* * *
Jeśli lubicie na śniadanie słodkie pancakesy, być może placuszki bananowe również przypadną Wam do gustu. Ugniecione banany doskonale zastępują jajka, a napój kokosowy traktujemy jako zamiennik mleka krowiego. Myślę jednak, że najcudowniejsze w tym przepisie jest to, że dzięki pełni sezonu letniego możemy eksperymentować z domowymi konfiturami, które stanowią słodkie uzupełnienie. Ponieważ powoli kończy się sezon na jagody leśne, wykorzystałam je do przygotowania gorącego musu z cynamonem. Moim zdaniem idealnie komponują się z plackami, które są chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Polecam gorąco!
Skład:
Placki bananowe z musem jagodowo-cynamonowym
(przepis dla 2 osób)
2 banany
20 g cukru waniliowego
2 łyżki oleju kokosowego
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka napoju kokosowego Adez
do podania: ok. 0,5 l świeżych jagód + 1 łyżka mielonego cynamonu + 1 łyżka brązowego cukru
A oto jak to zrobić:
- Aby przygotować placki: banany ugniatamy widelcem na puree a następnie przekładamy do blendera i dodajemy pozostałe składniki. Całość delikatnie miksujemy na jednolitą masę.
- Na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) smażymy placki – z każdej strony, aż będą brązowe. Podajemy z gorącym musem jagodowym.
- Aby przygotować mus: w średnim garnku podgrzewamy jagody z cukrem i cynamonem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy temperaturę i gotujemy przez kilka minut. Gorący mus podajemy z plackami bananowymi.
Banany ugniatamy widelcem na puree a następnie przekładamy do blendera i dodajemy pozostałe napój kokosowy, mąkę, cukier waniliowy i olej kokosowy. Całość delikatnie miksujemy na jednolitą masę.
Na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu, gdyż w cieście mamy już olej kokosowy) smażymy placki – z każdej strony, aż będą brązowe.
Podajemy z gorącym musem jagodowym z cynamonem.
Droga Zosiu,
ależ oczywiście! – to w odp. na Twoje pytanie;-)
Od dawna robimy takie pankejki i wszyscy, na czele z dziećmi są zachwyceni. Zwłaszcza, że dzieci nie mogą jeść od urodzenia nabiału ze względu na alergię.
Prosto i pysznie. Dziękuję za kolejną ucztę wizualną:-) Pozdrawiam słonecznie z południa PL,
Marta:-)
Marto :*
jaka piękna porcelana!!!!
:*
Przepis idealny na weekend :D Wszystko wygląda pięknie, zaraz po samych placuszkach zachwyciły mnie talerzyki- wspaniałe zdobienia, sama przyjemność z takich jeść!
Pozdrawiam serdecznie ze Śląska, i życzę wspaniałego weekendu :)
Wspaniały przepis! Cudowny klimat zdjęć! Zawsze gdy przeglądam Twoje wpisy czuję że odpoczywam.. Mam pytanie o mąkę. Jakiej mąki bezglutenowej mogę użyć do tego przepisu? Mój synek poza jajkami i białkiem mleka krowiego jest jeszcze uczulony na gluten 🙁 pozdrawiam!
Paulino jeśli chodzi o mąki bezglutenowe – to proponuję zrobić z mieszanką – np. 1/2 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki mąki ryżowej.
Super przepis! Prosty i smaczny. Muszę zrobić na śniadanie i spróbować z tym musem. Jagody i cynamon wydają się być dosyć ciekawym połączeniem ;)
Kingo dzięki za wiadomość – mam nadzieję, że to połączenie Ci zasmakuje :)