Skip to main content

Sobotnie śniadanie: chlebek bananowo-migdałowy z zimnym mlekiem // Saturday breakfast: banana-almond bread with cold milk

* * *

Moja ulubiona część dnia. Śniadanie. Coraz częściej łapię się na tym, iż wraz z końcem tygodnia planuję coś upiec słodkiego na sobotni poranek. Do szklanki mleka, bo to cenne źródło wapnia, białka oraz witaminy D. Odpowiednia ilość tych składników w codziennej diecie jest kluczowym elementem zapewniającym prawidłowy rozwój kości i zębów, a także funkcjonowania organizmu. Przyznaję, że produkty mleczne są naszym stałym elementem. Nawet pieczone ciasta mają odrobinę jogurtu, który zdecydowanie polepsza jakość wypieku i wspaniale wpływa na jego smak. Jeżeli tak jak ja, jesteście zwolennikami wilgotnych i delikatnych ciast, to koniecznie wypróbujcie dzisiejszy przepis. Udanego sobotniego poranka!

Skład:

5 bananów

2 jajka

180 g mąki migdałowej

100 g masła (miękkie)

2 łyżeczki cukru wanilinowego

150 g brązowego cukru

5 łyżek śmietany 12 % lub jogurtu naturalnego

A oto jak to zrobić:

1. Banany ugniatamy na gładką masę. Dodajemy roztrzepane jajka, roztopione masło, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę lub jogurt a na końcu mąkę migdałową. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C. Pieczemy przez 60 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez najbliższe 30 minut.

Po więcej zdjęć i przepisów zapraszam na profil na Instagramie.

* * *

My favorite part of the day. Breakfast. Increasingly, towards the end of the week I find myself planning baking something sweet for Saturday morning. To serve with a glass of milk, as it’s a valuable source of calcium, protein and vitamin D. A sufficient amount o these nutrients are key in ensuring proper bone and teeth development, as well as a well-functioning body. I have to admit, that dairy products are our stable feature. I even add a bit of yoghurt when baking a cake, which definitely improves the quality of the cake and fantastically impacts its flavor. If like me, you’re a supporter of moist and delicate cakes, you should definitely try out today's recipe. Have a great Saturday morning!

 

Ingredients:

5 bananas

2 eggs

180 g almond flour

100 g butter (soft)

2 teaspoons vanilla sugar

150 g of brown sugar

5 tablespoons of 12% cream or natural yoghurt

 

Here's how to do it:

1. Crush the bananas until smooth. Add the beaten eggs, melted butter, sugar, vanilla sugar, cream or yoghurt and lastly the almond flour. Stir the mixture thoroughly until all the components have combined. Pour the batter into  a baking tin lined with baking paper and place in a preheated oven at 180 degrees C. Bake for 60 minutes. After baking, leave the cake in the oven with the door ajar for another 30 minutes.

For more images and recipes visit my Instagram profile.

29 Odpowiedzi do “Sobotnie śniadanie: chlebek bananowo-migdałowy z zimnym mlekiem // Saturday breakfast: banana-almond bread with cold milk”

  1. Cześć Zosiu:) czy mogłabym Cię popytać jakim obiektywem robisz takie jasne zdjęcia ? 50 mm 1.4 ? Czy jest to pełna klatka ? Dziękuję za odpowiedź :) pozdrawiam !

  2. Lubimy takie bezmasowe ciasta. Może być i chlebuś. Pachnie mi na sam widok:-) obiecuję upiec po weekendzie, bo jutro nas nie ma w domu a w niedziele będę miała zaszczyt zostać chrzestną mamą mojej małej bratanicy Adelki:-) pozdrawiamy

  3. Zosiu, uwielbiam chleb bananowy, dobrym dodatkiem do masy sa rowniez orzechy:)
    Moim zdaniem jest on znacznie lepszy gdy zamiast miksera uzyjemy zwyklego widelca do „rozbicia” babanow, wtedy jest bardziej miekki.

    Pozdrawiam xxx

  4. Koniecznie trzeba wypróbować. Taka cisza i spokój sobotniego poranka uderza ze zdjęć (:

  5. Zosiu, czy przepisy wypróbowujesz wielokrotnie przed opublikowaniem, czy wrzucasz do sieci raczej kulinarne eksperymenty?

    • Zawsze przed publikacją wpisu mam kilka podejść :) Niestety nie wszystkie kończą się publikacją :) Pozdrawiam ciepło i dziękuję za odwiedziny!

  6. Pani Zosiu, czy można zastąpić mąkę migdałową jakąś inną mąką? Pozdrawiam serdecznie!!

  7. Zosiu, czy sądzisz, że możliwym byłoby podawanie w przepisie kaloryczności dania? Chodzi mi o łączną ilość kalorii, bez rozróżnienia na grupy. A nóż, mój pomysł spodoba się Tobie, wyróżni blog jeszcze bardziej od innych, a czytelnicy będą zadowoleni :) a poza tym, dzięki za świetne pomysły kulinarne ! :)

  8. Zosieńko, błagam, pokaż nam swoje piękne mieszkanie/dom:)

    Pozdrawiam Cię cieplutko!

  9. Zosiu właśnie wyjęłam z pieca! Jest wspaniały! A najgorsze, że sama już zdążyłam zjeść połowę. Pycha!

  10. Zosiu, wlasnie piekę chlebek. Pachnie tak obłędnie, że chyba nie wytrzymam. Udanej soboty :-)

  11. Dla mnie niestety porażka :-( I konsystencja i smak straszne, nie da się tego jeść. Chyba po prostu przepis nie trafił w mój gust :-(

  12. Zosiu, chciałam zrobić ten chlebek dla dziecka, ale pominąć ze względu na dużą ilośc bananów już cukier? Myślisz, że wtedy trzeba zmienić proporcje i czegoś dodać? Czy wyjdzie taki chlebek? Pozdrawiam!

    • Myślę, że możesz śmiało pominąć cukier :-) Ewent. 2 łyżki miodu :-) Pozdrawiam ciepło!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.