Dzisiejsze śniadanie, to mała odmiana dla tradycyjnej owsianki, granoli czy po prostu zwykłych płatków z mlekiem lub jogurtem. Te małe ziarenka to nasiona szałwii hiszpańskiej zwane chia. Praktycznie nie trzeba się z nimi za bardzo obchodzić, wystarczy zalać mlekiem lub sokiem, a po krótkim czasie zaczną żelować konsystencje, w której zostały namoczone. Zmieszałam je z rozmrożonymi truskawkami i mlekiem. Odstawiłam na dobre półgodziny, a następnie dodałam odrobinę jogurtu i łyżkę miodu. Na wierzch położyłam świeże owoce.
Kilka lat temu nasiona chia zrewolucjonizowały większość prozdrowotnych diet – trochę podobnie jak jagody goji czy acai. Jedni je uwielbiają i cenią za wartości odżywcze, inni z niedowierzaniem przyglądają się i traktują jako kolejny przejaw mody. Osobiście jestem zdania że trzeba próbować nowości i samemu ocenić, czy nasz organizm tego potrzebuje.
Skład:
(przepis na 1 porcję)
1 łyżka nasion chia do kupienia tutaj
ok. 250 jogurtu naturalnego
garść mrożonych truskawek
1-2 łyżki miodu
1 kiwi
1-2 łyżki ziaren granata
2-3 listki mięty lub melisy
A oto jak to zrobić:.
1. W misce ugniatamy rozmrożone truskawki z nasionami chia, odrobiną mleka (ok. 2 łyżek) i miodem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 2-3 godziny lub na całą noc. Tak przyrządzone nasiona podajemy z jogurtem naturalnym lub greckim i pokrojonymi owocami.
Komentarz: Nasiona chia polecam również dodać do mleczka kokosowego zmieszanego z odrobiną mleka i płatków kokosowych. Pozostawiona mieszanka na drugi dzień przypomina formę kleistego ryżu na mleku. Jeżeli chcemy zmodyfikować nasze śniadanie innymi dodatkami, np. mielonym lnem lub nasionami siemienia lnianego to polecam biosklep.
Lecę kupić. Piękne hiacynty :*
Poetka codzienności – skąd Ty czerpiesz pomysły na takie kadry :-)???
A ja wlasnie w pociagu do Gdanska (zostalo mi jeszcze okolo 3 godzin) i narobilas mi smaka tym sniadaniem!
http://Www.allnnothing.com
Śliczne i kolorowe wiosenne śniadanko:-) Podane w słoiczkach – wygląda uroczo! Tez jestem za próbowaniem nowości, zresztą dzięki Tobie, Zosiu odkrywam wiele!
U mnie dziś owsianka z mrożonymi malinami i miodem.
Miłego weekendu,
Marta:-)
Może dziwne pytanie ale czy nasiona chia same w sobie mają jakiś smak? Czy zyskują go dopiero po dodaniu do innego składnika? :)
Poza tym piękne zdjęcia jak zawsze. :)
Zosiu,super przepis:-). Uwielbiamy nasiona chia,moje dziecko woli je od owsianki:).
Wczoraj robiłam Twoją Lasagne z książki z mozzarelą i wyszła obłędna.Chylę czoła,bo do tego pory nie przepadałam za tym daniem,a teraz będzie to jedno z moich ulubionych.
Pozdrawiam gorąco:-)
Widziałam wiele przepisów z nasionami chia. Lubie próbować nowych smaków ale jak widziałam tylko te nasiona w składzie to myślałam że to przegięte wydziwianie. Błąd. Teraz jak ktoś wytĺumaczył od razu w poście z przepisem o co z nimi chodzi, podał link gdzie można je kupić, porównałam zawartość opakowania z ceną i zużyciem go do przepisu to jestem na TAK. Poza tym wygląda to obłędnie i w końcu wrzucę nasiona chia do listu zakupów. :)
Pozdrawiam! I zapraszam do mnie.
Muszę w końcu kiedyś wypróbować te nasiona :) Czesto robię na śniadanie taki „deser” z domową granolą. Jeżeli ktoś ma ochotę na takie śniadanie ale bez nasion to polecam: http://majlaa.pl/prosty-pomysl-na-sniadanie-z-musli/
Wygląda przepięknie! :)
Może na studiach nie uważałam za bardzo na zajęciach z botaniki, ale nasiona lnu i siemię lniane to cały czas te same nasiona – tak gwoli ścisłości;)
Cudowne zdjęcia, na których już widać wiosnę :)
Pięknie to wszystko wygląda :) Powiedz proszę, czy naprawdę tak przygotowujesz każdy posiłek tzn. w takich naczyniach z ozdobami, kwiatami, czy po prostu gotujesz te rzeczy co podajesz, ale bez tej oprawy?
Pozdrawiam serdecznie :)
( Znasz może jakieś oryginalne przepisy na nadzienie do naleśników?)
Grzeczne śniadania są idealne, gdy są poprzedzone tymi niegrzecznymi, jeszcze pod kołderką… ;))
Słoiczek pyszności:)
Super pomysł! Ciekawe jak smakują te nasionka gdyz nigdy o nich nie słyszałam… :)
Pozdrawiam!
http://ilovepolishbrands.com
Zjadłam dzisiaj ze smakiem w pracy, ale bez granata bo nie było w sklepie akurat;) Pysze, prosimy Zosiu o wiecęj takich lekkich przepisów;)
Ps: Zosienko chyba zapomniałaś o dedykacji dla mnie , ale wybaczam , bo w takim natłoku obowiązków ciężko wszystko spamiętać;)
Pozdrawiam Cię z wiosennego już powoli Elbląga;)
ślicznie i zdrowo to wszystko wygląda :)
WYGLĄDA PYSZNIE:)
bymadameem.blogspot.com
Zosiu, czy nasiona chia wrzucone wieczorem do zblendowanych truskawek można rano podgrzać? Czy utracą swoje właściwości?
pozdrawiam
Ah, tak wiosennie :D
Witaj Zosiu!
Napisz proszę przepis jak robisz nasionka chia z mlekiem kokosowym, tak jak proponujesz na końcu postu (…zmieszane z odrobiną mleka i płatków kokosowych). Czy taki otrzymany pudding można przechowywać w lodówce dłużej, np. 2 dni? Jakiej firmy mleczko kokosowe byś mi poleciła wybrać? Byłabym wdzięczna za odpowiedz.
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru!
Joanna