Skip to main content

Pełnia szczęścia, czyli jagodowe rollsy z kremem śmietankowym

*    *    *

Sezon na jagody w pełni. Usta od soku czarne, języki i palce, też. Jak jagody, to jagodzianki. Bywa jednak tak, że jedne za twarde, inne za suche, a w kolejnych zdecydowanie za mało owoców. Znacie to?Upiekłam zatem rozwiązanie idealne. Drożdżowe rollsy. Miękkie, maślane, dobrze wyrośnięte z nienaganną ilością jagód. Czy dobre? Skromność nakazuje studzić ekscytacje. Mam jednak nadzieję, że po upieczeniu spotkacie się z zachwytem wśród Waszych domowników.

Skład:

przepis na ciasto:

300 g mąki pszennej

5 łyżek oleju roślinnego

150 ml mleka 3,2 %

20 g świeżych drożdży

60 g cukru (może być trochę mniej)

1 łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

1 jajko

ok. 40 g schłodzonego masła (do położenia na ciasto) + 1 łyżka mielonego cynamonu (opcjonalnie)

nadzienie:

ok. 600-800 g świeżych jagód

4-5 łyżek cukru

krem:

ok. 100 g masła

2 opakowania serka śmietankowego, typu: Philadelphia lub Turek

sok z 1/2 cytryny

6-7 łyżek cukru pudru

A oto jak to zrobić:

  1. Aby zrobić zaczyn: świeże drożdże zasypujemy łyżką cukru i 2 łyżkami letniego mleka. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem folii. Po 15 minutach powinien podrosnąć.
  2. Pozostałe mleko (powinno być letnie, ale nie gorące, bo ciasto nie urośnie) mieszamy z jajkiem, olejem, wanilią i cukrem. Dodajemy mąkę i zaczyn. Całość wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasto powinno być dość klejące. Przekładamy do czystej miski i przykrywamy lnianą serwetką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
  3. Aby przygotować nadzienie: umyte jagody łączymy z cukrem.
  4. Aby przygotować krem: uwaga! wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę; masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy serek oraz wanilię. Mieszamy do uzyskania jedwabistej konsystencji.
  5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt (o wymiarach ok. 40 x 60 cm). Na powierzchni ciasta rozkładamy plastry schłodzonego masła oraz jagody wymieszane z cukrem. Zaczynając od jednego boku zawijamy ciasto w rulon (patrz na zdjęciu). Zwinięty rulon kroimy na plastry ok. 2,5 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 20 minut. Gdy rollsy ostygną polewamy je polewą.

Dla wszystkich Czytelników bloga MCE mam kod zniżkowy na zakupy na DUKA.com | -30% z kodem MCE30 ważny do 22.08.

Świeże drożdże zasypujemy łyżką cukru i 2 łyżkami letniego mleka. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem folii. Po 15 minutach powinien podrosnąć.

 Pozostałe mleko (powinno być letnie, ale nie gorące, bo ciasto nie urośnie) mieszamy z jajkiem, olejem, wanilią i cukrem. Dodajemy mąkę i zaczyn. Całość wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasto powinno być dość klejące.

Umyte jagody łączymy z cukrem.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt (o wymiarach ok. 40 x 60 cm).

Na powierzchni ciasta rozkładamy plastry schłodzonego masła.

Wierzch ciasta posypujemy cynamonem (niestety zabrakło nam mielonego cynamonu, więc skorzystałam z tradycyjnej formy, ale nie polecam :))

Dodajemy jagody wymieszane z cukrem i rozkładamy równomiernie na powierzchni ciasta.

Zaczynając od jednego boku zawijamy ciasto w rulon.

Zwinięty rulon kroimy na plastry ok. 2,5 cm i przekładamy na blachę lub żaroodporną formę wysmarowaną tłuszczem.

Tak przygotowane rollsy umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C i pieczemy przez 25 minut.

Gdy rollsy ostygną nakładamy na wierzch ciasta krem śmietankowy.

Przed podaniem rollsy możemy posypać cukrem pudrem lub dorzucić na wierzch świeże jagody.

ceramiczne talerze | filiżanki | kawiarka | podkładki z juty –
DUKA

51 Odpowiedzi do “Pełnia szczęścia, czyli jagodowe rollsy z kremem śmietankowym”

  1. Apeluję – nie „umieszczamy DO piekarnika”! Możemy co najwyżej „umieścić W piekarniku”, natomiast „do piekarnika” możemy [ciasto/blachę/naczynie] „włożyć”.

    Proponuję nie publikować tego komentarza, a jedynie wziąć pod rozwagę.

    • Drodzy Czepialscy, przestańcie się czepiać czytelników, którzy – podobnie jak Ania _ zwracają uwagę na niechlujość językową autorki bloga. Niestety Zosia w ogóle nie uwzględnia jakichkolwiek uwag stylistycznych lub interpunkcyjnych (mam wręcz wrażenie, że pod tym względem z biegiem lat jest na tym blogu coraz gorzej). I to pomimo, iż pewnie znalazłby się zainteresowany takim stażem w Makecookingeasier korektor, w końcu to już firma i marka dość rozpoznawalna na rynku.

      Jeśli chodzi o przepis, to próbowaliśmy zrobić, ale to ciasto bez robota kuchennego to porażka. Po pół godziny zagniatania ręcznego poddaliśmy się :( A doświadczeie w cieście drożdżowym mamy spore i świadomość, że są ciasta „łatwiejsze”” (np. pizza domowa Zosi) i „trudniejsze” też.

    • Komentarz do e. (szkoda, że nie potrafisz się ujawnić pełnym imieniem i nazwiskiem)

      Właśnie upiekłam z moją siostrą te bułeczki i myślę, że nie ma nic lepszego od tego ciasta. Tak więc, nie wiem jak mogło Ci się nie ulepić – co więcej, pewna jestem, że to po prostu Twoja zła wola i szczerze, tego przepisu w ogóle nie probowałaś!

      Zosiu, uwielbiam Twój styl pisania i proszę nie zmienia się :*

      Stała Czytelniczka Ania Sz. z Poznania

  2. Zosiu, przeczytałam, obejrzałam, zatem do dzieła. Rollsy wyglądają przepysznie. Już nie mogę się ich doczekać. Pozdrawiam serdecznie ☺️

  3. O tak, z tymi jagodziankami różnie bywa, niestety nawet ulubione piekarnie potrafią człowieka rozczarować. Przepis warty wyprobowania, a poki co lecę na zakupy do duki, z nieba mi Zosiu spadłaś z tym kodem znizkowym. 😁

  4. Super pomysł. W tym tyg. Spróbujemy. Moje ostatnie jagodzianki były wg dzieci za mało słodkie, a wg męża za suche 😒. Poddałam się. Dla mnie były idealne.

  5. Zosiu. Wczoraj robiłam ciasto drożdżowe z Twojego przepisu (przepis z truskawkami). Wyszło mi bardzo rzadkie,więc dosypałam mąki (dałam więcej drozdzy, pewnie dlatego). Moje pytanie,czy może takie miało być? Może niepotrzebnie dodałam mąkę?

    • Ana, faktycznie dobrze jest trzymać się przepisu i nie dodawać więcej drożdży…ale z tych proporcji ciasto wychodzi dość kleiste / maślane i oto chodzi. Przy formowaniu wręcz jest wskazane podsypanie mąką. A jak w efekcie końcowym? Czy smak Ci pasował?

    • Tak,smak cudowny (jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby było inaczej w przypadku Twoich przepisów). Ja robiłam akurat inny przepis,nie rollsy (chyba z truskawkami,i wyszło rzadkie ciasto). Ogromnie się cieszę, bo nie jest bardzo słodkie, takie w sam raz. A ja bardzo dumna,że wreszcie mi wyszło ciasto drożdżowe, dziękuję

  6. przetestowałam obie opcje i już wiem, ze tylko do tych bez promocji działa. Ale za to pomógł mi podjąć decyzję ;)

  7. Witaj Zosiu
    Pięknie to wygląda, też muszę zrobić
    Powiedz proszę skąd to okrągłe naczynie żaroodporne?
    Pozdrawiam

  8. Genialne! Upieklam dzisiaj i wciąż się zachwycam smakiem. Szał Zosiu😍😍😍😍

    • Gosiu, z mrożonymi bym uważała, bo mają sporo soku i ciasto może namoknąć. Jeżeli jednak się zdecydujesz, to rozmroź je i porządnie odsącz. Trzymam kciuki i powodzenia!

  9. Zosiu, upiekłam dzisiaj, wyszły obłędnie brakowało tylko tak pięknego naczynia żaroodpornego proszę powiedz skąd?

  10. Jagodu z lasu powinny zawsze zostac poddane obrobce termicznej.
    Niestety jest coraz wiecej zakazen bablowcem (pasozyt odzwierzecy), ktorego trundo zdiagnozowac, a jest on bardzo niebezpieczny dla zdowia.
    Przepis na jagodowe rollsy fantastyczny,ale nie dodajmy swiezych jagod na koniec :)

    Pozdrawiam!

  11. Zamierzam dziś wypróbować przepis. Tylko czy 40 g masła na wierzch wystarczy? Na zdjęciu wygląda, że jest go dużo więcej. Nie wiem czy 40g starczy na całe ciasto.

  12. Zrobiłam z borówkami, wyszły genialne i bardzo dużo :)
    Ciasto faktycznie superrzadkie i musiałam dodać dużo mąki bo skleiło mi ręce :) ale wyszły idealne.

    • Kamilu, jak się cieszę! Dziękuję Ci bardzo za Twoją wiadomość i uściski dla dziewczyny :)))

  13. Przepyszne ! Jeden z lepszych letnich deserów jakie jadłam, nawet mój mąż który nie przepada za słodkim się zajadał ☺️

  14. Witaj Mam pytanie dot. Serwisu z Duka – znalazłam z tej serii talerze i miseczkę ale filiżanki tylko łososiowe… Twoje są różowe czy to te łososiowe tak się komponują? Pozdrawiam serdecznie Ag3

  15. Zosiu, zrobiłam te rollsy. Ciasto kleiło się niemiłosiernie, ale po przeprawach z czekoladowymi rollsami już byłam na to gotowa:-) Smak obu wersji wynagradza wszystko. Zastanawiam się tylko po co ten sok z cytryny, nigdzie w przepisie nie mogę go namierzyć. To do sosu?

  16. Jeśli ktos marzy o perfekcyjnych jagodziankach wypełnionych po brzegi jagodami (lub borówkami) to polecam przepis rozkoszny.pl robiłam je już kilka razy, są najlepsze (warto zostawić ciasto na noc w lodowce).

  17. A próbowałas z innymi owocami? Myślę o Borowice amerykańskiej, ew. z owocami mrozonymi? Jagód u nas obecnie jak na lekarstwo…

  18. Robiłam z jagodami i było pysznie. Jak myślisz czy że śliwką drobno pokrojoną będzie ok czy raczej nie bardzo?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.