* * *
Kiedy ktoś mnie pyta, co najlepiej sprawdza się na śniadanie przy większej liczbie gości, zdecydowanie odpowiadam, że szakszuka. Mimo, że przepadam za omletami z przeróżną zawartością (plastry sera camembert z duszonymi pieczarkami i szalotką, to wciąż ulubione połączenie) to przy ośmioosobowym stole, ktoś zawsze będzie pokrzywdzony i wspólna degustacja nie jest czasowo możliwa. Tradycyjny przepis z Bliskiego Wschodu oczywiście uznaje jajka z pomidorami, papryką i cebulą przyprawioną kuminem oraz świeżą kolendrą. Ja ten przepis dostosowałam do naszego sezonu w którym właśnie zaczęły się kurki. Nie zapomnijcie o dodaniu na koniec łyżki masła, które doda śmietankowej głębi.
Skład:
(przepis dla 2 osób)
2-3 jajka
2 łyżki Finuu Hyvää
(nowość: połączenie tłuszczów mlecznych i olejów roślinnych)
garść pomidorków koktajlowych
1 cebula
garść świeżych kurek
świeżo mielony pieprz
2-3 plastry wędzonego łososia
sól morska
1/2 pęczka świeżego koperku
do podania: pieczywo na zakwasie
A oto jak to zrobić:
- Kurki dokładnie oczyszczamy *a następnie większe kawałki kroimy na połówki. Na rozgrzanej patelni z Finuu Hyvää delikatnie podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy kurki. Całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy kurki się zarumienią, dodajemy pokrojone pomidory, a na wierzch rozbijamy jajka. Zmniejszamy płomień i przykrywamy patelnię pokrywką. Gotujemy do momentu, aż białko delikatnie się zetnie. Na końcu dodajemy plastry wędzonego łososia i jeszcze chwilę trzymamy pod przykryciem. Przed podaniem, posypujemy świeżym koperkiem i dodajemy łyżkę Finuu.
* jak oczyścić kurki: do miski wsypujemy kurki i posypujemy mąką ziemniaczaną, dokładnie mieszamy, aby każda kurka była obtoczona mąką. Całość zalewamy zimną wodą, mieszamy, przekładamy grzyby do sitka i myjemy pod bieżącą wodą. Dzięki temu zabiegowi oczyszczamy dokładnie kurki zarówno z resztek mchu, jak i piasku.
Finuu to połączenie śmietanki, maślanki i olejów roślinnych. Nowość dla wszystkich, którzy poszukują więcej lekkości w kuchni.
Artykuł powstał we współpracy reklamowej z FINUU
{współpraca reklamowa}
Wspaniałości na poranne
wkroczenie w duet lata i jesieni 🍅🧈🌱
Pożywne śniadania to klucz i podstawa!
Prosto, zawsze najlepiej inspirująco!
Ps. Czy ten casualowy blezer to obecna kolekcja Zosiu? Przyciąga oko. Wygladasz świetnie!
Pozdrawiam miło! Marta
Hej Marto!
Tak :))))
ściskam o poranku!
Fajny przepis. Ja robię podobne śniadanko ale do tego dodaje podsmażany chlebek ( wtedy jest taki chrupki) , i na wierz orzechy . Pozdrawiam serdecznie Ania
Doskonały pomysł!
Dziękuję Aniu, że znalazłaś chwilkę żeby tu wpaść :)
Uściski!
Świetny pomysł na weekendowe śniadanie😋 Może też jutro zjemy szakszukę na Chelsea Market.
Pozdrowienia☀️ z NYC♥️
Marta
Ach Chelsea :)))))
Mocno to przekombinowane.Pomidory z kurkami 🙈
A spróbuj! Nie pożałujesz :*
Zosiu, czy ja widzę wśród składników łososia?
Zosiu, w przepisie nic nie piszesz, kiedy dodać łososia. 😉
Zdjęcia wyglądają zachęcająco. 😍
Aniu, łososia kładziemy na ścięte białka i jeszcze chwile trzymamy pod przykryciem.
Serdeczności z Orłowa,
Zosia
Zosieńko pięknie wyglądasz, a szakszukę wg Twojego przepisu zrobiłam w weekend!
dzięki za pomysł!
Ania
Aniu, kochana jesteś :*
Cieszę się, że korzystasz z moich przepisów :)
Całuję mocno!
Pycha!
Robię dzisiaj na obiad, dzięki Zośka!
Hej Sandro, cieszę się bardzo i życzę udanego gotowania!
Uściski!
Skąd są jeansy?:)
Zara,
Uściski!