A gdyby tak zastąpić mleko sokiem jabłkowym, dodać płatki owsiane i zrobić letnią wersję owsianki? Nieco lżejszą, też treściwą z górą soczystych owoców? Kto chętny?
Skład:
(przepis na 1 porcje)
50 g płatków owsianych
ok. 300 ml świeżego soku jabłkowego
do podania: garść malin, truskawek, czereśni, borówek lub brzoskwiń
1 łyżeczka pyłku pszczelego
1 łyżka miodu
A oto jak to zrobić:
- Sok jabłkowy przelewamy do garnuszka i podgrzewamy. Dodajemy płatki owsiane i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zmiękną – ok. 8-10 minut. Owsiankę podajemy na ciepło ulubionymi dodatkami.
Po więcej zdjęć i przepisów zapraszam na mój profil na instagramie
No tym przepisem to mnie urzekłaś! Od tylu lat jadamy w domy owsiankę i na taką wersję w życiu bym nie wpadła. Zosiu po stokroć Ci dziękuję :*
:** nawet nie wiesz jak się cieszę!
oj,już bardzo dawno owsianki nie jadłam:)
:-)
Ale pięknie Zosiu! Wszystkie Twoje przepisy są naprawdę cudowne! Zajadamy się! Za chwilę frittata z łososiem, na obiad placuszki z cukinii, jeszcze tylko nie wiem, które ciasto na deser:-D Przedwczoraj był placek z borówkami, pyszny! Życzę Ci cudownego dnia!
wow ile pyszności :-) Dzięęęęki!
A ja od dłuższego czasu robię owsiankę na wodzie, ale muszę spróbować tej wersji
Zosiu,
właśnie zastanawiam się nad zakupem wyciskarki do soków. Chciałabym kupić coś sprawdzonego. Dlatego napisz proszę, jakiego modelu wyciskarki używasz.
Taka owsianka to sama poezja: dla podniebienia i oka!
wyglada smakowicie…. ale zdjecia to prawdziwa poezja
Podobnie owsiankę przygotowuję sobie na śniadanie :) Tylko że z tą różnicą,że dzień wcześniej zalewam płatki owsiane sokiem jabłkowym lub kompotem z jabłek:) – to jest alternatywa w czasie upałów do robionej na ciepło gdy jest zimno.