Pasta jajeczna to smak zbliżającej się Wielkanocy. Tym razem do klasycznej wersji z majonezem dorzuciłam awokado, anchois i zioła, które zupełnie odmieniły jej smak. Razem z oczywistym w tym połączeniu szczypiorkiem posiekałam lubczyk i pietruszkę, które nadały przyjemnej świeżości. A jaki jest wasz sposób na pastę jajeczną?
Skład:
1/2 awokado
3 jajka ugotowane na twardo
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka majonezu
4 łyżki twarogu
1 łyżka jogurtu greckiego
2 płaty anchois
1 garść kaparów
5 gałązek lubczyku
5 gałązek pietruszki
10 gałązek szczypiorku
Sól
Pieprz
Do podania chleb na zakwasie
Oliwa z oliwek
A oto jak to zrobić:
1. Na desce umieścić wszystkie składniki i drobno posiekać do uzyskania jednolitej konsystencji.
2.Na małej patelni smażymy skropione oliwą kromki chleba aż staną się chrupkie i złociste. Smarujemy pastą i podajemy ze świeżymi ziołami na wierzchu.
Najdziwniejszy sposób przygotowania pasty jajecznej jaki widziałam (krojenie wszystkiego na desce) :D. Ale jeśli sie sprawdza, to najwazniejsze!
Super pomysł na pastę jajeczną, Zosiu! Nigdy bym nie połączyła w jednej paście 🥑 i jajek, chociaż jadam je często na śniadanie, ale nie zmieszane. Wypróbuję chętnie. Pozdrawiam z wiosennego południa PL☀️
Marta