Skip to main content

Szkoda letnich poranków na zwykłe śniadania, czyli domowy omlet z duszoną cukinią, serem i musem z awokado

*    *    *

Niedziela. Środek wakacji. Z oddali słyszę delikatne głosy turystów zmierzających na plażę. Orłowo w ostatnich tygodniach zamieniło się w prawdziwy letni kurort – i trudno się dziwić, takich upalnych dni nad morzem dawno u nas nie było. Dzisiaj pozostajemy jednak w cieniu naszego ogrodu. Powolnym ruchem rozkładamy na stole talerze na których zaraz znajdzie się omlet, trochę inny niż zwykle. Z duszoną cukinią, octem balsamicznym i serem żółtym Hochland Maasdamer. A dla podkręcenia smaku sos z awokado – pachnący limonką, wielokwiatowym miodem i letnią świeżością.

Skład:

(przepis na 1 porcję)

2 jajka

1/2 cukini

1 łyżka gęstego octu balsamicznego

3 plastry sera Hochland Maasdamer

2-3 gałązki oregano

sól morska i świeżo zmielony pieprz

sos:

1 dojrzało awokado

sok wyciśnięty z 1 limonki

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka miodu

szczypta soli

A oto jak to zrobić:

  1. Cukinię kroimy w cienkie plastry (najlepiej za pomocą obieraczki lub noża do sera) i delikatnie podsmażamy z oregano na rozgrzanej patelni z oliwą i octem balsamicznym. Gdy cukinia zmięknie, rozkładamy plastry sera. W okrągłym naczyniu roztrzepujemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Całość przelewamy na patelnię, nie mieszając jej zawartości. Gdy jajka się zetną, omlet zawijamy na pół (patrz na zdjęciu). Podajemy z sosem z awokado i dobrym pieczywem na zakwasie.
  2. Aby przygotować sos: w kielichu blendera mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji – na końcu doprawiamy solą.

Cukinię kroimy w cienkie plastry (najlepiej za pomocą obieraczki lub noża do sera) i delikatnie podsmażamy z oregano na rozgrzanej patelni z oliwą i octem balsamicznym. Gdy cukinia zmięknie, rozkładamy plastry sera.

Gdy jajka się zetną, omlet zawijamy na pół (patrz na zdjęciu).

Omlet podajemy z sosem z awokado i dobrym pieczywem na zakwasie.

[współpraca]

15 Odpowiedzi do “Szkoda letnich poranków na zwykłe śniadania, czyli domowy omlet z duszoną cukinią, serem i musem z awokado”

  1. Ale magia bije od tych zdjęć :*

    Zosiu podziwiam Cię od lat – i stale pięknie inspirujesz!

  2. Zosieńko, wspaniałości! Wygląda to wszystko bardzo smakowicie.
    Już mam plan na niedzielne śniadanko. dziękuję:-)
    W Orłowie fakt, że tłumy turystów, ale na szczęście są miejsca, gdzie można wypocząć z dala od zgiełku. Pogoda nas też w tym roku bardzo pozytywnie zaskoczyła w Trójmieście: pełnia lata!
    Pozdrawiam słonecznie już z południa PL,
    Marta:-)

  3. Droga Zosiu
    Dziś moja córeczka prosiła o omlet na kolację, koniecznie na słono a tu jest pyszny przepis. Dziękuję 😚 jesteś niezastąpiona.
    Sos do makaronu z pieczonych warzyw wyszedł obłędnie. Prosimy o kolejne trafione przepisy.

  4. Zosiu,kocham 🥑 miłością wielką,zawsze jem takie w czystej postaci,ale ten mus…no skusił mnie!🙊❤️

    • Agnieszko🤍cieszę się bardzo🥑 myślę, że fance awokado, ten przepis na sos się bardzo spodoba!

  5. Zosieńko – w końcu udał mi się omlet. To tylko dzięki Tobie ❤️ stokrotne dzięki!

    • Pani Halino, dziękuję za wiadomość. Właśnie dlatego pojawił się w moich potrawach, gdyż wcześniej zapoznałam się ze składem. To taki zwyczaj, który trudno jest mi pominąć☀️

  6. A ja właśnie dziś dostałam ponad dwukilogramową cukinie 💚 więc na pewno użyje mniej niż pół 😄 uwielbiam 😍

  7. Mam pytanie nie dotyczące jedzenia :):skąd te piękne krzesła ogrodowe? Serdeczności!

  8. Takie najprostsze śniadania są chyba najlepszym wyborem, sama kiedy nie wiem, co przygotować, stawiam właśnie na połączenie jajek z awokado, które można podać na wiele sposobów, a wszystko jest smaczne i bardzo sycące.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.