* * *
Lubię ten cykl, bo dzięki niemu sama staram się urozmaicać nam poranne posiłki. Są dni, kiedy monotonność naszych śniadań bardzo mi odpowiada. Jajecznicę z cheddarem, duszoną cebulą i szczypiorkiem mogłabym jeść codziennie, podobnie jak omlet z camembertem, pieczarkami i czarnuszką. Gdy jednak nadchodzą chłodniejsze poranki, chętniej sięgamy po bardziej rozgrzewające i sycące smaki. Owsianka ze śliwkami, cynamonem i białą czekoladą brzmi apetycznie – a sposób wykonania, który nie wymaga stania i mieszania masy, zachęcająco. Spróbujecie?
Skład:
(przepis dla 4 osób, forma o średnicy: 30 cm)
250 g płatków owsianych
8-10 śliwek węgierek
3 banany
1 łyżka mielonego cynamonu
1-2 łyżki miodu (może być więcej)
2 szklanki mleka owsianego (może być dowolne)
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 tabliczka białej czekolady
garść siemienia lnianego
A oto jak to zrobić:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopnic C opcja: góra-dół. Ćwiartki śliwek rozkładamy na natłuszczonej formie do pieczenia i posypujemy cynamonem.
- W blenderze umieszczamy płatki owsiane, banany, mleko, sodę oczyszczoną i miód. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy, którą przelewamy na przygotowane śliwki. Na wierzch ciasta rozkładamy kawałki białej czekolady (polecam docisnąć kawałki czekolady do masy ciasta). Tak przygotowaną owsiankę pieczemy przez 18-20 minut lub do momentu, aż wierzch będzie przyrumieniony. Przed podaniem posypujemy mielonym siemieniem lnianym.
Umyte śliwki kroimy na ćwiartki.
Ćwiartki śliwek rozkładamy na natłuszczonej formie do pieczenia i posypujemy cynamonem.
Do kielicha blendera umieszczamy płatki owsiane, banany, mleko, sodę oczyszczoną i miód. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy, którą przelewamy na przygotowane śliwki.
Na wierzch ciasta rozkładamy kawałki białej czekolady (polecam docisnąć kawałki czekolady do masy ciasta).
Tak przygotowaną owsiankę pieczemy przez 18-20 minut lub do momentu, aż wierzch będzie przyrumieniony. Przed podaniem posypujemy mielonym siemieniem lnianym.
ceramiczne naczynie do zapiekania – TG HOME | młynek do siemienia lnianego – TG HOME
[współpraca]
Taką wersję owsianki oczywiście możemy potraktować również w charakterze deseru i podać z lodami waniliowymi albo kremem z białej czekolady.
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam na mój Instagram.
To śniadanie to rozpusta na dzień dobry! Nie mogę się doczekać aż je zrobię. Miłego dnia wszystkim.
Idealny pomysł na sobotni (czytaj) niespieszny poranek🙂
Anno🤍 dziękuję za odwiedziny i przesyłam poranne poniedziałkowe pozdrowienia!
No i masz, właśnie wczoraj kupiłam płatki owsiane🙂jutro musi być zrobione.
Karin, to trzymam kciuki, mam nadzieję, że spodoba Ci się przepis😊👋
Zosiu, cudowny przepis. Bardzo Ci dziękuję, wczoraj go odtworzyłam🤍
Marysiu, cieszę się bardzo, że smakowało! Uściski i dobrego całego tygodnia!
Iście królewskie śniadanie!
👸💛
Zosiu, czy powiesz mi coś na temat tego młynka? Brzmi inetersująco, a ja kocham siemię lniane :)))
Dzień dobry, dziękuję za odwiedziny. Tu posyłam bezpośredni link do młynka: https://tghome.pl/pl/naka-mlynek-do-siemienia-lnianego-11-cm.html
Jest wykonany z drewna bukowego, bardzo lekki i doskonale się sprawdza. Myślę, że jeżeli kochasz siemię lniane, to faktycznie Ci się sprawdzi :)
Uściski z Trójmiasta,
Ten przepis jest genialny – właśnie się nią zajadam. A z tą czekoladą to super pomysł. Dodałam tylko mniej mleka.
Trzymaj się Zosieńko i koniecznie kontynuuj ten cykl :*
R. dziękuję za poranną wiadomość i bardzo się cieszę, że przepis Ci smakował. A z tym mlekiem, to faktycznie można śmiało manewrować ilości :)
Pozdrowienia!
Zosiu,
czy można zastąpić śliwki innymi owocami? Jeśli tak, to jakie proponujesz ? :)
Izabelo, a co powiesz na gruszki? :-))
Zosiu, mam pytanie. Mianowicie, jest wiele przepisów, gdzie banany słodzą potrawę, wpływają na konsystencję, ciasta, ciastka, babeczki, koktajle… A ja, pomimo tego że smak bananów kocham, to nie mogę ich jeść, bo bardzo boli mnie po nich brzuch. Masz pomysł czym je zastąpić?? Chociażby w powyższym przepisie, który wydaje się być genialny…
Ten przepis jest po prostu genialny!