Chciałam rozpocząć ten wpis od wyrażenia – jak co miesiąc, zapraszam Was na kilka ujęć z ostatnich dni. Przeglądając jednak poprzednie wpisy, zauważyłam że umknęły mi przynajmniej dwa zestawienia zdjęć z tego cyklu. Nadrabiam zaległości. Większość czasu spędziłam w kuchni, przygotowując kilogramy jedzenia do nowej książki. Proces twórczy tak mnie pochłonął, że nim się obejrzałam […]
Grillowany antrykot z duszonymi śliwkami z pieczonymi ziemniakami z otartą skórką cytrynową i tymiankiem
Dzisiaj krótko i na temat – zatęskniłam za porządnym obiadem. Takim z pieczonymi ziemniakami, mięsem i sosem który można ukradkiem wylizać z talerza. Śliwki wspaniale się nadają jako dodatek do mięsa, a z odrobiną octu winnego nabierają bardziej wytrawnego smaku. W kwestii mięsa nie jestem specjalistą, bo na co dzień wolę ryby. Wiem jednak, że […]
Od dziecka mam słabość do serników. Najlepiej te na zimno. Obowiązkowo bez rodzynek i innych bakaliowych dodatków. W smaku musi być delikatny. Konsystencja kremowa trochę jak deser panna cotta. Podany na zimno, bez wyczuwalnych grudek żelatyny. Próbowałam wielu wersji – z białą czekoladą, z mielonym trzykrotnie twarogiem, z twarogiem z pudełka, z serkiem typu philadelphia. Ten […]
W tym roku po raz pierwszy posadziliśmy cukinię. Od wschodniej części ogrodu mieliśmy nie używany pas zieleni. Często stały tam rowery, kosiarka i inne przedmioty, na które nie było nigdy odpowiedniego miejsca. Nic tam nie rosło, do momentu aż w kilka tygodni pojawiły się gigantyczne liście cukinii. Wśród liści zakwitły kwiaty, które wypełniłam farszem z ricottą […]
Wspaniałe ciasto pasujące do większości owoców. Możemy przygotować je ze śliwkami morelami, gruszkami, jabłkami. W dzisiejszej wersji dodałam odrobinę jeżyn, bo lubię w ciastach owocowych odrobinę kwaskowatego posmaku. W przypadku tego ciasta zwróćmy jedynie uwagę na to, by jogurt i jajka miały temperaturę pokojową (piszę o tym, bo z reguły trzymamy je w lodówce) – uchowa […]
Od miesiąca walczymy w naszym ogrodzie z obfitością papierówek. Codziennie na mokrej trawie czekają na nas kolejne kilogramy to tzw. przerobienia. Są soki, kompoty, musy, szarlotki i czego tylko dusza zapragnie. Część jednak z przyjemnością rozdajemy sąsiadom i znajomym, bo papierówki nie lubią czekania i szybko się psują. Jednym z najczęstszych potraw są racuchy, które […]
W tytule celowo zadałam to pytanie, bo nie wiem jak Wy ale ja w tym roku zdecydowanie czuję niedosyt lata. Nie pamiętam, żeby w ostatnich latach tak mało ciepłych dni było jak w obecnym roku. Na palcach jednej ręki mogę policzyć nasze wyjścia na plaże – połowa z nich kończyła się ucieczką przed burzą lub […]
A gdyby tak jednego dnia usiąść do śniadania w zupełnie innym miejscu? Z daleka od naszych czterech kątów, czekających domowych obowiązków i miejskiego zgiełku? Na co wówczas mielibyście ochotę, i jak wyglądałoby Wasze wymarzone śniadanie? Moje już znacie. W szczerym polu. Z ulubionym omletem, który jadłam w dzieciństwie w trakcie niezapomnianych wakacji u wujostwa w Wiedniu… Skład: […]
Nie ma lata bez jagodzianek! Takie komentarze padały pod moim piątkowym zdjęciem zamieszczonym na Instagramie. Eksperymentowałam wówczas z ciastem i już dzisiaj mogę się z Wami podzielić nowym przepisem. Chciałam, żeby ciasto było miękkie, delikatne i mocno maślane. I takie wyszło! Jagodzianki już są, to co z tym latem? U mnie dziś pochmurnie… Skład: Przepis […]
Jak co miesiąc z dużą przyjemnością przedstawiam Wam kolejne zdjęcia Waszych pysznych potraw, które otrzymałam od Was w ostatnich tygodniach. Dziękuję Wam z całego serca! W międzyczasie zapraszam na mój profil i zachęcam do oznaczania swoich zdjęć z potrawami #makecookingeasier 1.calkiem_zdrowo // 2.izuu__ //3.emilka.ernst // 4.anilas2 // 5.time_for_coffee // 6.aluucha // 7.natalia.chmiel // 8.iwoneczka.w // 9.jenny060883 1.ginger_jay88 // 2.me_natalie.l // 3.saladbook.com.pl // 4.vitadiveronique // 5.monikaslezak // 6.paulinka.ka // 7.monika_610 // 8.aniaharasimczuk // 9. kama_101 1.marta_und_mops // 2.blondiecooking // […]
Lody to zdecydowanie nasz ulubiony deser – przyjemnie się je przygotowuje a jeszcze przyjemniej zjada! W okresie letnim jemy dużo sorbetów z owoców, które mamy w ogrodzie – czasem dodaję odrobinę jogurtu naturalnego, miodu akacjowego i powstają pyszne lody na patyku. Dzisiejszy przepis jest tak prosty, że każdy może się cieszyć smakiem. Skład: (porcje na […]
Paella świetnie się sprawdza gdy zapraszamy najbliższych do siebie i jednocześnie nie chcemy zbyt wiele czasu spędzić w kuchni – łatwo się ją przygotowuje, sposób podania nie jest skomplikowany, a wygląda – i smakuje – wspaniale! Tradycyjną paellę przyrządza się z dodatkiem szafranu, natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy poeksperymentowali ze swoimi ulubionymi przyprawami. […]
Skład: (forma o średnicy 28 cm) 300 g mąki 50 g cukru pudru 200 g masła farsz: 350 g twarogu 1 jajko kobiałka świeżych malin do posypania: garść wiórków kokosowych lub bułka tarta A oto jak to zrobić: 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i formujemy z nich kulę. Schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. 2. […]
Zgodnie z zapowiedzą w poprzednim poście przedstawiam Wam przepis na lekki obiad urozmaicony domową oliwę czosnkowo – pietruszkową. Sposób jej wykonania podpatrzyłam gotując z zaprzyjaźnionym szefem kuchni. Jej kolor i smak jest nie do zastąpienia i jeżeli raz spróbujecie, to z pewnością będziecie do tego wracać. Dzisiejszy przepis jest wynikiem łączenia produktów z tzw. zdrowej półki […]
O tej porze roku robienie zakupów na rynku to największa przyjemność! Na targach wszystko pachnie a kolory aż kipią od swojej dojrzałości. Mam dwa ulubione miejsca, które odwiedzam w tygodniu. We wtorki i piątki to rynek przy ulicy Polnej w Sopocie, a w pozostałe dni to bazar przy placu Górnośląskim w Redłowie. Wielokrotnie złapałam się […]