Skip to main content

Domowy chleb z pomidorami, oregano i orzechami włoskimi pieczony w żeliwnym garnku

*   *   *

Jako nastolatka bardzo szybko nauczyłam się piec chleb, dzięki ojcu mojej przyjaciółki. Co tydzień wypiekał wspaniałe bułeczki, bagietki i okrągłe chleby dla swoich córek. Uwielbiałam zostawać u niej na noc, bo gdy rano wstawałyśmy dom był wypełniony zapachem pieczonego chleba a dla nas czekał już w kuchence pięknie nakryty stół z samymi pysznościami. Nie zapomnę smaku spieczonej skórki chleba z masłem i solą. I my, gadające o wszystkim i o niczym, bo przecież noc była za krótka. Cudowne, beztroskie chwile do których powracam wspomnieniami. W powrotnej drodze do domu wiozłam na rowerze mały słoiczek zakwasu, by na drugi dzień wyjąć z pieca chleb dla moich domowników. Od tego czasu minęło kilka lat, zmieniałam parę razy kuchnię i na nowo powróciłam do pieczenia. Teraz korzystam z żeliwnego garnka, bo ułatwia pracę, a pieczywo, które w nim pieczemy, ma niezwykle chrupiącą skórkę.

Skład:

(garnek o średnicy ok. 22 cm*)

20 g świeżych drożdży

500 g mąki pszennej

200 ml wody + 100 ml wody z 2 łyżkami przecieru pomidorowego

3-4 pomidorki koktajlowe

1-2 łyżki suszonego oregano

garść orzechów włoskich

1 łyżka soli morskiej

*  może być szersza średnica – wówczas chleb będzie bardziej rozłożysty

A oto jak to zrobić:

  1. Mąkę przesiewamy do dużego garnka, dodajemy pokruszone drożdże, ciepłą (ale nie gorącą!) wodę + wodę rozcieńczoną z przecierem, sól i oregano. Całość mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-12 godzin. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lnianą ściereczkę, którą koniecznie wcześniej obsypujemy mąką, tak żeby uniknąć przyklejenia się masy. Tak zawinięte ciasto przekładamy do koszyczka lub durszlaka i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C i umieszczamy w nim żeliwny garnek. Wyrośnięte ciasto ostrożnie przekładamy do rozgrzanego garnka, przykrywamy i pieczemy 30 minut. Zdejmujemy pokrywkę kładziemy na wierzch chleba pomidorki koktajlowe i orzechy włoskie, pieczemy 15 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika. Najlepiej smakuje ciepły podany z solonym masłem.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lnianą ściereczkę, którą koniecznie wcześniej obsypujemy mąką, tak żeby uniknąć przyklejenia się masy. Tak zawinięte ciasto przekładamy do koszyczka lub durszlaka i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C i umieszczamy w nim żeliwny garnek. Wyrośnięte ciasto ostrożnie przekładamy do rozgrzanego garnka, przykrywamy i pieczemy 30 minut. Zdejmujemy pokrywkę kładziemy na wierzch chleba pomidorki koktajlowe i orzechy włoskie. Pieczemy 15 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika.

Żeliwny garnek o grubych ściankach i dnie doskonale utrzymuje temperaturę wewnątrz naczynia zarówno w trakcie pieczenia jak i po wyjęciu z piekarnika. Piękne kolory i dowolne rozmiary możecie znaleźć tutaj. Marka Chasseur słynie z jakości żeliwa, a dzięki odporności na wysokie temperatury możemy śmiało grillować, gotować, piec, smażyć czy tylko odgrzewać.

Pieczywo, które w nim pieczemy ma niezwykle chrupiącą skórkę.

Najlepiej smakuje ciepły podany z solonym masłem.

Jeżeli chcielibyście się podzielić swoimi domowymi sposobami na pieczenie chleba to z ciekawością je poznam :)

30 Odpowiedzi do “Domowy chleb z pomidorami, oregano i orzechami włoskimi pieczony w żeliwnym garnku”

  1. świetny przepis mam ochote go zrobić ale nie mam takiego garnak mam w takim kształcie i wielkości ceramiczny czy się nada

  2. Zosiu, przepraszam, ze tak off the topic. Możesz zdradzić gdzie kupiłaś sukienkę? Pozdrawiam serdecznie ;)

  3. Jak on musi pachnieć :-))) Widziałam na Instastory i od razu tu zajrzałam – wspaniałości Zosieńko!

  4. Zosia, to ja jeszcze w temacie sukienki – odnalazłam ją na stronie sklepu, muszę przyznać, że jesteś jej wielką reklamą, bo tam wygląda dosyć 'licho’ ;) I tu moje pytanie, na stronie sukienka wydaje się bardzo krótka i z cieniutkiego materiału, czy w rzeczywistości jest trochę porządniejsza? Czy nie prześwituje? Pozdrawiam serdecznie!

  5. Witaj Zosiu,
    Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis. Ja piekę chleb żytni na zakwasie. Jest porostu pyszny i nie ma porównania z białym chlebem kupowanym w sklepie. Nawet moja córeczka bardzo chętnie go zjada. A zapach w domu niesamowity?pozdrawiam

  6. Hej :) znowu jakoś nie na temat ale upieklam ciasto czekoladowe z orzechami z Twojego przepisu z pierwszej książki i uprzejmie donosze że wyszlo genialnie pyszne :) (jednak zamiast 300g gorzkiej czekolady dałam 200g mlecznej i 100g gorzkiej bo bałam się ze nie będzie słodkie i w takich proporcjach również wyszło pyszne ) dziękuję :* a zapach jaki rozchodzil sie po domu był oblednie nie do opisania, każdemu polecam ten przepis :) ps. przepis z dzisiejszego postu kusi do zrobienia ale niestety garnka nie mam :( czas kupić :) pozdrawiam

  7. Zosiu, przepis wydaje się dość prosty i na pewno smaczny, myślę że wypróbuję. Pragnę zwrócić uwagę na coś innego. Za zdjęcia w tym wpisie powinnaś dostać jakiegoś fotograficznego Nobla. Toż to istne arcydzieło!!! Kolorystyka jest bajeczna, akcenty w postaci żółtego garnka czy snopku zboża no prostu rewelacja!!!!

  8. Zosiu, dzięki za kolejny fajny przepis i MISTRZOWSKIE zdjęcia!
    Chyba wreszcie przekonam się do pieczenia chleba w domu; zawsze się obawiałam, że trudno o dobry efekt…
    Pozdrawiam słonecznie z południa PL,
    Marta:-)

  9. Oj jadłabym, ale muszę poprosić męża, bo nic z drożdżami mi nie wychodzi:-( w ogóle to jadłabym tylko to, co zrobione w domu, ale czasu brak:-(

  10. Zosiu jakiej srednicy jest garnek?
    I jakiej firmy garnek polecasz – czy ten ze zdjec to Twoj ulubiony?
    I 10-12 godzin to chyba w lodowce, prawda?

  11. Czy tę markę można porównać z Staub albo Le Creuset? Szukam dobrego garnka żeliwnego i chciałabym dobrze wybrać mając na uwadze ich niemałe ceny.

  12. Cześć Zosiu, chciałam dopytać o kwestię rośnięcia przez 10-12 godzin, gdyż we wszystkich pozostałych przepisach na chleb czas ten zazwyczaj wynosi 1-2 godziny. Naprawdę ciasto ma leżakować aż pół doby? I drugie pytanie, czy próbowałaś robić ten chleb również w klasycznych foremkach czy zawsze był to garnek? Niestety nie posiadam żeliwnego i kombinuję czym by go zastąpić. Z góry dziękuję za porady :)

  13. Zosiu,
    A czy pieczesz chleb na zakwasie?

    Obecnie mam gotowy zakwas żytni do przygotowania chleba, ale mam mętlik w głowie, po przejrzeniu wszystkich przepisów w sieci, a tobie najbardziej bym zaufała.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.