Owoce pod kruszonką to jeden z pierwszych deserów, które nauczyłam się wiele lat temu. Klasyczne połączenie – masła, cukru i mąki sprawia, że możemy pod nim ukryć wszystkie owoce świata (łącznie z mrożonymi, co ułatwia nam szczególnie w sezonie jesienno-zimowym). Dzisiaj chciałabym Wam pokazać nieco alternatywną wersję, która również świetnie się sprawdza – szczególnie jeżeli lubicie słodkie śniadania. Mąkę zastąpiłam mieszanką otrębów (mogą to być również zwykłe płatki owsiane, pokruszone orzechy włoskie, laskowe, migdały), cukier miodem, a masło olejem kokosowym. Do tego garść sezonowych owoców i do piekarnika na 15 minut. Z odrobiną jogurtu naturalnego, słodkiej śmietany lub z gałką lodów waniliowych!
Skład:
6-8 brzoskwiń (najlepiej twarde)
garść borówek amerykańskich
150 g mieszanki otrębów (owsiane, orkiszowe, pszenne, żytnie)
garść płatków owsianych
garść orzechów włoskich
50 g płatków migdałowych
1-2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki oleju kokosowego
do podania: jogurt grecki, śmietanka 30% lub lody waniliowe
A oto jak to zrobić:
- Pokrojone ćwiartki brzoskwiń i borówki umieszczamy w żeliwnej patelni – natłuszczonej wcześniej olejem kokosowym.
- Otręby, orzechy i płatki migdałowe mieszamy z olejem kokosowym, cynamonem i miodem. Całość przekładamy na owoce. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 15-18 minut. Podajemy na ciepło z jogurtem greckim, śmietanką lub lodami waniliowymi.
Komentarz: Brzoskwinie możemy zastąpić dowolnym owocami. Zamiast miodu możemy dodać brązowy cukier.
Otręby, orzechy i płatki migdałowe mieszamy z olejem kokosowym, cynamonem i miodem. Całość przekładamy na owoce.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 15-18 minut. Patelnia, którą wykorzystałam jest cała z żeliwa (łącznie z rączką, więc można ją śmiało używać do piekarnika). Tutaj link do reszty pięknych żeliwnych naczyń Chasseur.
Podajemy na ciepło z jogurtem greckim, śmietanką lub lodami waniliowymi.
meble ogrodowe – Castorama (tutaj podobne) // patelnia żeliwna – Chasseur // talerze- Zara Home // serwetki lniane – Lumio
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
wygląda to obłędnie!! :)
:*
mniam mniam …. mniam , uwielbiam takie wariacje granolatowe, na bazie oleju kokosowego:)
Zosiu skad ten piekny twoj kapelusz na zdjeciu z coreczka ??
pozdrawiam cieplo i milego wypoczynku!!!
Magdo dzięki za wiadomość :* p.s. kapelusz z zeszłorocznych wakacji w Toskanii :-)
Zosieńko te zdjęcia! Za wysoką sobie stawiasz poprzeczkę :P:P
:*
Wypróbuje przy najbliszej okazji! Dzięki Zosiu za pomysł :*
:*
Zosiu, Zosiu do kiedy zostajecie na Sycylii? Czy mogłabyś mi ewentualnie podpisać książkę? To byłoby moje marzenie :*****
Mystery, nawet nie wiesz jak mi miło – zawsze i z niezwykłą przyjemnością! Napisz do mnie na maila, to się zgadamy: [email protected]
Jak smakowicie :) Choć dla mnie to typowy deser:)
:-) deser na śniadanie – najlepiej!
A ja już nie nadążam z realizacją Twoich przepisów:-D Wczoraj upiekłam ciasto z orzechów laskowych z książki, w zasadzie zjedzono natychmiast! Przyjemności na wakacjach!
??
Wow! Jak miło! Zapomniałam o tym cieście :* Dzięki za wiadomość!
Kochani, poszukuję ciekawych miejsc na odpoczynek W POLSCE – miejsc, gdzie dusza odpocznie, zrelaksuje się a głowa nie będzie myśleć o niczym :-) (nie w trójmieście, bo stąd jestem).
Zna ktoś takie miejsce i może polecić ?
a może nasze góry? Dolnośląskie? Ja byłam zakochana!
To ostatnie zdjęcie z pieskiem – wspaniałe! Jesteś mistrzynia kadrów Zosieńko :*
Nawet nie wiesz jak mi miło :*
Ta sukienka błękitna z plecionym brązowym paskiem skradła moje serce chociaż niewiele ją widać… Czy ktoś z Was wie gdzie można ją znaleźć? Albo moze Zosia powie? :)
Zosiu mozesz zdradzic skad zastawa?:)
Czy można zastąpić olej kokosowy w tym przepisie?
Masłem, syropem klonowy, miodem :-)
Ale pyszne wyszło!! ;-)
super! :*
Czesc Zosiu, uwazasz ze moge pominac mieszanke otrebow I uzyc tylko platki owsiane ? dziekuje I pozdrawiam serdecznie :)
Jasne! Uściski!