Żeby przełamać szare przedwiośnie w dzisiejszym wpisie z przyjemnością zagrałam kolorami. Gałązki brzozy i wianek z mchu na wprowadzenie w nastrój wielkanocny, a olej z awokado i pozostałe pyszności – na zdrowie! Może w drugi Dzień Świąt zapragniecie odmiany?
Skład:
(dla 2 osób)
1 awokado
2 jajka
garść świeżego szczypiorku
2-3 łyżki oleju z awokado Oleofarm (dostępny tutaj)
80 g świeżego łososia
1 limonka lub cytryna
świeżo zmielony pieprz i sól morska
warzywa:
1 łyżeczka mielonego za’ataru *
1 średnia cukinia
2 pomidory
2 ząbki czosnku
A oto jak to zrobić:
- Świeżego łososia dokładnie myjemy i usuwamy ewentualne ości. Kroimy na małe kawałki, skrapiamy oliwą z awokado, sokiem z limonki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Odstawiamy na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (opcja: góra-dół). Awokado dokładnie myjemy i przecinamy na pół. Pestkę wyjmujemy (proponuję wkopać do doniczki :-)). Do wgłębienia umieszczamy kawałki łososia w zalewie i wbijamy jajko – większość białka nam się nie zmieści – ważne żeby było całe żółtko. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowane awokado układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy przez 12 minut. Najlepiej smakuje jeśli żółtko pozostaje płynne.
- Aby przygotować warzywa: na rozgrzanej patelni podsmażamy czosnek, dodajemy pokrojoną w kawałki cukinię i ćwiartki pomidorów. Doprawiamy przyprawami i podajemy z zapiekanymi jajkami w awokado.
* Za’atar (arabska mieszanka przypraw na bazie majeranku, tymianku, oregano, prażonego sezamu i sumaku). W tym przepisie możemy zastąpić innymi przyprawami: np. suszonym tymiankiem lub oregano.
Świeżego łososia dokładnie myjemy i usuwamy ewentualne ości. Kroimy na małe kawałki, skrapiamy oliwą z awokado, sokiem z limonki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Do wgłębienia umieszczamy kawałki łososia w zalewie i wbijamy jajko – większość białka nam się nie zmieści – ważne żeby było całe żółtko. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowane awokado układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy przez 12 minut w 200 stopniach C (opcja: góra-dół)
Danie najlepiej smakuje jeśli żółtko pozostaje płynne.
* * *
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Wspaniałe kolory – uwielbiam tu zaglądać po Twoją energię :*
:* dziękuję! To dla mnie największa przyjemność i motywacja!
Zosiu ja też przygotowuję zapiekane awokado z tym, że dodaję pomiodrki koktajlowe i szynkę parmeńską. Przed podaniem posypuję tarty parmezenem. Spórbuj koniecznie!
Znam! Tarty parmezan doskonale pasuje do tej kombinacji :-) Dzięki za wiadomość!
Zosiu! Planuję w najbliższym czasie ślub i szukam jakich garnków sobie zażyczyć – poradzisz?
Haniu, moje ulubione to garnki żeliwne – mam dwa i spokojnie mi wystarczają. Można w nich chleb piec, podsmażać, dusić, gotować etc. http://www.ceneo.pl/Dom_i_wnetrze;szukaj-garnki+le+creuset?se=-nmfDVewCF3exSqlWIQpkMsuYNmaiX-8&gclid=CKibgszvycsCFcfPcgodmxkGpg
Są niestety drogie jak diabli – np. le creuset, ale zdarzają się w TKMaxxie w racjonalnych cenach. Z tańszych i też bardzo dobrych (mam i polecam) to garnek również żeliwny z IKEA http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50232842/ Może przy okazji ktoś z Czytelników coś doradzi? Uściski!
Pani Zosiu, czy te zeliwne garnki nadaja sie ma indukcje? Pozdrawiam!
Jestem tego samego zdania co Zosia. Chyba najlepsze sa zeliwne garnki, bo niesamowicie odporne i gwarantowane na cale zycie ( 100lat….), ale maja wg. mnie jedna wade : sa ciezkie! Doskonale do powolnego gotowania, i do kazdego . I na wszystkie kuchenne plyty, a wiec i z indukcja. I rownie doskonale stalowe patelnie od de Buyer( np. na nalesniki, na sznycle…).
Garnki/ patelnie z dobrego inoxu tez sa uzyteczne.
I patelnie też ;)
Takie proste, a jakie eleganckie danie:)
Leno dzięki za odwiedziny :*
Piękne zdjęcia! Chodziłaś na jakieś kursy albo czytałaś jakieś poradniki czy wszystko to kwestia praktyki? :)
Aniu dzięki za wiadomość – cieszę się, że zdjęcia się podobają. Niestety nie uczęszczałam na żadne kursy… wszystko metodą prób i błędów. Uściski :**
Jeszcze nigdy nie próbowałam oliwy – jakie to musi być zdrowie :) mniamnku :P
Zosieńko wypróbuje już jutro na mężu :DD hehehe ciekawe czy mu zasmakuje.
Pozdrawiam Cię Zosiu – widziałam na FB Twje zdjęcie, a raczej rower na tle morza – jak ja Ci zazdroszczę. Jeszcze miesiąc i też tam będę :)))
Zosiu, czy mogę zamiast tego oleju użyć zwykłą oliwę z oliwek?
Zosiu, kiedy przepis na jakas wegetarianska salatke? Pozdrawiam☺️
Awokado i jajko to dla mnie połączenie idealne:-) Stosuję często;-)
Dziękuję bardzo za kolejną inspirację!
Pozdrawiam wiosennie z południa PL,
Marta:-)
Zosiu, zaciekawiła mnie ta pestka avocado zakopana w doniczce-co to daje??? :D Przepis super! Wszystko co kocham….. Avocado, łosoś, jajko, cukinia, pomidory…… Trafiłaś w 10!
Zosiu! W wielu Twoich przepisach pojawia się rewelacyjny krem z mascarpone, śmietanki i białej czekolady. Niestety, udało mi się go zrobić tylko raz, w kilku kolejnych przypadkach się zwarzył. Czy mogłabyś mi powiedzieć, w jakiej kolejności należy łączyć ze sobą te składniki? Jaką mają mieć temperaturę? Jak szybko mieszać? Mikser/łyżka? Proszę o pomoc! Krem jest absolutnie genialny i bardzo chciałabym go znów skutecznie wykonać, ale już chyba nie mam pomysłu, co robię źle.
Z góry bardzo dziękuję!
Witam Zosiu,
Wlasnei jestem w trakcie pieczenia awokado z jajkiem i łososiem…
Jak to zrobiłaś że po upieczeniu awokado było nadal zielone ? Ja już je trzymam ok 9 min w piekarniku i już robi się ciemne. Żółtko jeszcze jest surowe…łosoś jeszcze napewno też. Myśle że 12 min to zdecydowanie za krótko.
Powiększałaś dziurkę w awokado?
Hej Zosiu, śledzę Twojego bloga od początku. Przyznam, że początkowo bardziej od przepisów ciekawiły mnie piękne zdjęcia. Na początku przepisy były mało wymagające, albo wręcz czasami nudne. Natomiast bardzo wielkie gratulacje, z miesiąca na miesiąc poszerzasz w fajny sposób przepisy, sa coraz bardziej ciekawe i pomysłowe. no i jak zawze kolorowe! Zaczynam częściej z tobą gotować! Pozdrawiam
Czy 12 min w piekarniku to nie za mało dla łososia?W folii pięke go zazwyczaj 40min i wtedy nie jest surowy stąd to moje pytanie.
Łosoś jest wcześniej zamarynowany w soku z cytryny (30 minut), więc nie trzeba go już tak długo zapiekać. Pozdrawiam ciepło!
Zdecydowanie moje smaki! Kiedyś przez przypadek połączyłam awokado z jajkiem (nie miałam nic innego w lodówce) i jest to pyszne połączenie.
:-))) super! dzięki za wiadomość!
Prawdziwe zeliwne garnki sa doskonale na plyty z indukcji. Tak jak i stalowe patelnie od de Buyer.