* * *
Niedziela. Środek wakacji. Z oddali słyszę delikatne głosy turystów zmierzających na plażę. Orłowo w ostatnich tygodniach zamieniło się w prawdziwy letni kurort – i trudno się dziwić, takich upalnych dni nad morzem dawno u nas nie było. Dzisiaj pozostajemy jednak w cieniu naszego ogrodu. Powolnym ruchem rozkładamy na stole talerze na których zaraz znajdzie się omlet, trochę inny niż zwykle. Z duszoną cukinią, octem balsamicznym i serem żółtym Hochland Maasdamer. A dla podkręcenia smaku sos z awokado – pachnący limonką, wielokwiatowym miodem i letnią świeżością.
Skład:
(przepis na 1 porcję)
2 jajka
1/2 cukini
1 łyżka gęstego octu balsamicznego
3 plastry sera Hochland Maasdamer
2-3 gałązki oregano
sól morska i świeżo zmielony pieprz
sos:
1 dojrzało awokado
sok wyciśnięty z 1 limonki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
A oto jak to zrobić:
- Cukinię kroimy w cienkie plastry (najlepiej za pomocą obieraczki lub noża do sera) i delikatnie podsmażamy z oregano na rozgrzanej patelni z oliwą i octem balsamicznym. Gdy cukinia zmięknie, rozkładamy plastry sera. W okrągłym naczyniu roztrzepujemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Całość przelewamy na patelnię, nie mieszając jej zawartości. Gdy jajka się zetną, omlet zawijamy na pół (patrz na zdjęciu). Podajemy z sosem z awokado i dobrym pieczywem na zakwasie.
- Aby przygotować sos: w kielichu blendera mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji – na końcu doprawiamy solą.
Cukinię kroimy w cienkie plastry (najlepiej za pomocą obieraczki lub noża do sera) i delikatnie podsmażamy z oregano na rozgrzanej patelni z oliwą i octem balsamicznym. Gdy cukinia zmięknie, rozkładamy plastry sera.
Gdy jajka się zetną, omlet zawijamy na pół (patrz na zdjęciu).
Omlet podajemy z sosem z awokado i dobrym pieczywem na zakwasie.
[współpraca]
Ale magia bije od tych zdjęć :*
Zosiu podziwiam Cię od lat – i stale pięknie inspirujesz!
Zosieńko, wspaniałości! Wygląda to wszystko bardzo smakowicie.
Już mam plan na niedzielne śniadanko. dziękuję:-)
W Orłowie fakt, że tłumy turystów, ale na szczęście są miejsca, gdzie można wypocząć z dala od zgiełku. Pogoda nas też w tym roku bardzo pozytywnie zaskoczyła w Trójmieście: pełnia lata!
Pozdrawiam słonecznie już z południa PL,
Marta:-)
Droga Zosiu
Dziś moja córeczka prosiła o omlet na kolację, koniecznie na słono a tu jest pyszny przepis. Dziękuję 😚 jesteś niezastąpiona.
Sos do makaronu z pieczonych warzyw wyszedł obłędnie. Prosimy o kolejne trafione przepisy.
Zosiu,kocham 🥑 miłością wielką,zawsze jem takie w czystej postaci,ale ten mus…no skusił mnie!🙊❤️
Agnieszko🤍cieszę się bardzo🥑 myślę, że fance awokado, ten przepis na sos się bardzo spodoba!
Zosiu, dlaczego nie oznaczasz postów sponsorowanych?
A co? Gdzie jest napisane, że to obowiàzek? Do tv też piszesz w tej sprawie?
Zosieńko – w końcu udał mi się omlet. To tylko dzięki Tobie ❤️ stokrotne dzięki!
Śniadanie jak marzenie :)
Nie powinna Pani reklamować podrobek sera. Wystarczy przeczytać skład.
Pani Halino, dziękuję za wiadomość. Właśnie dlatego pojawił się w moich potrawach, gdyż wcześniej zapoznałam się ze składem. To taki zwyczaj, który trudno jest mi pominąć☀️
A ja właśnie dziś dostałam ponad dwukilogramową cukinie 💚 więc na pewno użyje mniej niż pół 😄 uwielbiam 😍
Mam pytanie nie dotyczące jedzenia :):skąd te piękne krzesła ogrodowe? Serdeczności!
Zosiu, skąd masz ten przepiękny koszyk na jajka? Pozdrawiam, Ania 😙
Takie najprostsze śniadania są chyba najlepszym wyborem, sama kiedy nie wiem, co przygotować, stawiam właśnie na połączenie jajek z awokado, które można podać na wiele sposobów, a wszystko jest smaczne i bardzo sycące.