* * *
Dzisiejsze śniadanie to moja kolejna propozycja porannych przepisów bez glutenu. W moim domu naleśniki kochamy bezwarunkowo. Jemy je z masłem orzechowym, z konfiturą z naszej wiśni, z podsmażanymi jabłkami z cynamonem i kwaśną śmietaną. Czasem oprószam je wyłącznie drobnym cukrem i otartą skórką z cytryny. Jeżeli lubicie bardzo słodką wersję, to polejcie je miodem albo syropem klonowym i poproście z dostawą do łóżka. A jak! W niedzielny poranek wszystko wolno :-)
Skład:
(przepis na ok. 6-9 naleśników)
1 jajko
120 g mąki ryżowej
400 ml mleka
szczypta soli
2 łyżki cukru (użyłam ksylitolu)
do podania: skórka z cytryny
maliny/borówki/granat
miód/syrop klonowy
A oto jak to zrobić:
1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę.
2. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Podajemy na ciepło z otartą skórką z cytryny, jogurtem greckim i owocami.
Komentarz: Przed smażeniem proponuję schłodzić ciasto w lodówce (min. 30 minut). Konsystencja ciasta ma tendencję do rozwarstwiania się – mąką ryżowa szybko opada na dno – przed każdym nałożeniem ciasta na patelnię warto dobrze wymieszać składniki.
Jeżeli interesują Was przepisy bezglutenowe to polecam poprzednie wpisy – krem jaglany i gofry.
Zosiu, a czy mogę użyć zwykłej mąki i zachować resztę proporcji tak jak w przepisie?
Tez uwielbiam nalesniki?
Pozdrawiam?
Jasne!
Niestety ze zwykla maka nie polecam, wlasnie zrobilam i wyladowaly w koszu :( Wydaje mi sie, ze proporcje powinny byc inne na make z glutenem.
Pozdrawiam serdecznie!
Ojej! To dobrze, że mówisz :-)
Ja również uwielbiam naleśniki, zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. Kiedy okazało się że muszę stosować ścisłą dietę bezglutenową to bardzo długo szukałam idealnego przepisu na naleśniki, ja w swojej wersji dodaję jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej, ponieważ naleśniki są dzięki temu bardziej elastyczne. Jednak muszę wypróbować i Twoją wersję.
Miłe niedzieli
uściski!
Kochana a mozesz podac przepis na nalesniki ze zwykla maka? <3
uwielbiam naleśniki,ale zawsze jem je na obiad, chyba nigdy nie jadłam na śniadanie:)
Oo jak to?
Zosiu zdradzisz nam jakiego podkładu używasz na codzien? Bo zawsze wygladasz tak świeżo :)
Zosiu, czy mogłabyś polecić dobry olej kokosowy? Czym powinnam się sugerować przy wyborze?
Pozdrawiam gorąco,
Hej!!! Czemu Cię nie ma w Paryżu z dziewczynami ??????!!!!!!!!
Przywiozłabyś parę inspiracji?
Może następnym razem :-) Uściski!
dlaczego zawsze jak robię nalesniki z mąki ryżowej,to strasznie się „drą” nie mozna ich przewrocic na drugą stronę. .
Dlatego, że przed każdym nałożeniem ciasta na patelnię, trzeba mocno zamieszać – konsystencja szybko się rozwarstwia i mąka opada na dno. Pozdrowienia!
Bardzo apetyczne śniadanko :)
400ml mleka? Wyszło rzadkie jak woda :(
Zdrowe, pożywne śniadanie dla każdego. W tym takiego sportowca jak ja!