* * *
Jako nastolatka bardzo szybko nauczyłam się piec chleb, dzięki ojcu mojej przyjaciółki. Co tydzień wypiekał wspaniałe bułeczki, bagietki i okrągłe chleby dla swoich córek. Uwielbiałam zostawać u niej na noc, bo gdy rano wstawałyśmy dom był wypełniony zapachem pieczonego chleba a dla nas czekał już w kuchence pięknie nakryty stół z samymi pysznościami. Nie zapomnę smaku spieczonej skórki chleba z masłem i solą. I my, gadające o wszystkim i o niczym, bo przecież noc była za krótka. Cudowne, beztroskie chwile do których powracam wspomnieniami. W powrotnej drodze do domu wiozłam na rowerze mały słoiczek zakwasu, by na drugi dzień wyjąć z pieca chleb dla moich domowników. Od tego czasu minęło kilka lat, zmieniałam parę razy kuchnię i na nowo powróciłam do pieczenia. Teraz korzystam z żeliwnego garnka, bo ułatwia pracę, a pieczywo, które w nim pieczemy, ma niezwykle chrupiącą skórkę.
Skład:
(garnek o średnicy ok. 22 cm*)
20 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
200 ml wody + 100 ml wody z 2 łyżkami przecieru pomidorowego
3-4 pomidorki koktajlowe
1-2 łyżki suszonego oregano
garść orzechów włoskich
1 łyżka soli morskiej
* może być szersza średnica – wówczas chleb będzie bardziej rozłożysty
A oto jak to zrobić:
- Mąkę przesiewamy do dużego garnka, dodajemy pokruszone drożdże, ciepłą (ale nie gorącą!) wodę + wodę rozcieńczoną z przecierem, sól i oregano. Całość mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-12 godzin. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lnianą ściereczkę, którą koniecznie wcześniej obsypujemy mąką, tak żeby uniknąć przyklejenia się masy. Tak zawinięte ciasto przekładamy do koszyczka lub durszlaka i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C i umieszczamy w nim żeliwny garnek. Wyrośnięte ciasto ostrożnie przekładamy do rozgrzanego garnka, przykrywamy i pieczemy 30 minut. Zdejmujemy pokrywkę kładziemy na wierzch chleba pomidorki koktajlowe i orzechy włoskie, pieczemy 15 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika. Najlepiej smakuje ciepły podany z solonym masłem.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lnianą ściereczkę, którą koniecznie wcześniej obsypujemy mąką, tak żeby uniknąć przyklejenia się masy. Tak zawinięte ciasto przekładamy do koszyczka lub durszlaka i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C i umieszczamy w nim żeliwny garnek. Wyrośnięte ciasto ostrożnie przekładamy do rozgrzanego garnka, przykrywamy i pieczemy 30 minut. Zdejmujemy pokrywkę kładziemy na wierzch chleba pomidorki koktajlowe i orzechy włoskie. Pieczemy 15 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika.
Żeliwny garnek o grubych ściankach i dnie doskonale utrzymuje temperaturę wewnątrz naczynia zarówno w trakcie pieczenia jak i po wyjęciu z piekarnika. Piękne kolory i dowolne rozmiary możecie znaleźć tutaj. Marka Chasseur słynie z jakości żeliwa, a dzięki odporności na wysokie temperatury możemy śmiało grillować, gotować, piec, smażyć czy tylko odgrzewać.
Pieczywo, które w nim pieczemy ma niezwykle chrupiącą skórkę.
Najlepiej smakuje ciepły podany z solonym masłem.
Jeżeli chcielibyście się podzielić swoimi domowymi sposobami na pieczenie chleba to z ciekawością je poznam :)
świetny przepis mam ochote go zrobić ale nie mam takiego garnak mam w takim kształcie i wielkości ceramiczny czy się nada
Karolino, masz na myśli taki gliniany?
Zosiu, przepraszam, ze tak off the topic. Możesz zdradzić gdzie kupiłaś sukienkę? Pozdrawiam serdecznie ;)
H&M, uściski!
Domowy chleb to taka kwintesencja domu z zapachem roznoszący się nie tylko w kuchni. Twoja wersja z pomidorkami i orzechami wygląda obłędnie.
Miłej niedzieli.
Elu dzięki! Również życzę dobrego czasu!
Jak on musi pachnieć :-))) Widziałam na Instastory i od razu tu zajrzałam – wspaniałości Zosieńko!
Anulka dzięki! Pozdrawiam ciepło!
Zosiu, przeprasza że o to pytam, ale skąd ta wiosenna sukienka?
Malika, sukienka pochodzi z H&M, dobrej niedzieli!
Zosia, to ja jeszcze w temacie sukienki – odnalazłam ją na stronie sklepu, muszę przyznać, że jesteś jej wielką reklamą, bo tam wygląda dosyć 'licho’ ;) I tu moje pytanie, na stronie sukienka wydaje się bardzo krótka i z cieniutkiego materiału, czy w rzeczywistości jest trochę porządniejsza? Czy nie prześwituje? Pozdrawiam serdecznie!
Cudowny przepis, zastanawiam się czy można użyć suszonych pomidorów.
Witaj Zosiu,
Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis. Ja piekę chleb żytni na zakwasie. Jest porostu pyszny i nie ma porównania z białym chlebem kupowanym w sklepie. Nawet moja córeczka bardzo chętnie go zjada. A zapach w domu niesamowity?pozdrawiam
Hej :) znowu jakoś nie na temat ale upieklam ciasto czekoladowe z orzechami z Twojego przepisu z pierwszej książki i uprzejmie donosze że wyszlo genialnie pyszne :) (jednak zamiast 300g gorzkiej czekolady dałam 200g mlecznej i 100g gorzkiej bo bałam się ze nie będzie słodkie i w takich proporcjach również wyszło pyszne ) dziękuję :* a zapach jaki rozchodzil sie po domu był oblednie nie do opisania, każdemu polecam ten przepis :) ps. przepis z dzisiejszego postu kusi do zrobienia ale niestety garnka nie mam :( czas kupić :) pozdrawiam
Zosiu, przepis wydaje się dość prosty i na pewno smaczny, myślę że wypróbuję. Pragnę zwrócić uwagę na coś innego. Za zdjęcia w tym wpisie powinnaś dostać jakiegoś fotograficznego Nobla. Toż to istne arcydzieło!!! Kolorystyka jest bajeczna, akcenty w postaci żółtego garnka czy snopku zboża no prostu rewelacja!!!!
wygląda przepysznie!
:*
Wspaniale wygląda ten chlebek, a pomidorki dodają mu jeszcze uroku ;)
Anna dzięki! Dobrego poniedziałku :*
Zosiu, dzięki za kolejny fajny przepis i MISTRZOWSKIE zdjęcia!
Chyba wreszcie przekonam się do pieczenia chleba w domu; zawsze się obawiałam, że trudno o dobry efekt…
Pozdrawiam słonecznie z południa PL,
Marta:-)
Oj jadłabym, ale muszę poprosić męża, bo nic z drożdżami mi nie wychodzi:-( w ogóle to jadłabym tylko to, co zrobione w domu, ale czasu brak:-(
Pomidorki i oregano to moje ulubione połączenie smakowe :) jestem pomidoromanniaczką i mogłabym jeść wszystko co z pomidorkami :)
_____________
♥ Blog dla kobiet daria-porcelain.pl ♥
wygląda przepysznie, przepis wydaje się dość prosty i na pewno go wypróbuję. pozdrawiam
Tomaszu dziękuję za odwiedziny. Może przepis Ci wpadnie w oko :)
Zosiu jakiej srednicy jest garnek?
I jakiej firmy garnek polecasz – czy ten ze zdjec to Twoj ulubiony?
I 10-12 godzin to chyba w lodowce, prawda?
Polecam zamrażalnik, szybciej wyrasta ;) haha!
Czy tę markę można porównać z Staub albo Le Creuset? Szukam dobrego garnka żeliwnego i chciałabym dobrze wybrać mając na uwadze ich niemałe ceny.
Anna tak! To doskonała marka z której bardzo często korzystam :)
Cześć Zosiu, chciałam dopytać o kwestię rośnięcia przez 10-12 godzin, gdyż we wszystkich pozostałych przepisach na chleb czas ten zazwyczaj wynosi 1-2 godziny. Naprawdę ciasto ma leżakować aż pół doby? I drugie pytanie, czy próbowałaś robić ten chleb również w klasycznych foremkach czy zawsze był to garnek? Niestety nie posiadam żeliwnego i kombinuję czym by go zastąpić. Z góry dziękuję za porady :)
Zosiu,
A czy pieczesz chleb na zakwasie?
Obecnie mam gotowy zakwas żytni do przygotowania chleba, ale mam mętlik w głowie, po przejrzeniu wszystkich przepisów w sieci, a tobie najbardziej bym zaufała.