Skip to main content

MIŁOŚĆ DO KONFITURY MORELOWEJ I SŁODKI OMLET

*      *     *

Słodki zawrót głowy. Tak bym określiła ostatnie dni. Południe Francji skąpane w słońcu. Lśniący piasek. Szum fal uderzających o skaliste nabrzeża dodają romantycznej aury. Rozbrzmiewające w brasseries pojedyncze dźwięki uderzających o siebie kieliszków, zapach mieszanek perfum, gwarne rozmowy. Wysublimowane szyldy pâtisserie, które miłośników słodkości wprowadzają w stan poruszenia. Czasami wszyscy potrzebujemy nadzwyczajnych smaków. Ten wpis dedykuję Czytelnikom, którzy poszukują czegoś wyjątkowego. Konfitury morelowe stawiam ponad wszystkie inne przetwory. Z dodatkiem wanilii i z lekko cierpką limonką. Słodycz, niezależnie od pory dnia.

Skład:

konfitura morelowa:

2 kg moreli

1 laska wanilii

ok. 250 g cukru (w tradycyjnych francuskich przepisach autorzy podają 1 kg, ale zmniejszyłam, bo owoce są bardzo słodkie)

1 limonka (otarta skórka i sok)

omlet:

1 jajko

2 czubate łyżki mąki pszennej

50 ml mleka

do podania: kwaśna śmietana

A oto jak to zrobić:

  1. Umyte morele dokładnie osuszamy i usuwamy pestki. Kroimy w ćwiartki lub, jeżeli lubicie w drobniejsze kawałki. Przekładamy do żeliwnego garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na godzinę, aż owoce puszczą sok (ja nie chciała czekać, więc możecie pominąć ten etap).
  2. Garnek z owocami stawiamy na ogniu, dodajemy wyciśnięty sok z limonki, naciętą laskę wanilii i otartą skórkę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez pół godziny. Z laski wanilii usuwamy ziarenka i całość dokładnie mieszamy. Wrzącą konfiturę nalewamy do wyparzonych wcześniej słoików i szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy, a następnie chowamy do ciemnego i chłodnego miejsca.
  3. Aby zrobić omlet: jajko wbijamy do miseczki i rozbijamy trzepaczką. Dodajemy mąkę i mleko. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość przelewamy na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażymy z jednej strony przez 1-2 minuty, przekładamy na chwilę na następną i gotowe! Omlet podajemy z kwaśną śmietaną i solidną porcją konfitury morelowej.

A gdybyście chcieli podejrzeć kilka ujęć z ostatnich dni to zapraszam na mój profil na Instagram.

29 Odpowiedzi do “MIŁOŚĆ DO KONFITURY MORELOWEJ I SŁODKI OMLET”

  1. Zosiu,
    świetny pomysł z morelami i skórką z limonki. Ostatnio byłam w Wiedniu i też jadłam wyśmienite morelowe powidła, praktycznie same owoce. To dla mnie mus w Austrii;-)
    Pozdrawiam słonecznie z południa PL,
    Marta:-)

  2. Ale to pysznie wygląda :D Chętnie spróbuję i dam znać :)
    Ale Zosiu… odblokuj proszę swój instagram :( Zawsze lubiłam odwiedzić Twój profil i nasycić oko pięknymi zdjęciami. Bardzo chciałabym zerknąć teraz na Twoje francuskie kadry (Francja zawsze była mi bliska), ale z racji tego, że sama nie posiadam konta na instagramie, nie jest to dla mnie możliwe:(

    • Agato, pierwszy raz słyszę, żeby był zablokowany? A może nie masz zaktualizowanej przeglądarki?

    • Ja też nie mam insta i nie mogę oglądać tego co Zosia tam wrzuca😔

      Próbuję sobie przypomnieć ile to już trawa? Może ze 3 m-ce…🤔

      • Kochane, już zgłosiłam, działamy! Bardzo mi przykro, mam nadzieję, że szybciutko powrócę do Was z rozwiązaniem😍

  3. Droga Zosiu, wyświetla mi się coś takiego: „Ograniczony profil. Aby wyświetlić ten profil musisz mieć co najmniej 18 lat”. No ale, żeby potwierdzić, że jestem dorosła, to należy się zalogować, jak rozumiem – czyli de facto osoby bez IG są wykluczone z przeglądania zdjęć… Może coś źle robię?

  4. Zosiu, czy możesz powiedzieć jaka jest średnica tego garnka?
    Natchnęłaś mnie na konfiturę! Będę robić :D
    Pozdrawiam serdecznie

  5. Zosiu, kto odpisuje na komentarze w Twoim imieniu? Przeciez wiele osob (w tym ja) zglaszalo Ci to, ze profil nie dziala pod poprzednimi postami a Ty teraz piszesz, ze pierwszy raz sie o tym dowiadujesz…

    • Marto,
      wszystkie komentarze są przeze mnie czytane.
      Po zgłoszeniu takiej niedogodności od razu ustaliliśmy przyczynę i ponownie wszystko wróciło do normy. Widocznie instagram wprowadził pewne aktualizację, które ograniczyły ponownie dostęp. Proszę sprawdź u siebie-wg moich ustaleń powinno działać.
      Serdeczności,
      Zosia

  6. Wczoraj zrobiłam konfiturę z Pani przepisu. Wyszła przepyszna! 😊 Polecam wszystkim niezdecydowanym.

  7. Na inne profile na IG nie ma problemu z wejściem bez logowania. Tylko na Twój. Więc nie jest to zewnętrzna sprawa. Jest to indywidualne poblokowanie kont, z których ktoś coś napisał, a Tobie się nie spodobało… Tak myślę.

  8. To nie to. Raczej ktoś zgłosił jakieś nieprawidłowości (sic!) na profilu Zosi. Wyjaśnienie przy próbie wejścia jest takie:
    „Otrzymaliśmy żądanie prawne ograniczenia tej zawartości. Zweryfikowaliśmy jej zgodność z naszymi zasadami oraz dokonaliśmy przeglądu prawnego i pod względem przestrzegania praw człowieka.”
    Ja nie mam konta na insta i tylko na ten publiczny profil nie mogę wchodzić, od kilku miesięcy. No trudno, dobrze, że jest blog :)

  9. Może strzelę głupotą :), ale czy w jakiejś relacji z przepisem itp. nie pojawiał się alkohol i ktoś nadgorliwy nie zgłosił/algorytmy nie wychwyciły tego to jako promocja alkoholu?

  10. Czy gotowanie pół godziny to nie za krótki czas? Jaka powinna być konsystencja tej konfitury?
    Pozdrawiam

    • Moja wyszła gęsta, ale trochę dłużej trzymałam na wolnym ogniu, mieszając regularnie.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.