* * *
Kiedy byłam dzieckiem lane kluseczki były częstym i bardzo lubianym podwieczorkiem. Dzisiaj chętnie do nich wracam – z nieco małą modyfikacją – używam mniej mąki a twaróg miksuję na bardzo gładką masę. Zdarza się, że kupuję już zmielony twaróg lub serek śmietankowy z tzw. pudełka. Konsystencja ciasta jest bardzo delikatna, więc formuje kluseczki za pomocą dwóch stołowych łyżek i kładę delikatnie do wrzącej wody. Polecam z kwaśną śmietaną i letnimi (podgrzanymi) owocami! Wspaniałości!
Skład:
ok. 500 g sera twarogowego (zmiksowane, z tzw. pudełka lub śmietankowy)
3 jajka
10 łyżek mąki
5 łyżek brązowego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
do podania: brzoskwinie
kwaśna śmietana
garść herbatników
listki mięty
A oto jak to zrobić:
- Ser ucieramy z żółtkami i cukrem na gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Dokładnie mieszamy. Ostatecznie masa jest dość rzadka – jeżeli będziemy mieli trudności w formowaniu kluseczek, to dodajmy mąkę ziemniaczaną.
- Gotowe ciasto nabieramy stołową łyżką (patrz na zdjęciu) i kładziemy kluseczki do gorącej wody. Gotujemy kilka minut, aż wypłyną. Uwaga są bardzo delikatne.
- Pokruszone herbatniki prażymy na rozgrzanej (suchej) patelni. Połówki brzoskwiń grillujemy na rozgrzanej patelni bądź ruszcie. Kluseczki podajemy gorące z kwaśną śmietaną, grillowanymi brzoskwiniami posypane prażonymi herbatnikami (możemy dodać listek mięty lub melisy).
Komentarz: Kluseczki doskonale smakują w wersji tradycyjnej z podsmażoną bułką tartą i rozpuszczonym masłem.
Ser ucieramy z żółtkami i cukrem na gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Dokładnie mieszamy. Ostatecznie masa jest dość rzadka – jeżeli będziemy mieli trudności w formowaniu kluseczek, to dodajmy mąkę ziemniaczaną.
Gotowe ciasto nabieramy łyżką stołową (patrz na zdjęciu) i kładziemy kluseczki do gorącej wody. Gotujemy kilka minut, aż wypłyną.
Kluseczki podajemy gorące z kwaśną śmietaną, grillowanymi brzoskwiniami posypane prażonymi herbatnikami (możemy dodać listek mięty lub melisy).
A jakie są Wasze ulubione słodkie smaki, które wspominają Wasze dzieciństwo? Podsmażona chałka na maśle? Domowa szarlotka, kisiel?
Zosiu ja uwielbiam zupę wiśniową – to takie moje smaki, które uwielbiałyśmy z siostrami :-) Buziaki z podlasia!
O, zupa wiśniowa! Ale pomysł :-) Dzięki!
Dziękuję za nowy przepis i przywrócenie wspomnień – moja Babcia przygotowała takie tylko z twarogiem. Oczywiście do tego podsmażona bułka tarta i dużo kwaśnej śmietany i cukru!
Misia, dziękuję za wiadomość! Podsmażona bułka tarta – wspaniały klasyk!
Ale zdjęcia! Widać od razu, że kurs się przydał :-) BRAWO ZOSIU!
:*
To są wg mnie leniwe kluski ewentualnie kładzione, lane (mąka, jajko i odrobina soli) to się leje powoli z kubka do wrzątku … tak mnie uczyła babcia i mama.
Wow! Już wiem co robię jutro na śniadanie :)
❤️??
U nas klasyk z podsmażaną bułką tartą;-) ale Ty masz pomysły z tymi brzoskwiniami;-) Właśnie moje dzieci jedzą lody z Twojej książki na śniadanie;-) buziaki na niedzielę! dziś Zosiny chłodnik i pierogi z truskawkami:-)
Lody ❤️jak fajnie! Bardzo mi miło, uściski poniedziałkowe!
acha, i drożdżowe z truskawkami i marcepanem na deser:-) mąż robi;-D
Nie wiem czemu moja mama mówi na takie kluski pierogi leniwe ;) Robi się je tak samo,ale podajemy z masełkiem podsmażonym i cukrem. I starczy ;0 Jemy na piatkowe obiady od czasu do czasu. Uwielbiam :)
❤️❤️❤️
Wspaniały przepis! Zosiu, bardzo lubię czytać Twojego bloga, a taka kuchnia jak Twoja to moje marzenie, które własnie zamierzam zrealizować. Możesz napisać, proszę, dlaczego zdecydowałaś się na kuchenkę gazową, a nie płytę indukcyjną?
Zosiu, moj tato mo scisla diete, wiec dopytuje o ser- w przepisie ma byc z wiaderka? czy twarog.
Sylwio, może być zarówno twaróg (wówczas mocno zmielony, np. blenderem), albo serek śmietankowy (np. Turek) albo twaróg zmielony z tzw. pudełka. Niektórzy nawet robią z ricotty :-) Trzymam kciuki i pozdrowienia dla Taty :-)