* * *
Dokładnie w połowie maja planowaliśmy wyjazd do ukochanej Italii (domyślam się, że w tych planach nie byliśmy odosobnieni :)). Z rozrzewnieniem przeglądam nasze zdjęcia i szczegółowo powracam do wspomnień z Wybrzeża Amalfi, gdzie po raz pierwszy skosztowałam torta della nonna, czyli w tłumaczeniu ciasto babci. Niby kolejna, krucha tarta z budyniowym nadzieniem – a jednak nie! I niech Was nie zmyli jej niepozorność ani widok ośmiu żółtek w składzie. To ciasto w połączeniu z długo paloną kawą o nutach zbóż i karmelu, to spełnienie mojego niedzielnego słodkiego marzenia!
Skład:
Torta della Nonna (przepis nieco zmodyfikowany)
(średnica formy 26 lub 29 cm)
ciasto:
150 g mąki pszennej
25 g cukru pudru (może być zwykły)
125 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
1 łyżka wody (opcjonalnie)
nadzienie:
1 laska wanilii
ok. 800 ml mleka 3,2%
8 żółtek
skórka otarta z 1 cytryny
180 g cukru
ok. 80 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
do posypania: garść orzeszków pinii lub płatków migdałowych
A oto jak to zrobić:
1. Do szerokiej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki schłodzone masło, cukier i łyżkę wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto, wykładamy nim natłuszczoną formę do pieczenia, wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
2. Mleko z naciętą laską wanilii zagotowujemy w garnku – wyjmujemy wanilię, ziarenka przekładamy z powrotem do mleka. W oddzielnej misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Następnie do masy z żółtek przelewamy gorące mleko stale mieszając. Całość przelewamy z powrotem do garnka i na małym ogniu podgrzewamy, mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje (powinna przypominać budyń).
3. Na upieczony kruchy spód przelewamy masę budyniową i posypujemy orzeszkami pinii. Tartę umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy ok. 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Aby przygotować krem: mleko z naciętą laską wanilii zagotowujemy w garnku – wyjmujemy wanilię, ziarenka przekładamy z powrotem do mleka. W oddzielnej misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy.
Następnie do masy z żółtek przelewamy gorące mleko stale mieszając. Całość przelewamy z powrotem do garnka i na małym ogniu podgrzewamy, mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje (powinna przypominać budyń).
Na upieczony kruchy spód przelewamy masę budyniową
i posypujemy orzeszkami pinii. Tartę umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy ok. 40 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
* * *
Drodzy Czytelnicy, dla wszystkich kochających połączenie włoskiej kawy z deserem lub wspaniałym śniadaniem mam propozycję konkursową.
W terminie od 16.05.2020 roku do 23.05. 2020 wystarczy zamieścić na swoim profilu Instagram zdjęcie swojego połączenia kawy z deserem lub śniadania z kawą – oznaczając hashtagami: #nespressomoments #nespressofinedining #nespresso oraz oznaczając mój profil na Instagramie
Komisja konkursowa jury nagrodzi autorów 3 najlepszych zdjęć/ujęć momentów z kawą – nagrodą główną jest ekspres do kawy Nespresso (model: Essenza Mini Nespresso Czarny Mat) wraz z zapasem kaw Master Origin.
To cos zdecydowanie w moim stylu😊 chociaz zabieram sie teraz za brownie z jajek wielkanocnych, taka tarta tez bym nie pogardzila🙈
Robię często bo przypomina mi Rzym…i koniecznie muszą być użyte orzeszki piniowe…:)
❤️👋
Pani Zosiu z jakiej firmy, bądź jakiego tworzywa poleca pani formy do ciast? 🙂
Przepyszna musi być Twoja tarta(bałabym się tylko czy wyjdzie mi krem🙉).
PS.Bosko Ci w niebieskim😍
Aga.
Dzień dobry,
Piękne zdjęcia ;)
Czy może Pani zdradzić skąd ten fartuszek? :) bądź polecić fartuch właśnie tego typu? :)
Pozdrowienia z Łodzi – Maria
Zosia 😍
Uwielbiam tu zaglądać 😊
Ale się cieszę😘🤞🏻
oj, tarta wygląda wspaniale! Muszę koniecznie ją zrobić!
Polecam, bo jest szczególnie dobra🙌🤍
Uwielbiam włoskie klimaty ❤, a Twoja strona Zosiu to dla mnie taka mała Italia. Ciasto wygląda przepysznie. Na razie się przymierzam , żeby je zrobić. Ale za to w zeszłym tygodniu upiekłam migdałową szarlotkę z Twojego przepisu i rodzina była zachwycona. Ciasto zniknęło już następnego dnia 😊.
Wygląda pysznie! Mam jednak pytanie o piękną bluzkę – czy można wiedzieć, gdzie kupiona?
Ewo to sukienka, kupiona w Zarze (obecna kolekcja, polecam, bo jest pięknie uszyta) :)
Pieknie wyglada 😍 czy orzeszki pini można zastapić innymi? I czy wykładamy goracy krem na schłodzony spód? Czy musimy ten krem schłodzić najpierw? Chociaż potem i tak wróci do piekarnika 🤔 ale czy taki goracy nie wpłynie szkodliwie na kruchy spód? Zawsze mam takie watpliwości przy tartach…dziekuje z góry za podpowiedź 😊😘
Olu, bardzo dobrze że pytasz :) Orzeszki pinii możesz śmiało zastąpić płatkami migdałowymi – a krem warto wcześniej lekko schłodzić (chyba pisałam o tym w procedurze:)) ŚCISKAM i trzymam mocno kciuki za udane wypieki!
Zosiu,
Jak Ty to robisz, że brzegi tarty nie „spływają” Ci w trakcie pieczenia? S😐 U mnie wszystko zjeżdza w dół w piekarniku🙁
Wygląda pysznie, pewnie tak samo smakuje :)
Pani Zosiu,
mam pytanie o żółtka w cieście kruchy np. do tatry. Dawać czy nie? Przesledzilam różne przepisy u Pani i nie znalazłam odpowiedzi od czego to zależy.
Chciałabym, żeby ciasto dobrze się kroilo.
Pani Martyno, ja nie dodaję i wychodzi bardzo kruche i maślane, więc polecam :)
Zaczęłam piec tarty dzięki MCE😊 tylko wg przepisu Zosi i zawsze swietnie sie kroją i nigdy boki nie spłynęły. U mnie sprawdza sie super i szczerze polecam!
Czy tam nie ma jajka? Dodałam żółtko,bez tego nie dawalam rady…
Aniu, ja do kruchego ciasta nie dodaję jajka ani żółtka🖐
Zosieńko upiekłam i faktycznie-fenomenalna. By the way wszystko mi wuchodzi z Twoich przepisow! Z resztą jak zawsze, jestes wspaniala o niezastapiona ❤️
Czy mąkę ziemniaczaną dodajemy do mleka?
Mąkę ziemniaczaną dodajemy do ubitych żółtek z cukrem. Pozdrawiam ciepło!
Zosiu droga, w ciastach jestes swietna! Torta della Nonna w twojej interpretacji ma mniej ciasta, niz w oryginalnym przepisie, wiec kupuje na slepo, bo budyniowy krem w wypiekach to jedyny, ktory lubie. Inne ciasto, ale nadzienie takie podobne do polskiej Napoleonki, francuskiej Mille-feuille, czy austriackiej Cremschnitte. Lubie wszystkie.
Ale czy z tesknoty za wloskimi slodkosciami pijesz Zosiu, szwajcarska kawe?
Wypieki czasami kupuje, nespresso nigdy! Produkt wyjatkowo ambiwalentny i niepasujacy do obecnych czasow. Wykreowany w latach 70-tych XXw, dopiero 30 lat pozniej dzieki wyrafinowanej i wyrachowanej strategii marketingowej, ktorej najwiekszym motorem byla reklama z George Clooney, zdobyl popularnosc. Nawet abstrahujac od aktualnej pademii koronowirusa, ten produkt nie pasuje do obecnych czasow, kiedy nastolatkowie walcza o przyszlosc wlasnego zycia na Ziemii, o przyszlosc klimatu i srodowiska. Swiadomosc zobowiazuje do niekupowania tego produktu, ktory co prawda zuzywa mniejsza ilosc kawy niz normalny ekspress cisnieniowy lub tradycyjna kawiarka, ale bilans ekologiczny zarowno w technologii produkcji, jak i niewspolmiernie wysoka ilosc wytwarzanych odpadow (nie tylko w postaci zuzytych kapsulek, ale powlekanych kartonazy), plus wysoka cena i przywiazanie konsumenta do okreslonej marki, nawet gdy specjalisci od reklamy wmawiaja nam lifestyle, nie pasuje do wspolczesnych wyzwan. Usmiechy do swiadomych konsumentek i konsumentow. :)
PS fusy naturalnej kawy znajda szerokie zastosowanie w domu i ogrodzie.
Gaby, zgadzam się z Tobą w zupełności!
Ja właśnie dzisiaj będę piekła moje ulubione ciasto z rabarbarem, ale ten przepis sobie zapiszę ;)
Hmmm! Rabarbar❤️jeszcze w tym roku nie jadłam 🙌
Ja dodałam do mleka ale i tak wyszło pyszne. Pozdrawiam!
Wspaniale!
Cudownie! Bardzo się cieszę i dziękuję za wiadomość! Spokojnej nocy :*
a jaka mniej wiecej powinna byc srednica formy? z gory dziekuje za podpowiedz :)
Aniu, jest opisie, pod składem : (średnica formy 26 lub 29 cm)
Upiekłam i jestem zachwycona! Dziękuję Ci Zosieńko – faktycznie jesteś niezastąpiona :*
aaaaaaa :)) cudownie! Beti, dziękuję Ci za wiadomośc!
Zosiu a co zrobić z pozostałych białek ?
Bezę!❤️❤️❤️
Czy ciasto po wystudzeniu przechowujemy w lodówce?
Nie musimu
Zosiu.. A kiedy rozstrzygnięcie konkursu?? ❤️🤗
Już się podpytuję organizatora konkursu :)
I jak Zosiu? Wiadomo kiedy rozstrzygnięcie konkursu!?
Niezręcznie tak się dopytywać ale kiedy rozstrzygnięcie konkursu? Wiadomo, że jak się wzięło udział to… Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Już dzisiaj, zapraszam na Instastory ❤️
Zosiu, troszke pozno zabralam sie za ta tarte, choc myslalam o tym przez kilka miesiecy. Nie widze w opisie w jakiej temperaturze pieczemy tarte juz w masa budyniowa. 40 min ale w jakiej temperaturze? Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie