* * * Domowe słodycze. Chrupiące i pełne orzechów. Przepyszne i nieco uzależniające! Idealnie pasują do filiżanki kawy a pokruszone mogą być wspaniałą posypką do lodów, porannej owsianki lub innych deserów. Skład: 200 g obranych orzechów laskowych 4 łyżki śmietanki 36 % 300 g brązowego cukru A oto jak to zrobić: 1. Obrane orzechy rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem […]
* * * Danie z niczego! Najważniejszą rolę odgrywają tu jednak zioła, którymi posypuję obrane warzywa. Czarnuszka siewna, papryka wędzona (słodka), pieprz młotkowany z kolendrą, kurkuma lub chili pepperoncini. Na co mamy tylko ochotę! A co do ziemniaczanego puree – musi być gładkie (jeżeli nie mamy praski, to polecam skorzystać z blendera) z dużą ilością czosnku i tartego […]
Jaglanka z jabłkami, cynamonem i karmelizowanymi bananami
* * * Nie pamiętam, żebym w dzieciństwie jadła jaglankę na śniadanie – być może kasza jaglana nie była wtedy dostępna, a kasza manna wszystkim wystarczała?! Tak czy owak poznałam ją zaledwie kilka lat temu, kiedy zaczynały się otwierać tzw. modne śniadaniownie. Dobrze ugotowana – bez goryczki (kasza jaglana po ugotowaniu ma tendencje do gorzkiego smaku, opisuję w […]
* * * Kiedyś mój przyjaciel poprosił mnie o polecenie restauracji w Trójmieście, gdzie można przyjść z dziećmi. Przyznam, że w owym czasie to pytanie trochę mnie zdziwiło – przecież decydujesz się na miejsce na które masz akurat w danej chwili ochotę. Nad czym tu się zastanawiać?! No tak, ale jak masz trzech temperamentnych synów w wieku przedszkolnym to […]
* * * Jedni ją lubią inni najchętniej by o niej zapomnieli! Moją sympatię zyskuję najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Mało pracy, danie treściwe i rozgrzewające … i podobnie jak z bigosem, czy chili con carne im częściej odgrzewasz tym lepsze. Warte wypróbowania!
* * * Ostatnie dni upłynęły mi w okamngieniu! Krótki wyjazd do Paryża, emocjonujące spotkanie z Wami w Krakowie i niespostrzeżenie szybkie przybycie jesieni. Dni niestety coraz krótsze a zatem moja praca blogowa przybrała szybszego tempa. Dzienne światło ogranicza czas zdjęciowy – ale to też ma swój urok. Jesień da się lubić!
Tchnienie lata. Tort bezowy z owocami – film
Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w nagraniu krótkiego filmu kulinarnego wraz z prof. Andrzejem P. Florkowskim z Katedry Fotografii Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu. Oto efekt wspólnie spędzonych kilku godzin za które serdecznie dziękuję! * Przy okazji jestem bardzo ciekawa co sądzicie o wprowadzeniu niektórych przepisów właśnie w formie krótkich nagrań? Uściski! Zosia
* * * Pierwsze przymrozki już za nami. Intensywna zieleń powoli przeobraziła się w żółć, a gdzieniegdzie w czerwień i brąz. Gra kolorów jak na tę porę roku przystało. Za to w szklarni mamy złudzenie że lato wciąż trwa! W ubiegłym tygodniu miałam okazję odwiedzić ogrodnictwo prowadzone przez ludzi z pasją. Energia którą dał mi ten poranek poprzez obcowanie […]
* * * Kraków zawsze zachwyca! W miniony weekend zostałam zaproszona na XIX Międzynarodowe Targi Książki. I choć moja książka została wydana już rok temu (jak ten czas szybko leci) to nadal mam tę niezwykłą przyjemność spotkania się z Wami! Targi Książki to jedna z większych imprez organizowana w kilku największych miastach Polski. Jest gwarno, tłoczno ale nastrój niepowtarzalny. […]
Przepis dla ELLE. Jesienny krem z pieczonej dyni z gruszką podany z pierożkami z kurkami i szalotką.
* * * Kilka tygodni temu zostałam poproszona o zrealizowanie przepisu do listopadowego magazynu ELLE. To zawsze ogromna radość i jednocześnie zaszczyt. Z przyjemnością zatem dzielę się dzisiaj tym przepisem. Bardzo ciekawa jestem Waszej opinii?
Przysmak paryskich restauracji. Tatar z polędwicy wołowej z kaparami i prawdziwkami w occie
* * * Dobry tatar to całkiem niezła sztuka! Będąc w Paryżu zawsze kuszę się na odrobinę słodkości z tych dostojnie wyglądających witryn pâtisserie, a o tatarze nigdy bym nie pomyślała! A to błąd, bo ponoć befsztyk tatarski jako pierwszy zagościł na francuskich stołach. Na szczęście w podróży towarzyszyła mi moja kochana kuzynka, która nie […]
* * * Za każdym razem gdy przyjeżdżam do Paryża mam zupełnie inne wrażenia, a to dlatego że widzę go w różnych porach roku. Paryż w odsłonie jesiennej jest spokojniejszy i przez to znacznie mi bliższy. Choć bez turystów to miasto by nie żyło, o tej porze roku jest ich już dużo mniej! Spacerując po dzielnicy Saint Germain des Prés i przybliżając się […]
* * * Rowery przygotowane. Grube skarpety, szaliki i kalosze też! W wiklinowym koszu czekają upieczone tartaletki i butelka domowego wina. Teraz już pogoda nie może nam pokiereszować planów. Jesień wkroczyła na dobre. Czas zebrać kasztany i żołędzie do przedszkolnych zabaw, poszukać grzybów i pooddychać leśnym powietrzem. A w przerwie zawsze milej, gdy w koszyku znajdzie […]
Kochani Czytelnicy, Gorąco zapraszam w imieniu swoim i Wydawcy na XIX Międzynarodowe Targi Książki w Krakowie. 24 października (sobota) w godzinach 13:00-14:00 będę przy stoisku Domu Wydawniczego REBIS, stoisko D16. Do zobaczenia – Zosia * Przy okazji przypominam, że do 18 października wyjątkowa okazja – przy kasach Empiku można kupić moja książkę z 50% rabatem!
* * * Chłodny, październikowy poranek jak zwykle zaskoczył mnie i w tym roku! Niby piękne słońce za oknem, niewyobrażalna ilość kolorów, a jednak temperatura ledwo przekraczająca 10 stopni. Jak to bywa w życiu, każda zmiana zbliża się niedostrzegalnie a w pewnym momencie okazuje się, że już jest i nie można jej cofnąć. Cieplej już nie będzie a […]