* * *
Dzisiejsza owsianka z nasionami chia to idealna i wartościowa przekąska, którą chętnie przygotowuję na śniadanie. Te małe ziarenka to nasiona szałwii hiszpańskiej zwane chia. Praktycznie nie trzeba się z nimi za bardzo obchodzić, wystarczy zalać mlekiem, odstawić najlepiej na noc do lodówki i rano zmieszać z ulubionymi płatkami i świeżymi owocami. Taka mieszanka zawiera mnóstwo składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki dodaniu mleka dostarczamy naszemu organizmowi pełnowartościowe białko, zestaw witamin (A, D, B2, B12) i mikroelementów (cynk, jod). Sami spróbujcie :)
Skład:
(przepis dla 2 osób)
250 ml mleka
4 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska)
garść dowolonych płatków zbożowych
garść świeżych malin i borówek amerykańskich
1 łyżka posiekanych pistacji
A oto jak to zrobić:
1. Nasiona chia zalewamy letnim mlekiem i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny – a najlepiej na noc. Rano konsystencja będzie przypominała kleisty żel. Przelewamy do salaterek, dodajemy ulubione płatki zbożowe i garść owoców. Posypujemy posiekanymi pistacjami lub dowolnymi orzechami.
Komentarz: Nasiona chia zalane mlekiem możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni (3-4)
Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Zosiu, czytasz w myślach ;)
Właśnie miałam szukać przepisu na śniadanie z nasionami chia
Pozdrawiam :)
Zosienko, ostatnio cos nie widac obraczki na Twoim palcu ;(
brak mi słów na takie komentarze. Doszukiwanie się rozwodów, ślubów, zaręczyn, ciąż… Czy niektóre kobiety naprawdę nie mają innych zainteresowań?
Co do przepisu – szybki, łatwy i smakowity, czyli to, co lubię najbardziej :)
Kiedyś chętnie spróbuję chia ale generalnie to jestem za tym żeby zastąpić polskim siemię lnianym a jagody goji żurawiną :)
Moim zdabiem od jakiegoś czasu nie na wszystkich zdjęciach jest Zosia ;) Na przykład zdjęcia z przepisu do proseco czy lodów z postacjami – Zosia nie ma chyba aż tak długich włosów i jeszcze te żółte paznokcie..
:) ?
super! muszę wypróbować!
jak zwykle piękne zdjęcia!!! :)
http://www.mommyinthewoodss.blogspot.com
Od jutra i u mniena śniadanie ;)
Zosiu, jakich płatków zbożowych używasz? Jeśli możesz napisz gdzie kupujesz…Nie jadłam nigdy nasion chia, ciekawa jestem smaku. Pozdrawiam :)
Super, podoba mi się ta propozycja!
Idealny pomysł na śniadanie :)
Zosiu, skad ta wliczona bluzka?
Schöne Grüße z Düsseldorfu
Margaret
Bardzo lubię takie śniadania :)
Idealne śniadanie :)
Zosiu, jeśli to prawda to gratuluję drugiego dziecka :)
już zakupiłam chia, będziemy testować jako zamiennik tradycyjnej owsianki:)
Od początku lipca to moje ulubione śniadanie – smaczne, lekkie i sycące, polecam
Przepis wyglada 'smacznie’,jednak nie rozumiem mody(?) na jedzenie ze sloikow, stare zardzewiale sztucce czy naczynia. Rystukalnie, no ok, ale chyba gdzies w tym wszystkim jest lekka przesada.
Najlepsze śniadanie na świecie – ze względu na uczulenie na laktozę, mieszam mleko kokosowe z sojowym.
Uwieeeelbiam! <3
Czy mozna uzyc mielonych nasion chia???
Dziekuje i pozdrawiam
NASIONA CHIA SĄ CUDOWNE I STOSUJĘ JE OD DAWNA, NALEŻY JEDNAK WYBIERAĆ TE DOBREJ JAKOŚCI, NP. http://hh-life.pl/produkt/nasiona-chia-ekogram-250g/
gdzie kupię takie słoiczki? :)
przepis super! tylko zastąpiłam zwykłe mleko kokosowym ponieważ nie mogę spożywać laktozy przez co samo połączenie mleka z chia wychodzi okropnie mdłe i nie pomaga nawet w połączeniu z owocami, czy masz jakiś pomysł co można dodać aby smak był bardziej wyrazisty? :)