Skip to main content

Zaproszenie na spotkanie z cyklu Read Aloud Days i słodka tarta truskawkowa z białą czekoladą

Kochani Czytelnicy! Z ogromną radością chciałabym Was zaprosić 16 czerwca (w najbliższy poniedziałek) o godzinie 18:00 do kawiarni Costa Coffee w Warszawie w Centrum Arkadii na spotkanie ze mną :-) Jeżeli mielibyście tego dnia ochotę na krótką relację z mojej codzienności blogowo-kulinarnej, to będzie mi niezmiernie miło Was zobaczyć i podzielić się wrażeniami. Wszystkie szczegóły na plakacie powyżej. A już teraz zapraszam na słodką tartę truskawkową, która wzbudziła sporo pytań na moim Instagramie. Przepis jest bajecznie prosty, dlatego też w ostatnich dniach często z niego korzystałam przy okazji rodzinnych uroczystości. Truskawki doskonale komponują się z rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i serkiem mascarpone, a spód ciasta jest kruchy i bez użycia jajek. Delikatne płatki czerwcowych kwiatów na wierzchu ciasta dodadzą jej uroku!

Skład:

ciasto:

150 g mąki

30 g cukru

125 g pokrojonego w kostkę masła (najlepiej schłodzone)

1 łyżka wody (opcjonalnie)

krem:

250 g serka mascarpone

1 tabliczka białej czekolady

ok. 1/2 kg świeżych truskawek

A oto jak to zrobić:

1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 

2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim natłuszczoną formę. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.

3. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy, aż do wystygnięcia. Następnie dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy, tak by masa nabrała jednolitej konsystencji. Schładzamy w lodówce lub zamrażalniku na ok. 1 godzinę. Krem nakładamy na kruchy spód ciasta, a na kremie rozkładamy truskawki. Tuż przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi kwiatami.

Follow my blog with bloglovin!

106 Odpowiedzi do “Zaproszenie na spotkanie z cyklu Read Aloud Days i słodka tarta truskawkowa z białą czekoladą”

  1. Zosiu Kochana!
    Jak się cieszę, że organizujesz spotkanie dla nas, tyle, że do Waraszawki mam daleko:(:( A może do Poznania też byś wpadła na takie spotkanie? Bardzo bym się ucieszyła:)
    Pozdrawiam gorąco!
    Monika

  2. Zosiu, jaka forme do tart polecasz? ;) taka silikonowa, czy metalowa (jak z ikei) lepsza? ;) tym przepisem przekobalas mnie do zakupu formy i wyprobowania tej tarty ;) p.s. Mam ogromna nadzieje CIe spotkac w poniedzialek w Warszawie :)

    Pozdrawiam!

    • Witaj! Z wszystkich form które dotychczas używałam myślę że najlepiej się sprawdza metalowa o ruchomym dnie :-)

      Pozdrawiam gorąco i bardzo się cieszę, że się zobaczymy w Warszawie :)

      Zosia

  3. Wspaniała tarta :) Prostota jest najlepsza:) Bardzo żałuję, że spotkanie z Tobą jest w Warszawie, niestety nie będę mogła sie pojawić, ale życzę powodzenia i owocnych rozmów z czytelnikami:) Czekam na relację z tego spotkania na blogu :)
    Uściski dla Ciebie i maleństwa:)

  4. A co do tarty to w sezonie truskawkowym robiłam niedawno już tę wersję z kremem budyniowym, a tydzień temu kokosowy tort (tym razem wersja zamiast malin truskawki do kremu i na wierzchu tortu poukładałam) – taka niespodzianka dla mojego Chłopaka z okazji 30stych urodzin. Wyszło genialnie! To teraz czas na urodziny Mamy na tartę z dzisiejszego przepisu (całkiem podobna mieszanka jak na ten tort właśnie).
    Jeszcze raz pozdrawiam!:)

  5. Na plakacie jest godzina 15, a w notce 18. To o ktorej mam sie stawić? :) nie chciałabym przegapić!

  6. Pani Zosiu,
    na zaproszeniu jest godzina 15ta? A w Pani poście 18ta? Która jest właściwa?
    serdecznie pozdrawiam, k

  7. Zosiu spotkanie o 18:00 czy o 15:00? Na plakacie jest napisane, że o 15:00, a Ty podajesz 18-tą…?

    • Zaproszenie na 18:00! Mój błąd, już poprawiłam :)

      Dziękuję serdecznie za zwrócenie uwagi!

      Do zobaczenia,

      Zosia

  8. W takich momentach ogromnie żałuję, że nie mieszkam już w Warszawie i mam ochotę rzucić wszystko i się tam z powrotem przeprowadzić! Wpadłabym na spotkanie z ogromna przyjemnością, mam nadzieję, że będzie jeszcze kiedyś przysłowiowy „następny raz” :)

  9. Zosiu, jaka jest średnica formy, której użyłaś w przypadku tej tarty?

    Pozdrawiam serdecznie :)

  10. Zosiu, co za rewelacyjne nowiny! Mam nadzieję, że uda mi się wpaść i w końcu zobaczyć autorkę moich ulubionych przepisów na żywo! :-)

  11. Kochana Zosiu! :)

    Bardzo dziękuję Ci za ten przepis – czekałam na niego! :) Moje ciasto już się chłodzi w zamrażalniku :) Jaką ogromną ochotę mam na taką tartę z truskawkami! :)

    Zosiu czy przewidujesz jeszcze takie „spotkania z czytelnikami-wielbicielami” bloga? :) Niestety nie mogę dotrzeć do Warszawy w najbliższy poniedziałek, czego z całego serca żałuję. A tak bardzo chciałabym Cię poznać i posłuchać o wszystkich tajemnicach i ciekawostkach prowadzenia Make Cooking Easier, bo to naprawdę kawał dobrej roboty! :)

    Ściskam bardzo ciepło,
    Kinga

  12. Zosiu planuję upiec tę tartę na sobotnie spotkanie z przyjaciółmi, czy możesz doradzić jakiej firmy polecasz białą czekladę do rozpuszczenia.
    pozdrawiam

  13. Witam!
    No strasznie sie ciesze Zosiu,ze tak się rozkrecasz:)sledze Twoje poczynania od poczatku,pozytywnie mnie wszystko co robisz nakreca,(nawet zaczelam biegac),zycze powodzenia!
    Szkoda ze nie bede mogla byc na takim spotkaniu,mam nadzieje ,ze wrzucisz kilka zdjec na instagram,cieplo pozdrawiam z Irlandii, usciski
    Marta

  14. Zosiu a możesz polecić mi inny krem do takiej tarty z truskawkami? Coś mniej kalorycznego by mi się przydało :) z góry dziękuję

  15. Zosiu kochana,
    cudownie, że kawiarnia Costa organizuje pierwsze spotkanie z Tobą. Gratuluję Ci tego z całego serca:-)
    Ogromnie żałuję, że jestem na drugim końcu Polski
    i niestety nie będzie mi dane spotkać się z Tobą osobiście. Do Trójmiasta zawitam dopiero za miesiąc.
    Czekam jednak z niecierpliwością na przebój sezonu: Twoją książkę kucharską. Pewnie wtedy będzie więcej spotkań autorskich:-)
    Pozdrawiam słonecznie,
    Uściski,
    Marta:-)

  16. Szybki P.S. I oczywiście dziękuję za tartę.
    Nie dalej jak wczoraj myślałam intensywnie nad ciastem truskawkowym i nawet chciałam zrobić ponownie
    to Twoje z ubiegłorocznego przepisu, a tu taka niespodzianka:-)
    Serdeczności,
    Marta:-)

  17. Dzień dobry,
    ja niestety z południa mam dość daleko do stolicy, ale może kiedyś będzie jakieś spotkanie w Krakowie lub Bielsku? byłabym bardzo zainteresowana :) no i oczywiście z niecierpliwością czekam na książkę!!!! :)
    miłego wiosennego dnia ;)

  18. Zosiu, kiedy będzie Twoja książka kucharska? za niedługo wychodzę za mąż i nie chcę, żeby mój mąż umarł z głodu! :)

  19. Zosiu bardzo chciałabym się z Tobą spotkać, niestety mieszkam za daleko od Warszawy może jakieś spotkanie z czytelniczkami w Krakowie lub na południu Polski uda się kiedyś zorganizować – pomyśl o tym :))(pozdrawiam Cie z pięknych gór ). Dziękuję za WSZYSTKIE inspiracje :)

  20. Szkoda, że to spotkanie nie jest 18.06:(, bo akurat wtedy będę w Warszawie, ale już teraz życzę Ci, by było udane i spełniło Twoje oczekiwania.
    Zosiu! Dziś robię Twoją pizzę, a tę pysznie wyglądającą tartę z truskawkami… na pewno wypróbuję w weekend – dzięki wielkie za kulinarne inspiracje!!! Pozdrawiam ciepło znad Tamizy!!!

  21. Będę na pewno! Bardzo się cieszę z możliwości spotkania, jestem z Tobą od samego początku i z wielką przyjemnością spotkam się z Tobą osobiście ;-)

    do zobaczenia!

  22. Zosiu biegnę w poniedziałek w podskokach do Arkadii. Już nie mogę się doczekać.:) Pozdrawiam!

  23. Przeciez to powtorka Twojego przepisu z World Baking Day:( Wielokrotnie robilam juz te tarte z Twojego poprzedniego wpisu, rzeczywiscie pycha. Liczylam na cos nowego, a tu powtorzony przepis:(

  24. Ekstra pomysł z tym spotkaniem! Pewnie nie dam rady dojechać ze Szczecina :(, ale mam nadzieję jeszcze Cię zobaczyć! Pozdrawiam

  25. Zosiu chętnie bym przyszła na spotkanie, ale niestety w Polsce będę dopiero w przyszłym miesiącu… A może by tak jakieś spotkanie w Londynie, gdy będziecie następnym razem?
    Byłoby super :)
    Pozdrawiam serdecznie ;)

  26. Zosiu,

    a jak rozpuścić czekoladę w „wodnej kąpieli”? Musze zrobić tę tartę w weekend i chce żeby mi wyszła perfekcyjnie:))

    Pozdrawiam i czekam na odpowiedź:))

    • Kąpiel wodna polega na włożeniu mniejszego garnka z produktem do ugotowania do większego naczynia z gotującą się wodą.

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

  27. od kilku dni chodzila mi po glowie tarta z truskawkami..i znalazlam! uwielbiam twoje przepisy! jutro robie tarte :) pozdrawiam

  28. No to ja też bede, nie moge się już doczekać !

    PS jestem Twoja fanką już chyba ponad 2 lata, jesteś dla mnie taką inspiracją, że nawet nauka do wtorkowego egzaminu z farmakologii będzie musiała pójść w odstawke ;)

    • Ojejej! Ale mi miło! To już zaczynam mocno trzymać kciuki za wtorkowy egzamin :)

      Do zobaczenia w poniedziałek!

      Zosia

  29. Truskawki i biała czekolada, uwielbiam :D ojjj chyba czeka mnie chwila zapomnienia w weekend :) tarta wygląda tak apetycznie, że muszę taką mieć!
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie
    Ula :)

  30. Zosiu, czy ten serek z czekoladą łączymy za pomocą miksera czy łyżki?
    Piękne zdjęcia!! ;-)

  31. Zosieńko,
    Mam nadzieje ze Cię spotkam :) bo poświecę trochę czasu na dojazd strasznie chciałabym Cię poznać !!!!! ;)

  32. Dzień Dobry,

    wczoraj robiłem tarte późno wieczorem, pierwsza próbowała żona, a dzisiaj rano zniknęły kolejne kawałki – córki w akcji :))

    Także kolejny trafiony przepis ;)

    Pozdrawiam!

    • Wow!!!! Chyba pierwszy mężczyzna który wypróbował mój przepis :-) Cieszę się niezmiernie, że się udała!

      Gorące pozdrowienia dla Żony i Córek!

      Zosia

      • Dzieki, probowalem juz co najmniej kilku przepisow ;) nawet pisalem juz kilka razy :-P

  33. Jestem w trakcie robienia tarty! Zosiu, podpowiedź mi czy mogę zalać całość galaretką? :)

  34. Odwołali moje poniedziałkowe zajęcia na aplikacji – to chyba znak, że powinnam pojawić się na spotkaniu :)

  35. Mam pytanko Zosiu, jakiej wielkosci jest twoja forma do tarty? bo ja mam taka srednia wielkosci.. i niewiem czy mi sie to uda na mniejszej formie?
    pozdrawiam :) codziennie odwiedzam twojego bloga, swietne przepisy :)

  36. Zosiu z ogromną chęcią przyjechałabym na spotkanie z Tobą, ale akuratnie w tym samym dniu mam ważny egzamin. Baaardzo mi szkoda… :( Może jeszcze się powtórzy ;)
    Pozdrowienia z Podkarpacia ;)

  37. Zabieram się za to cudo…mam nadzieje, że będzie tak pyszne jak wygląda:)) Pozdrawiam

  38. Mnie niestety tarta na wyszła. Spod był zbyt kruchy i wszystko sie rozpadło. Moze to kwestia formy? Użyłam mojej poczciwej kamionkowej Le Creuset. Krem pychota. Wykorzystam do innych deserów.

    • OOOO! Ogromnie Ci dziękuję za wypróbowanie przepisu i przesłanie linka do zdjęcia! Nawet nie wiesz jak mi miło!

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

  39. Ojej a ja muszę zostać w pracy:-( szkoda, bardzo chciałabym być na tym spotkaniu:-(

  40. Zosiu, bardzo proszę o odpowiedź. To już kolejna z Twoich tart, którą zrobiłam, ale niestety zawsze pojawia się problem z mascarpone!! Krem ma grudki, nie jest taki gładki jak bym sobie tego życzyła :( niezależnie od tego, czy używam miksera, czy po prostu mieszam z czekoladą (przestudzoną) wychodzą grudki albo się waży :( Pomóż proszę!!

    • Warto pamiętać, że w momencie łączenia/ mieszania, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową- a więc mascarpone i przestudzona czekolada musi trochę poleżakować w kuchni :) Jak używasz miksera, spróbuj łączyć produkty na bardzo niskich obrotach. Może będzie lepiej :)

      Pozdrowienia,

      Zosia

  41. Zosiu,
    czy tartę lepiej przygotować dzień wcześniej czy najlepsza jest taka świeża?

    • Ciasto możesz śmiało dzień wcześniej upiec a masę przygotować i schładzać w lodówce. Ważne jest żeby ułożyć truskawki na kremie tuż przed podaniem, gdyż szybko puszczają sok.

      Pozdrawiam ciepło,

      Zosia

  42. Zosiu, tarta jest pyszna. Kruche ciasto niestety bylo zbyt kruche i troche sie pokruszyla cala tarta. Wiesz moze dlaczego? Pozdrawiam – Asia

  43. Zosiu,
    Pierwszy raz robiłam tarte i ciasto wyszło zbyt kruche….
    Mogłabyś podpowiedzić co zrobiłam nie tak jak nalezało, na co zwrócić uwagę przy nastepnej tarcie ???
    Z góry dzięki !

  44. Tarta zapowiada się pysznie, choć wyszło mi bardzo mało ciasta i zastanawiam się, czy wystarczy mi do obłożenia całej formy :) Mam pytanie czy pieczesz z termoobiegiem? oraz jak tak pięknie udaje Ci się wyjąć tartę z formy, bo u mnie zawsze jest z tym problem :(

  45. BArdzo dobra tarta, aczkolwiek mi spód wyszedł zbyt kruchy, nie daje się pokroić. Czy dać mniej masła? Dodam że nie pierwszy raz robiłam ściśle według tego przepisu i ciasto zawsze jest zbyt kruche. Ale ogólnie pyszne.
    Pozdrawiam :)

  46. Witaj Zosiu.

    Mam pytanie odnośnie masy, a mianowicie, która jest lepsza: z tego przepisu czy z przepisu na „Tartę z letnimi owocami”?
    W tym przepisie jest 250 g serka mascarpone i tabliczka czekolady, natomiast w drugim przepisie jest 500 g serka mascarpone, tabliczka czekolady i 1-2 łyżki cukru pudru.

    Pozdrawiam serdecznie,
    megi

    • Witaj to wszystko zależy od ilości masy, czy chcesz żeby na tarcie była większa warstwa czy mniejsza. Myślę jednak że śmiało z 250 g serka mascarpone i 1 tabliczki czekolady możesz wypróbować :)

      Pozdrawiam ciepło i trzymam kciuki,

      Zosia

      • Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Dzisiaj wybieram się na zakupy i na pewno kupię wszystkie potrzebne składniki do zrobienia tarty. :)

        Pozdrawiam ciepło,
        megi

  47. Tarta wygląda naprawdę genialnie te truskawki wydają się takie soczyste :) Na zdjęciach prezentuje się obłędnie. Będziemy musieli pomyśleć nad jej dietetyczną wersją. Chociaż na taką też się można skusić w ramach odstępstwa od diety :) http://dbamofigure.pl/

  48. Witam :) Czy można użyć do tej tarty mrożonych (rozmrożonych) borówek?
    Pozdrawiam .

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.