* * *
Dobry chleb z dodatkami bywa małym dziełem sztuki. Początkowo miałam ugotować bób i podać go w obranej formie z posiekanym czosnkiem, wędzonym boczkiem i koperkiem. Nasz domowy sezonowy przysmak, który lubię przygotowywać, gdy cena osiąga swoją racjonalność (podobnie czekałam z fasolką szparagową). Mam jednak słabość do past w których niekoniecznie muszą być jajka. Pasta z bobu jest uniwersalna, możną ją podać z pokrojonymi w grube plastry pomidorami, dodać do sałaty lub najprościej z chlebem.
Tak przygotowaną pastę można przełożyć do przykrytego folią naczynia i przechowywać w lodówce do trzech dni. Jest naprawdę bardzo dobra.
Skład:
(przepis na 3-4 osoby)
1 paczka świeżego bobu (ok. 400 g)
ok. 200 sera feta
4 ząbki czosnku
sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
1 pęczek koperku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (może być więcej)
A oto jak to zrobić:
- Ugotowany bób (nie obieram ze skórki) umieszczamy w szerokim naczyniu, dodajemy oliwę, fetę, kmin, czosnek i skórę oraz sok z cytryny. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy ewentualnie solą lub dodatkową porcją kminu. Wierzch posypujemy posiekanym koperkiem. Pastę podajemy z chrupkim pieczywem.
talerze z ciemnym obramowaniem – Westwing | koszula – Hibou
{współpraca reklamowa}
Droga Zosiu,
super pomysł, świetny skład. A ten dodatek skórki z cytryny przypuszczam, że robi smak😉 Dodaję ją też do zupy krem z pomidorów. Polecam!
Już wiem, co będzie na lunch.
Pozdrawiam ciepło
Marta🤓
🍀👌 dziękuję Marto za odwiedziny i przesyłam uściski ze słonecznej, porannej Toskanii🫶
Zosiu,
ta pasta jest obłędna😋 Zrobiłam już drugi raz. Pyszna i prosta.
Udanego urlopu🇮🇹☀️
Pozdrawiam serdecznie
Marta
Poprosimy o przepis na jabluszka w cieście , które pojawiły się na zdjęciu w jednym z postów.
Pozdrawiam
Czekamy na przepis – jabłuszka w cieście.
Pozdrawiam
Muszę wypróbować przepis :) polubiłam bób gdy spróbowałam pierogów z bobem w małej piserogarni na Podlasiu :)
:*
ależ to musi być pyszne!
Och, koniecznie wypróbuj! ściskam mocno!
Zrobiłam dzisiaj na kolację. Przepyszna jest ta pasta. Dziękuję Zosiu za podzielenie się przepisem.
Uściski z Warszawy! ❤️
Kingo,
jak miło❤️
Dziękuję Ci za wieści!
Bób uwielbiam ponad wszystko!!!!!!! :))))))
My też!
Wypróbowałam i mam ochotę zrobić ponownie. Jest pyszna! Lubię takie proste, szybkie i tylko kilku składnikowe przepisy :)
aaaaaaa :* dziękuję za wiadomość!
Cudownego letniego wieczoru!
Przed chwilą zrobiłam i jest WOW! Ogromny plus, że nie trzeba obierać bobu. Wyszło mi tak dużo, że dam dzisiaj trochę mojej siostrze- i wszyscy się będą cieszyć <3
Wspaniale!