Skip to main content

Chlebek brokułowo-bazyliowy (bezglutenowy) z żółtym serem, sadzonym jajkiem, łososiem i pierwsze oznaki wiosny

*   *   *

To jest ta pora roku, gdzie nawet najdrobniejszy odcień zieleni cieszy i daję nadzieję. Przedwiośnie. Marzę o zrzuceniu zimowych wierzchni, gryzących czapek, szalików i niezliczonych par rękawiczek. Marzę o poranku, gdzie bosymi stopami biegamy po trawie i zbieramy na śniadanie porzeczki. Jestem człowiekiem ziemi, mogę godzinami kopać, pielić, przycinać, byle by mieć kontakt z naturą. Dlatego te parę miesięcy zastoju potęgują moją niecierpliwość. Namiastką mojej wiosny w domu są rozkwitające gałązki krzewów z ogrodu.

Skład:

chlebek brokułowo-bazyliowy (przepis na 8-10 kawałków)

1 kg świeżych brokułów

2-3 ząbki czosnku

garść świeżych liści bazylii lub 1 łyżka suszonej

1 łyżeczka soli

150 g mąki ryżowej

4 jajka

dodatki (dla 2 osób):

ok. 100 g wędzonego łososia

3-4 plastry sera żółtego Hochland Gouda

kiełki z rzodkiewki / lucerny / słonecznika

4-5 rzodkiewki

1 awokado

garść ugotowanej soczewicy

A oto jak to zrobić:

  1. Brokuły dokładnie myjemy, odcinamy łodygi a tzw. różyczki kroimy na kawałki. Całość przekładamy do malaksera, dodajemy liście bazylii, jajka, czosnek i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy (możemy już ręcznie) do połączenia się składników. Masę rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C (opcja: góra-dół) przez ok. 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie, a następnie kroimy na kawałki.
  2. Kawałki upieczonego chlebka najlepiej smakują z sadzonym jajkiem, plastrami sera żółtego, wędzonym łososiem i świeżymi dodatkami w postaci rzodkiewek, awokado, kiełek lub posiekanej cebuli.

 Upieczone blaty wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygną.

Następnie kroimy na kawałki – najlepiej prostokątne o wymiarach 6×15 cm.

Ser Hochland nie zawiera konserwantów, stanowiąc jednocześnie bogate źródło cennego wapnia. To również produkt bez laktozy, dlatego bezpiecznie mogą go spożywać osoby z nietolerancją tego cukru. Ma subtelny zapach i śmietankowy smak dlatego idealnie komponuje się na śniadanie jako typowy ser kanapkowy.

Kawałki upieczonego chlebka najlepiej smakują z sadzonym jajkiem, plastrami sera żółtego, wędzonym łososiem i świeżymi dodatkami w postaci rzodkiewek, awokado, kiełek lub posiekanej cebuli.

20 Odpowiedzi do “Chlebek brokułowo-bazyliowy (bezglutenowy) z żółtym serem, sadzonym jajkiem, łososiem i pierwsze oznaki wiosny”

  1. Takie kanapki też uwielbiam! Powtórzę się, ale cały czas zachwyca mnie nastrój, jaki zrobił się od kilku tygodni na blogu! U nas jeszcze zima, mróz i wicher, choć słońce świeci (i odkrywa wszystkie kurze;-D), a Twoje zdjęcia dodają otuchy! Te sukienki, sweterki, bluzeczki wiosenne! A propos: skąd bluzeczka z instastory ze zwierciadłem;-)?

  2. Swietny przepis :) lekki i bezglutenowy :) a na pierwszym zdjeciu myslalam ze jestes na boso :)

  3. Zosieńko boski wpis.. w ogóle zauważyłam, że ostatnie zdjęcia mają jakąś nową energię!

  4. Ilekroć zaglądam tu do Ciebie poprawia mi się nastrój – musisz być bardzo ciekawą i twórczą osobą. Tylko pozytywnie pozazdrościć :*

    • Mąką migdałowa, mąka jaglana, gryczana nawet bym się pokusiła o kokosową (ale to dla fanów kokosa :-)).

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.