżej położone oświetla zacienione zakątki ogrodu. Jest chłodniej niż zwykle – miło zatem powitać ten dzień gorącą domową szarlotką. Dzień dobry.