Dzisiejszy przepis dedukuję wszystkim, którzy nie tolerują glutenu. Sama doświadczyłam tej reakcji u mojej córeczki- na szczęście trwało to tylko kilkanaście tygodni i ta uciążliwość minęła. Niemniej domyślam się jak trudno jest przestawić swoje kulinarne przyzwyczajenia, gdy dowiadujesz się, że Twoje dziecko jest uczulone na ten produkt. Bananowe ciasteczka z płatkami owsianymi (sprawdźcie koniecznie, niektóre niestety posiadają gluten) to moja świąteczna propozycja zastępująca pierniczki, tak by żadne dziecko nie było poszkodowane :-)
Skład:
1 szklanka płatków owsianych (niezawiarające glutenu)
garść bakali (orzechy włoskie, laskowe, migdały lub suszona żurawina)
1 łyżka wiórków kokosowych
szczypta cynamonu
1 łyżka startek skórki z pomarańczy
1 łyżka masła
1 duży dojrzały banan
2 łyżki miodu
1 jajko
A oto jak to zrobić:
1. Jajko ubijamy trzepaczką. W oddzielnej miseczce rozgniatamy banana i łączymy z miodem. Dodajemy roztrzepane jajko, masło, bakalie, płatki owsiane szczyptę cynamonu i startą skórkę z pomarańczy. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Konsystencja powinna być kleista.
2. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto na rozłożony na blasze papier do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temp. 200 stopni C przez 10-12 minut (do momentu, aż będą lekko brązowe).
Komentarz: Jeżeli w trakcie mieszania uznamy, że nasza konsystencja jest za sucha, dodajmy trochę miodu lub soku z pomarańczy. Z kolei, jeżeli stwierdzimy że jest za gęsta, proponuję dodać łyżkę wiórków kokosowych.
Bardzo często je piekę, bo jestem na diecie i czasem muszę zjeść coś słodkiego i zdrowego :)
hurra.Wreszcie przepis bez cukru. :D
:-)
Idealny wypiek na drugie śniadanie!:)
Bakalie, banany, miód – niezła porcja energii!
http://oligatorka.blogspot.com/2013/12/do-it-yourself-christmas-cards.html
Czekałam na ten dzisiejszy wpis, sprawdzałam kilka razy i sie doczekałam :) Ciasteczka wyglądaja pysznie, nie mam dzieci ale sobie takie upiekę! :) Już kilka Twoich „dzieciowych” przepisów przetestowałam i wszystkie pyszniutkie!!!
Pozdrawiam gorąco z wietrznego Poznania:)
Cieszę się niezmiernie! :-) Dziękuję za wiadomość i miłego popołudnia!
Zosia
ja tez nie mam jeszcze dzieci ale wlasnie oczekuje na jedno:D przepis jak najlepszy dla kobiet w ciazy, dziekuje :)
cześć Zosieńko!!
w końcu zdobyłam się na pierwszy komentarz :)
zacznę od tego, że to dzięki Tobie zaczęłam więcej czasu spędzać w kuchni by w pełni oddawać się kulinarnym eksperymentom (co wcześniej graniczyło z cudem by mnie tam zapędzić)!!
jestem tu codziennie by czerpać inspiracje i upijać się pięknem Twoich zdjęć i kulinarnych zdolności.
jesteś bardzo autentyczna w tym co robisz ,piszesz i chyba mogę z czystym sumieniem WYZNAĆ, że skradłaś tym Nasze serca!
ściskam Cię mocno!
ps. ucałuj swoją CUDNĄ córeczkę <3
claudii
To ja dziękuję za odwiedziny i tak ciepło słowa!
Pozdrawiam gorąco!
Zosia
Zajrzałam dzisiaj piąty raz i wreszcie jest! Nabrałam apetytu na te ciasteczka. Co prawda teraz królują u mnie przepisy świąteczne, ale znajdę chwilkę czasu i na te owsiane cudeńka. Przyjemnego popołudnia Zosiu :-)
Zosiu Twoje przepisy są cudowne może wystarujesz w kolejnej edycji Masterchefa? ;)
Pysznie wyglądają te ciasteczka – sama bym je chętnie schrupała, może nie zamiast pierniczków tylko jako dodatek ;))
Zosiu moją uwagę przyciągnęły te pomarańczka:) Czy ktoś Ci je przywiózł z ciepłych krajów?:) Aż z listkami są.
Pozdrawiam ciepło!
Monika
hej!!
U nas w Almie ( Klif-Gdynia) po prostu takie sprzedają na wagę. Nie zawsze są z listkami, ale zdarza się. Ot , i cała tajemnica….pozdrawiam
a możesz podać firmę która sprzedaje płatki owsiane bezglutenowe??bo szukałam i nie mogę znaleźć:/
np. Sante
dziękuję:)
Sante nie produkuje bezglutenowych płatków owsianych!
za bezglutenowe płatki owsiane możemy uznać tylko i wyłącznie te, które mają znak przekreślonego kłosa, w innym przypadku istnieje duże prawdopodobieństwo, że zawierają śladowe ilości glutenu, a przypadku celiakii każda nawet śladowa ilość glutenu jest zabroniona
Płatki owsiane bezglutenowe produkuje firma PROVENA
http://www.glufree.pl/pl/p/PROVENA-Bezglutenowe-Platki-owsiane-naturalne-Jumbo-Oats-500g/81
ale muszą być pyszne :)
nie przepadam za takimi ciastkami, bo wydają mi się za suche. ciekawe jak to jest z tymi uczuleniami, jakie mogą być objawy?
_
http://dropofmusic.blogspot.com/
Zosiu ile około sztuk ciasteczek wychodzi z tych proporcji?
Ja je wczoraj w nocy piekłam i wyszło ok. 15 wszystko zależu jak duże uformujesz :)
Wesołych świąt!
K.
A u mnie dziś pierniczki :)
http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/12/obiecane-i-dugo-wyczekiwane-pierniczki.html
Uwielbiam płatki owsiane w ciastkach! :)
;-)
Czy ciasteczka nie są za suche po upieczeniu?
No właśnie są wilgotne :) a to za sprawą banana :)
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
hej pysznie to wygląda : polecam ozdoby świąteczne HAND MADE http://allegro.pl/swieta-ozdoby-choinkowe-z-materialu-hand-made-i3787751853.html
Swietny pomysl. Mila alternatywa przed obfitymi Swietami :-)
Przepis świetny:)
Z mąk bezglutenowych wszystkie Twoje przepisy wychodzą świetne- więc śmiało polecałabym wszystkim bezglutenowcom:))
I mimo wszystko radziłabym sprawdzać co jakiś czas małą- u mnie miało być wyleczone a po 16latach okazało się, że celiakia rozkwita….
U mnie tez celiakia miała być chwilowa i dowiedziałam się po 30 latach, że jestem chora niestety.
Wielu lekarzy uważa, że z celiakii się wyrasta – to nie prawda.
Pozdrawiam
Dziękuję dziękuje dziękuje, ze zamieszczasz przepisy bezglutenowe!! Z konieczności muszę unikać glutenu, co czasem nie jest przyjemne, zwłaszcza gdy się ogląda te przepiękne wypieki.
Ciasteczka wyglądają przepięknie i z pewnością zagoszczą na świątecznym stole!:) Mam nadzieję, że to nie są ostatnie przepisy z serii „gluten-free”:)
po prostu genialny przepis, te ciasteczka jak najszybciej muszę spróbować! są świetne :)
Zrobię chętnie dla siebie, uwielbiam banany,a w formie takich ciasteczek nigdy nie jadłam :)
Brawo za pomysłowość!!!!:) w sobotę zrobię je dla mojego „dużego” dziecka :) na pewno będzie zadowolone :):):) pozdrawiam gorąco Zosieńko !!!!!
Droga Tereso,
Dziękuję Ci serdecznie za wiadomość. Trzymam zatem kciuki i życzę udanych świątecznych wypieków :)
Zoss
Zosiu genialne, wczoraj w nocy poleciałam po produkty i upiekłam mojemu mężowi!
Dziękuję Ci bardzo!!!
Extra! bardzo Ci dziękuję za wiadomość!
Pozdrawiam gorąco!
Zosia
O to może ja mojemu też przygotuje do pracy- chyba nie są takie kaloryczne, co nie?
A ja się za nie zabiorę w weekend! Chyba mojej mamie upiekę bo jest na diecie!
oo może być dobre:)
oh jak pięknie podane! skąd te mandarynki Zosieńko??
Ja takie widziałam w Amie!
jest fajnie u Ciebie
Ale świątecznie u Ciebie.
nie wiedziałem że banana można łączyć w taki sposób.Jestem wegeterianinem i w ogóle dbam o odżywianie, więc chyba takie przygotuje
:)
Te dodatki, mini patera , mandarynki z listkami… Cudne ! :)
Zapraszam do siebie na carpaccio z buraka. króla zimowych warzyw :) Z fetą i prażonymi orzechami skradnie serce nawet mięsożercom !
http://pani-mucha.blogspot.com/
Super przepis, gorąco polecam. Na dodatek bardzo zdrowy :) i przybliża nas do świąt!
Nie wiedziałam, że można tak zrobić ciasteczka. Pozdrawiam
Obiecałam sobie, że jutro je zrobię tylko potrzebuję Zosiu informacji od Ciebie – ile ciasteczek wychodzi z proporcji, które podałaś?
10-12 sztuk, to oczywiście zależy od wielkości jakie uformujesz :) pozdrawiam ciepło, Zosia
Jasna sprawa :-) dzięki!
Pomarańcze prosto z drzewa? :P Gdzie kupujesz takie z listkami?
Jakie pyszności dzisiaj serwujesz Zosiu! :*
Zwracam się do Ciebie z uprzejmą prośbą – czy mogłabyś zdradzić, gdzie kupiłaś silikonowe foremki do muffinek? Nie lubię pierników, na Święta chciałabym upiec właśnie cupcakes :) Kupiłam już papilotki i podpatrzyłam u Ciebie, że Ty swoje wypiekałaś w silikonowych foremkach :-)
Lub – może mogłabyś polecić coś innego? Jakąś metalową formę np? :-) Pomocy Zosiu!!! :-)
istnieje sporo mąk bezglutenowych, które z powodzeniem zastąpią te zawierające gluten i są całkiem smaczne (np. ryżowa, amarantusowa) i gotowe mixy gluten free. a co do Twojej córki- niestety czasem znikają objawy zewnętrzne uczulenia, ale alergia jest dalej (miałam tak w przypadku swoich dzieciaków), więc warto zrobić testy. a tak w ogóle, to pozdrawiam- jedyne rzeczy jakie przyrządziłam w życiu bez przymusu, pochodzą z Twojej stronki :)
W moim mieście trudno o bezglutenowe platki, dlatego banana lub dwa blenduje z jajkiem i smaze z dwoch stron na zloty kolor. Posypuje c.pudrem lub odrobina miodu lub maslem orzechowym i słodki, zdrowy, bezglutenowy podwieczorek dla naszej pociechy gotowy w 3 minuty.
Ja też robię takiego omleta, tylko zazwyczaj zjadam go bez dodatków, czasami zdarza mi się do jajek i banana dodać odrobinę mąki gryczanej, wtedy wychodzi bardziej puszysty.
Dla dziecka ma być to zastępstwo słodyczy, stąd najczęściej skrapiamy miodem.
Z mąką gryczaną u nas też ciężko, jak już jest, to jakaś zwietrzała i gorzkawa. A banana i jajo mamy w domu praktycznie zawsze:))
Ale jak tylko dostanę świeżą mąkę gryczaną, to spróbuję.
Zosiu,
ciasteczka wyszły mi wczoraj fantastycznie – nareszcie zdrowe owsiane ciasteczka miękkie w środku !
brawo -dzięki za przepis!
pozdrawiam z Wielkopolski :)
Właśnie spróbowałam niedawno wyjętych z piekarnika ciastek…. cóż przepyszne :))) dziękuję za przepis Pani Zosiu:) pozdrawiam!
ojejej to super! Dziękuję serdecznie za odwiedziny i wypróbowanie przepisu!!!!
Pozdrawiam gorąco,
Zosia
Zosiu, uwazalabym z miodem i orzechami laskowymi u dzieci poniezej 3 roku zycia
Ale przypis swietny, dla tych starszych dzieci i doroslych :)
Chętnie upiekłabym takie ciasteczka mojemu chrześniakowi ale biedaczek oprócz tego że jest bezglutenowcem to nie może jeść białka (skaza białkowa), a jako 3 latek jest łasuchem na słodycze :)
Czy mogłabym czyms to jajo zastapić?
śmiało pomiń jajko :-)
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
Dziękuję :) Mały łasuch będzie miał swoje słodkości :)
Właśnie upiekłam! Ach, kolejny sukces! Dzięki, Zosiu :)
Ja juz od dawna pieke takie mojemu synkowi, nie dodaje jednak masla przez co sa jeszcze zdrowsze:) zamiast tego daje mus jablkowy:)
pozdrawiam
Wlasnie upieklam:) uwielbiam slodycze, a przepis jest swietny. Ciasteczka zrobilam w moment, w moment tez zniknely ;)
pozdrawiam serdecznie :)
Cieszę się bardzo, że przepis się spodobał! Dziękuję serdecznie za wiadomość!
Pozdrawiam,
Zosia
Super, bardzo się cieszę że takie zdrowe, bez cukru, będę szamać bez wyrzutów sumienia po świętach :D
Wyglądają przepysznie- uciekam po produkty !:)
Dziękuje za inspiracje !
Przepis idealny nie tylko dla dzieci, ale również dla sportowcow.
Bardzo dziekuje za inspiracje i pomysly.
Trafilam tu szukajac przepisu na ciasto francuskie na slono i bede zagladac czesto – na bank!
Pozdrawiam, S
Ciasteczka upiekłam z ciekawości i polecam wszystkim na diecie! W końcu tylko 2 łyżki miodu trzeba dodać…w smaku specyficzne..mają swoją delikatną słodkość..i świetnie się prezentują!
dziękuję za pomysł!
Maja
Popełnie je w weekend :))
Pingback:Mama! niam, niam |
Witam, a co zrobić aby były chrupiące? Zostawiłam w miseczce do rana i zmiękły :/
Mam pytanie: czy bakalie, ktore dorzucamy do reszty maja byc wczesniej rozgniecione, zmielone czy w calosci?
Kochana Zosiu!
Twoje przepisy są genialne! Wypróbowałam już kilka z nich, i za każdym razem goście byli zachwyceni! To dzięki Tobie zaczęłam gotować! Robisz wspaniałe zdjęcia, Twoja córeczka jest śliczna! :)
Pozdrawiam gorąco, idę robić cieateczka owsiane z malinami! :)
och Zosiu, robiłam dziś Twoje gluten-free, ale mi stwardniały a połowa zmiękła ale i tak wszystkim smakowały, Zosiu podaj przepis na kokosanki kokosowe, wprawdzie robiłam wczoraj Twoje ciasto kokosowe, i wszystkim policzki poczerwieniały z dobrego smaku. Dziękuję Ci za kolorowe i relaksacyjne fotografie.
Pani Zosiu, uwielbiam Pani przepisy! Na razie jestem na początku mojej przygody z pysznościami, które mogę wyczarować z Pani pomocą, już mam za sobą tartę i zrobiła prawdziwą furorę. Dziś piekę ciasteczka, mam nadzieję że pojawą się jeszcze inne przepisy na smakołyki bez cukru. Pozdrawiam ciepło ze Śląska :)
Ja również pozdrawiam gorąco znad morza! Bardzo się cieszę, że zaczęła Pani korzystać z moich przepisów :)
Powodzenia,
Zosia
Pierwszy raz dziś trafiłam na Twoją stronę i od razu zdecydowałam się skorzystać z tego przepisu. Intuicja mnie nie zawiodła, ciasteczka są doskonałe! Podwoiłam składniki i wyszło mi ok. 15 sztuk dość dużych ciastek. Z bakali użyłam orzechów nerkowca, brazylijskich, płatków migdała, suszonej żurawiny i wiórków kokosowych. Miód zastąpiłam syropem z agawy. Po ostudzeniu powędrowały do puszki i zastanawiam się, czy mogłabyś podpowiedzieć jak długo można je przechowywać?
a czy to masło należy rozpuscic, czy dodac w normalnej postaci? pozdrawiam :)
Gosiu,
Ciasteczka zrobilam i wyszly pyszne:)
I mam pytanko, jak je przechowywac?
Super przepis!!! dziękuję:)