Skip to main content

Czy placki bez jajek i mleka krowiego mogą się udać?

*    *    *

  Jeśli lubicie na śniadanie słodkie pancakesy, być może placuszki bananowe również przypadną Wam do gustu. Ugniecione banany doskonale zastępują jajka, a napój kokosowy traktujemy jako zamiennik mleka krowiego. Myślę jednak, że najcudowniejsze w tym przepisie jest to, że dzięki pełni sezonu letniego możemy eksperymentować z domowymi konfiturami, które stanowią słodkie uzupełnienie. Ponieważ powoli kończy się sezon na jagody leśne, wykorzystałam je do przygotowania gorącego musu z cynamonem. Moim zdaniem idealnie komponują się z plackami, które są chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Polecam gorąco!

Skład:

Placki bananowe z musem jagodowo-cynamonowym

(przepis dla 2 osób)

2 banany

20 g cukru waniliowego

2 łyżki oleju kokosowego

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka napoju kokosowego Adez

do podania: ok. 0,5 l świeżych jagód + 1 łyżka mielonego cynamonu + 1 łyżka brązowego cukru

A oto jak to zrobić:

  1. Aby przygotować placki: banany ugniatamy widelcem na puree a następnie przekładamy do blendera i dodajemy pozostałe składniki. Całość delikatnie miksujemy na jednolitą masę.
  2. Na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) smażymy placki – z każdej strony, aż będą brązowe. Podajemy z gorącym musem jagodowym.
  3. Aby przygotować mus: w średnim garnku podgrzewamy jagody z cukrem i cynamonem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy temperaturę i gotujemy przez kilka minut. Gorący mus podajemy z plackami bananowymi.

Banany ugniatamy widelcem na puree a następnie przekładamy do blendera i dodajemy pozostałe napój kokosowy, mąkę, cukier waniliowy i olej kokosowy. Całość delikatnie miksujemy na jednolitą masę.

Na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu, gdyż w cieście mamy już olej kokosowy) smażymy placki – z każdej strony, aż będą brązowe.

Podajemy z gorącym musem jagodowym z cynamonem.

9 Odpowiedzi do “Czy placki bez jajek i mleka krowiego mogą się udać?”

  1. Droga Zosiu,
    ależ oczywiście! – to w odp. na Twoje pytanie;-)
    Od dawna robimy takie pankejki i wszyscy, na czele z dziećmi są zachwyceni. Zwłaszcza, że dzieci nie mogą jeść od urodzenia nabiału ze względu na alergię.
    Prosto i pysznie. Dziękuję za kolejną ucztę wizualną:-) Pozdrawiam słonecznie z południa PL,
    Marta:-)

  2. Przepis idealny na weekend :D Wszystko wygląda pięknie, zaraz po samych placuszkach zachwyciły mnie talerzyki- wspaniałe zdobienia, sama przyjemność z takich jeść!

    Pozdrawiam serdecznie ze Śląska, i życzę wspaniałego weekendu :)

  3. Wspaniały przepis! Cudowny klimat zdjęć! Zawsze gdy przeglądam Twoje wpisy czuję że odpoczywam.. Mam pytanie o mąkę. Jakiej mąki bezglutenowej mogę użyć do tego przepisu? Mój synek poza jajkami i białkiem mleka krowiego jest jeszcze uczulony na gluten 🙁 pozdrawiam!

    • Paulino jeśli chodzi o mąki bezglutenowe – to proponuję zrobić z mieszanką – np. 1/2 szklanki mielonych migdałów
      1/2 szklanki mąki ryżowej.

    • Kingo dzięki za wiadomość – mam nadzieję, że to połączenie Ci zasmakuje :)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.