Wspaniałe ciasto pasujące do większości owoców. Możemy przygotować je ze śliwkami morelami, gruszkami, jabłkami. W dzisiejszej wersji dodałam odrobinę jeżyn, bo lubię w ciastach owocowych odrobinę kwaskowatego posmaku. W przypadku tego ciasta zwróćmy jedynie uwagę na to, by jogurt i jajka miały temperaturę pokojową (piszę o tym, bo z reguły trzymamy je w lodówce) – uchowa nas to od niechcianego zakalca. Powodzenia … i czekam na Wasze opinie, czy rzeczywiście przepis Wam się udał. :-)
Skład:
(forma o wymiarach 11 cm x 30 cm )
300 g mąki
1 mały jogurt naturalny ZOTT
150 ml oleju roślinnego
otarta skórka z 1 cytryny
4 jajka
150 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
garść malin / borówek / jeżyn
A oto jak to zrobić:
- Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą pianę. Dodajemy jogurt, olej, otartą skórkę cytrynową i miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników. Odstawiamy mikser i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość mieszamy za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki. Na wierzch ciasta rozkładamy owoce.
- Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 50 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Zosiu, to ja melduję, że jutro zabieram się! Jeżeli wyjdzie mi tak jak Tobie na zdjęciu, to będę przeszczęśliwa :-) a dotychczas wszystko mi się udaję z Twoich przepisów :-)))
i jak ? :>
A z brzoskiwnią też da radę?
No pewnie!
Dokładnie takten coś szukałam przez ostatnie dni ??
Dzięki za to i pozdrawiam serdecznie
http://Www.skinnymode.wordpress.com ❤
Dzięki za wiadomość i również pozdrawiam!
często taką robię:)
:-))
Kilka razy próbowałam i zawsze był zakalec, ale tym razem spróbuję z temperatura pokojową składników :) dzięki za zwrócenie uwagi na ten aspekt ;)
Małgosiu, zakalec nie raz u mnie był :-) Aha, i jeszcze jedna kwestia – o której i tak piszę w procedurze – gdy łączysz już ciasto z przesianą mąką, to mieszaj szpatułką, a nie mikserem :-) Trzymam kciuki!
Czy to ta dłuższa wymiarowo keksówka (ok30cm)?
Tak dłuższa – 30×11 cm, ale krótsza też będzie ok. :-)
Po sukcesie z tartą z malinami (twojego przepisu) na pewno zrobię tą babkę :)
Aniu cieszę się bardzo, że tarta zdobyła uznanie :))) Ten przepis też powinien Ci się spodobać :-) Uściski!
Będzie idealne na ten weekend :)
Czy mogę prosić o wymiary formy ? (nie wyświetlają się )
Wymiary to 11×30 cm, ale nie muszą być idealne – każda keksówka będzie dobra :-) Powodzenia!
Ile tego jogurtu ma byc? Dziekuje z gory.
180 g
Ciasto oczywiście cudne, ale prawdopodobnie wzięłam za małą blaszkę, bo niesamowicie wyrosło, przez co musiałam piec prawie 1,5h, żeby patyczek był suchy. Mimo wszystko pyszny sukces ! :*
Zosiu wczoraj wieczorem upiekłam babkę z malinami i wyszła pyszka. Dziekuję za przepis z pewnością skorzystam jeszcze nie raz i innymi owocami :-). Udanego weekendu !!!
Wow! Tak szybko ? przepis przed chwilą się ukazał ? Ale miło! Pozdrowienia!
Zosiu, a czy można zastąpić mąkę pszenną np. kukurydzianą, pszenną razową, a może owsianą lub ryżową? Jak myślisz?
Sandro przyznam szczerze, że nigdy nie próbowałam zamiany przy tym przepisie.. ale jeżeli już miałabym to chyba z owsianą :-)
A może ktoś z Czytelników podpowie? :-)
Czy zamiast cukru trzcinowego może być normalny?
Pozdrawiam ;)
Jasne! :-)
Witaj. Czy jajka miksuje w całości czy najpierw białko na twardo a później dodaje resztę ?
Jajka w całości :-)
Robię ciasto jogurtów z mąki pełnoziarniste. Pycha?
Ooo literówka. Oczywiście ciasto jogurtowe z mąki pełnoziarnistej.
Zrobione, zjedzone :) wyszla boska babka:)Dzis po pracy pieke kolejna:):):):)
p.s wycisnelam jeszcze ale soku z cytryny i dodalam:) dla urozmaicenia :)
A na urodziny syna w planach Malinowy Krol :) :)
serdecznie pozdrawiam:)
:-))) super!
Pani Zosiu bardzo lubię Pani bloga, sama jestem kiepską kucharką. Ale jak zobaczyłam przepis na babke jogurtową to musiałam ją zrobić. To moje pierwsze w życiu ciasto? Właśnie wyjęłam z piekarnika smakuje super nawet jeszcze nie ostygły, nawet zakalec nie przeszkadza? Pozdrawiam
???
Oj zjadlabym:) gdyby nie to,że jutro ślub mojej siostry to piekłabym :)
Dwa dni temu zrobiłam ze śliwkami, a już dziś kolejna tura – ze śliwkami i bananem :-) miłej soboty!
Pięknie wyrosło…wszystko super ale wyjęłam z piekarnika i opadlo i takie ciężkie jem je mimo wszystko ale to nie to :(
co zrobiłam nie tak….może za szybko wyjelam z piekarnika? może powinno w nim ostygnąć???
foremke wysmarowalam masłem może to?
może za mało mąki dalam? wage mam jakas dziwna bo tak jak by za dużo oleju…proszę o porade….bo ja uwielbiamtakie ciasta…. :(
i jeszcze jedno jak już dlaam make nie dalo się rozmieszać na idealnie gladka mase i było pare maleńkich grudek…można na odwrot ze do maki wlewam reszte?albo jak mieszac żeby tych grudek nie było
Czy mogę zastapić jogurt naturalny, jogurtem greckim ?
I czy brzoskwinie się nadadzą, zamiast podanych przez Ciebie owoców ?
I można sobie darować sodę ?
Melduje, że zrobiona (bez zakalca;-))i pyszna.Moje chłopaki zachwycone. Dziękuję Zosiu po raz kolejny.
Czy można zastąpić jogurt czymś bezmlecznym? Alergia :(
Zrobiłam wersję z śliwkami i cynamonem – było przepyszne!
Wspaniałe połączenie!
Lubie niedzielne odwiedziny na Twoim blogu, zawsze mam pomysl co upiec do popoludniowej kawki, milej niedzieli
http://www.simplyalmostboring.com
Ciasto wygląda bajecznie i zdecydowanie w stylu must make :D
??
Zrobilam wczoraj i wyszlo pyszne! Olej zastapilam oliwa z oliwek, a sode proszkiem do pieczenia. Ciasto nie jest zbyt slodkie i za to bardzo mi smakuje!
Zosiu małe pytanie. ..,który przepis bardziej polecasz na jogurtowy, ten czy ten z książki?
Przepisy są bardzo podobne – ten na blogu ma sodę oczyszczoną i więcej skórki cytrynowej – oba z pewnością wyjdą! :-)
Zrobiłam w wersji dla odchudzających się z mąką żytnia razową, stewią i miodem zamiast cukru i jestem pod wrażeniem tego jak bardzo ciasto wyrosło. Zero zakalca, super smak, mało kalorii :)
Zrobiłam i wyszło :D niemniej jednak, za diabła nie mogłam z tych jajek z cukrem zrobić puszystej piany. Po 20 minutach poddałam się i po prostu wrzuciłam tam resztę składników i – mimo tak marnych początków – ciasto wyszło super. Ta skórka z cytryny daje świetny posmak !
Właśnie zrobiłam babkę z malinami, czekam aż ostygnie! :)
Mam pytanie techniczne dotyczące ciast w ogóle, czy zaraz po upieczeniu należy wyjąć je z piekarnika, czy zostawić na jakiś czas? Będę wdzięczna za podpowiedź :-)
W przypadku tej babki ciasto śmiało wyjmujemy tuż po upieczeniu. Pozdrawiam ciepło!
Przepyszna! Wilgotna, słodycz ciasta przełamana cierpkością jeżyn ? Bardzo lubię Twoje przepisy, ale przede wszystkim „ciepły” klimat bloga. Pozdrawiam serdecznie również z ukochanego Trójmiasta ?
?
Wyszła! Dzięki!
U mnie właśnie się piecze! :) Mam nadzieję, że Mój Mąż z Synciem będą zachwyceni!
Uwielbiam Twoje przepisy, mam książkę, i czekam z niecierpliwością na kolejną! :)
Pozdrawiam, Zosiu! :-)
Czy owoce mrożone moga byc?:)
Babka się udała… nawet bez proszku do pieczenia☺ na samym końcu okazało się ze zapomniałam o proszku. Wyspałam wiec końcówkę sody chyba z pół łyżeczki a mimo to ciasto wyszło super. Jestem w szoku bo ogólnie nie jestem zbyt dobra kucharka
Wspaniała wiadomość! :-))) Gratulacje!
Mam dwa pytania, bo chcę upiec to ciasto w weekend.
1. Czy mogłabym spróbować użyć mrożonych owoców? Jeśli tak, czy mogę dać zamrożone, czy rozmrozić najpierw? Czy może obtoczyć je w mące, żeby nie powpadały na dno?
2. Jeśli chciałabym upiec to ciasto w okrągłej formie z tej ilości składników (bo nie mam keksówki), to jakiej dużej użyć?
Babka jest wyśmienita! Zrobiłam i wyszło cudnie, wszyscy się zajadali. Dodałam przepis na tę babkę również u siebie na blogu, żeby zachęcić innych i udowodnić, że każdy może upiec coś tak pysznego :) Pozdrawiam serdecznie :)
Zosiu jesteś wspaniała!!!Uwielbiam Twego bloga.Bije od Ciebie wielkie ciepło i dobroć.Pozdrawiam serdecznie.Aga
Kochana :*