Skip to main content

Słodkie, letnie śniadanie czyli omlet cesarski Kaiserschmarrn z duszonymi owocami

IMG_4929

A gdyby tak jednego dnia usiąść do śniadania w zupełnie innym miejscu? Z daleka od naszych czterech kątów, czekających domowych obowiązków i miejskiego zgiełku? Na co wówczas mielibyście ochotę, i jak wyglądałoby Wasze wymarzone śniadanie?

Moje już znacie. W szczerym polu. Z ulubionym omletem, który jadłam w dzieciństwie w trakcie niezapomnianych wakacji u wujostwa w Wiedniu…

IMG_4964

Skład:

(przepis nieco zmodyfikowany pochodzi z mojej książki: Przepisy na cztery pory roku)

(przepis na 2 porcje)

6 jajek

5 płaskich łyżek brązowego cukru

5 płaskich łyżek mąki

2 łyżeczki śmietanki 36%

szczypta soli

3 łyżki masła

duszone owoce:

garść dowolnych owoców

3 łyżki brązowego cukru

2 łyżki wody

szczypta cynamonu

IMG_4896

A oto jak to zrobić:

  1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrem. Następnie dodajemy śmietankę. Do ubitej piany z białek dodajemy mieszankę z żółtek i jednocześnie powoli dosypujemy przesianą mąkę. Całość łączymy, tak by składniki się wymieszały i zachowały swoją puszystość.
  2. Na rozgrzaną patelnię z masłem przelewamy ciasto. Smażymy na średnim ogniu. Gdy spód będzie przypieczony, przewracamy na drugą stronę, a następnie dzielimy łopatką na kawałki. Omlet podajemy na ciepło, z cukrem pudrem i duszonymi owocami.
  3. Aby przygotować duszone owoce: do garnka wsypujemy owoce, cynamon i zalewamy wodą. Dosładzamy cukrem. Gotujemy na małym ogniu przez 8-10 minut.

IMG_4915

IMG_4908

IMG_4920

IMG_4932

IMG_4944

P.S. Dziękuję wyjątkowo zdolnym dziewczynom – Ninie i Monice z so linen! za piękny, lniany obrus. Wszystkie produkty są tworzone z 100% lnu i nie zawierają syntetycznych domieszek. A najważniejsze, że są tworzone z sercem!

IMG_4952

IMG_4946

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

 

26 Odpowiedzi do “Słodkie, letnie śniadanie czyli omlet cesarski Kaiserschmarrn z duszonymi owocami”

  1. Zosia,jak zwykle porcja inspiracji,mam pytanie skąd ta sukienka?pozdrawiam z Wrocławia .Ania

  2. Witam Zosiu, ciekawa modyfikacja przepisu :) choc mnie dodatek smietanki nie przekonuje… natomiast owoce duszone… brzmi pysznie…
    Mieszkam w Austrii i standardowo podajemy do Kaiserschmarren Mus Jablkowy lub Mus Sliwkowy , i nie moze zabraknac rodzynek w ciescie …;) pozdrawiam z Tyrolu…

  3. Ja trochę nie na temat: świetna sukienka! Gdzie można ją kupić?? Pozdrawiam! :)

  4. Rozumiem, ze to modyfikacja i wariacja na temat, ale Kaiserschmarrn to danie glowne, ewentualnie deser po, w zadnym wypadku propozycja sniadaniowa.

    Magda z Tyrolu ma racje w kwestii dodatkow.

    Pozdrawiam z Wiednia

    • Ja uwielbiam Kaiserschamrrn uwielbiam na śniadania :-) Pozdrawiam ciepło i dziękuję za wiadomość :*

  5. Chodziło to za mną! Zawsze w Austrii na nartach to zajadam. Ale przy 30 stopniach tez smakuje wyśmienicie – wyszło pyyyycha ;)

  6. Droga Zosiu! Świetna propozycja śniadaniowa:-) U mnie dziś na śniadanie British crumpets na słono. Pozdrawiam z południa UK, tym razem z Brighton:-) A od poniedziałku Gdynia!
    Marta:-)

  7. Gosiu, przepiękne zdjęcia! :) ale to nic odkrywczego. Zosiu skąd czerpiesz inspiracje? Z niecierpliwością czekam na kolejną, piękną książkę. So linen tworzą piękne rzeczy, mam ich pościel i jest cudna.
    Pozdrawiam ciepło,
    Ania :)

  8. Ja też z niecierpliwością czekam na nowe wpisy:-) w obliczu ich braków skorzystałam dziś z kilku przepisów z przeszłości: pierogi z kaszą i fetą, krem z cukinii i tarta z orzechami – i to się nazywa udany dzień!

  9. Nie będzie już last month? Uwielbiam ten cykl, a ostatnio w ogóle go już nie ma :( wielka szkoda!

    • O tak, i last month, koniecznie!!! rzeczywiście dawno już nie było… a ja układam menu na dzisiejszy dzień:-D

  10. Cudownie to wygląda☺️Zosiu, muszę zapytać o ten kapelutek. Skąd jest? ? Dobrego dnia!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.