* * *
Oto przepis, który powstał zupełnie przypadkiem i faktycznie sprawdza się teza, że niektóre potrawy robi się niemal z niczego i są zaskakująco dobre. Do zmielonego twarogu dodałam pieczony czosnek i duszony na maśle por. W efekcie wyszła wspaniała pasta śniadaniowa na którą nagle znaleźli się chętni, chociaż z początku nie zapowiadała się tak interesująco!
Skład:
(przepis na 4 osoby)
ok. 400 g twarogu (użyłam ze Strzałkowa)
250 g jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
1 mały por
1 łyżka mielonego kuminu (może być mniej)
1 pęczek świeżego koperku
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała główka czosnku (czyli ok. 5-6 ząbków)
masło do duszenia pora
sól morska i świeżo zmielony pieprz
A oto jak to zrobić:
- Główkę czosnku przecinamy w poprzek i kładziemy do żaroodpornego naczynia. Skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 12-15 minut. Po upieczeniu czosnek obieramy z łupin. Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy delikatnie posiekanego w plastry pora.
- W szerokim naczyniu blendujemy twaróg z jogurtem, upieczonym czosnkiem, kuminem i oliwą. Następnie dodajemy podduszonego pora i mieszamy. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i posiekanym koperkiem. Tak przygotowaną pastę podajemy z grzankami.
Główkę czosnku przecinamy w poprzek i kładziemy do żaroodpornego naczynia. Skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 12-15 minut. Po upieczeniu czosnek obieramy z łupin.
W szerokim naczyniu blendujemy twaróg z jogurtem, upieczonym czosnkiem, kuminem i oliwą. Następnie dodajemy podduszonego pora i mieszamy. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Tak przygotowaną pastę podajemy z grzankami.
Zosiu, zostaw trochę przepisów na później 🤪 boska jesteś ❤️❤️
Pięknie to wygląda!
coś wspaniałego,pyszny przepis na śniadanie!
Pyszotki, Zosiu:-) U nas dziś pasta jajeczna z wasabi.
Twoją propozycję wypróbuję na 100%.
Pozdrawiam ciepło z południa PL,
Marta:-)
PS. Twoja porcelana bardzo przypomina mi toskańskie naczynia;-)
Wspaniały przepis! Dzisiaj zrobiłam na śniadania i skradł nasze serca:-) Dzięki!
Jak się cieszę👩❤️💋👩
Zosiu! zdradzisz w jaki sposób zabezpieczyliście marmur by nadawał się na stół? Wygląda cudownie… ale kamieniarz odradza użycie w kuchni ze względu na odbarwienia…
Ja tez jestem na etapie wyboru blatu, chciałam marmur carrara, podobno zbyt nasiąkliwy. A nie mogę znaleźć takiego spieku. Pytałam już kilka razy, może w końcu Zosia odpowie :)
Super pomysł na pastę, na pewno skorzystam z przepisu :) A serek ze Strzałkowa najlepszy :) Pozdrowienia!
😇😇😇
skąd są talerze?
Agnieszko, to są talerze pożyczone od Mamy😀 (ale możesz je dostać na rynku z antykami, np. w Sopocie, przy ul. Polnej wt/pt. Pozdrawiam ciepło!
Niestety za daleko do Sopotu. są przepiękne. Gdzie były produkowane?
Zosiu, czy w ten sposób pieczony czosnek można czymś zastąpić?
Zrobiłam i przepadłam … niebo!
Zosia to jest niesamowite! 😃
Dziś zrobiłam pastę i jej smak z ciemnym, cieplutkim pieczywem ….mniam…cudo!
❤️❤️❤️
Zdecydowanie zgadzam się z poprzedniczkami! Pasta jest po prostu rewelacyjna. Jedna z najlepszych past, jakie jadłam. Z pewnością już na stałe trafia na mój stół:)