Grudniowe poranki potrafią być wymagające, ale jest coś, co sprawia, że łatwiej rozpocząć dzień – pyszna, szybka owsianka. Rano nie mamy wiele czasu na wymyślne potrawy, zwłaszcza, że dzień w naszym domu rozpoczyna się chwilę po szóstej. Mam dzisiaj dla Was przepis na śniadanie, które zdążycie zrobić przed wyjściem z domu. To idealne śniadanie na chłodne dni, które otula ciepłem, daje energię i syci na długo. Wystarczy kilka minut, by stworzyć coś wyjątkowego. Zimowym akcentem jest cynamon, imbir i goździk – aromat, który od razu poprawia nastrój.
Skład:
(przepis na 2 porcje)
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka nasion chia
ok. 250 ml mleka
1 łyżeczka cynamonu
1 szczypta mielonego imbiru
1 goździk
mus jabłkowy:
1 jabłko
1 szczypta cynamonu
1 łyżka masła
polewa:
250 ml jogurtu greckiego
1 banan
A oto jak to zrobić:
- Do misy ryżowaru Sencor wlewamy mleko, płatki owsiane, nasiona chia i przyprawy. Pokrywę dokładnie zamykamy i włączmy tryb: porridge.
- Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy pokrojone w kostkę jabłko, dodajemy cynamon i mieszamy do czasu aż jabłka lekko zmiękną. W kielichu blendera blendujemy banan z jogurtem do uzyskania jednolitej masy.
- Ugotowaną owsiankę przekładamy do szerokiego naczynia, polewamy polewą bananową i rozkładamy duszone jabłka.
Ryżowar to niezwykle praktyczne urządzenie, które znacznie ułatwia gotowanie ryżu, ale jego zastosowanie nie kończy się na tym jednym produkcie. W ryżowarze można również z powodzeniem przygotowywać owsiankę, co czyni go wszechstronnym sprzętem kuchennym. Dzięki automatycznej regulacji temperatury i wilgotności owsianka wychodzi idealnie kremowa, bez potrzeby ciągłego mieszania czy pilnowania, jak w przypadku gotowania na kuchence.
To prosty sposób na zdrowe, pożywne śniadanie bez konieczności angażowania całej uwagi w przygotowanie posiłku. Ryżowar pozwala również utrzymać owsiankę w cieple, co jest szczególnie wygodne, jeśli przygotowujesz ją dla większej liczby osób lub na później.
Artykuł powstał we współpracy z Sencor.
[REKLAMA]
Och Zosieńko, jak ja bym chciała się przenieść do Twojej kuchni. Dzięki za kod, chętnie z niego skorzystam!
Pyszotka😋 Wypróbuję z pewnością. Super te przyprawy.
Ale teraz biegnę do paczkomatu po książki od Ciebie♥️
aaaaaa :* jak cudownie! Mam nadzieję, że Ci się spodoba :*
Książka cudna, Zosiu♥️ To cała Ty, jaką znam od ponad 13 lat w swojej NAJlepszej odsłonie. Gratuluję serdecznie. Choć to małe cacuszko, to widać ogrom pracy. Coś wiem na temat self publishing😉
Dziś już nikt tak elegancko nie wydaje. Nie przestawaj tworzyć! Czekam na kolejne przewodniki😍
Uściski z południa PL,
Marta🤓
Aaaaaa Marto🥹🥹🥹♥️♥️♥️
Zosiu, czy ten szary sweterek to nowa kolekcja COS?