* * *
Wrześniowy poranek.
Babie lato delikatnie powiewa wzdłuż gałęzi jabłoni. Słońce już niżej położone oświetla zacienione zakątki ogrodu. Jest chłodniej niż zwykle – miło zatem powitać ten dzień gorącą domową szarlotką. Dzień dobry.
Skład:
(forma o średnicy o wymiarach: 28 cm0
(przepis dla 4-6 osób)
ciasto: 300 g mąki
200 g masła
50 g cukru
1 jajko
farsz: ok. 1,5 kg jabłek
1 łyżka cynamonu
100 g brązowego cukru
szczypta kardamonu
1-2 łyżki bułki tartej
A oto jak to zrobić:
1. Mąkę, masło, cukier i jajko dokładnie wymieszamy i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy lnianą ściereczką i umieszczamy w lodówce na min. 30 minut.
2. Umyte i obrane jabłka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy cukier z cynamonem. Dodajemy pokrojone jabłka i kardamon. Całość podsmażamy, aż jabłka zbrązowieją (zajmie nam to ok. 15-18 minut).
3. Na lnianej serwetce albo na papierze do pieczenia rozwałkowujemy 3/4 schłodzonego ciasta. Za pomocą serwetki odwracamy ciasto i wykładamy nim natłuszczoną formę. Dno nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą i przekładamy podsmażone jabłka. Resztę ciasta również rozwałkowujemy i wycinamy paski. Z gotowych pasków układamy na wierzchu ciasta tzw. kratkę. Boki ciasta zlepiamy. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez ok. 35 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Mój głodny pomocnik!
A teraz do dzieła!
Mąkę, masło, cukier i jajko dokładnie wymieszamy i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy lnianą ściereczką i umieszczamy w lodówce na min. 30 minut.
Na lnianej serwetce albo na papierze do pieczenia rozwałkowujemy 3/4 schłodzonego ciasta. Za pomocą serwetki odwracamy ciasto i wykładamy nim natłuszczoną formę.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy cukier z cynamonem. Dodajemy pokrojone jabłka i kardamon. Całość podsmażamy, aż jabłka zbrązowieją (zajmie nam to ok. 15-18 minut). Dno nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą i przekładamy podsmażone jabłka.
Reszte ciasta rozwałkowujemy i wycinamy paski. Z gotowych pasków układamy na wierzchu ciasta tzw. kratkę.
Boki ciasta zlepiamy.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez ok. 35 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Zosieńko ten wpis to jakaś bajka! Tak mnie ujęłaś tymi zdjęciami. Bije od Ciebie mega autentyczność! Dziękuję Ci za to… :*
To ja Ci dziękuję za tak ciepłe słowa! Cieszę się, że zdjęcia Ci się spodobały :)
To ja Ci dziękuję za tak ciepłe słowa! Cieszę się, że zdjęcia Ci się spodobały :) :-) :-)
Zatęskniłam za moimi wakacjami spędzanymi u Babci pod Lublinem. O tej porze roku zawsze smażyła naleśniki z jabłuszek. Zosiu przy najbliższej okazji postaram się wypróbowac ten przepis. A kratka znakomita.
buziolki od stałej Czytelniczki :PP
Droga Czytelniczko, nawet nie wiesz jak mi miło że zaglądasz :) Takie wspomnienia z czasów dzieciństwa u boku Babci to największa wartość :-) Pielęgnuj je mocno :) Dobrego wieczoru i dziękuję za wiadomość :*
Hi! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I really enjoy reading your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same topics? Appreciate it!|
Litości Zosiu! O tej porze takie smakołyki. Jesssssuniu jak to musi pięknie pachnieć. Mniamm tylko żeby mi ktoś to tak upiekł?!
Przypomniały mi się dłuuugie studenckie wakacje i wrzesień spędzany na wsi :) A propos wiaderka – od razu wpadło mi w oczy, bo u mnie w domu od „wieków” znajduje sie dokładnie takie samo wiadereczko, w tym samym kolorze i… z tą samą drewnianą kączką ;)
:-))) to miło! Takie wiadra są niezniszczalne! A ja uwielbiam wszystko jest emaliowane :-)) Dzięki za komentarz i odwiedziny :*
Nie ma to jak szarlotka na pożegnanie letnich dni;)
… ja jeszcze mam nadzieję, na letni wieczór :-)
Sielsko! Ja chcę do Ciebie !
Zosieńko przepraszam że trochę nie na temat, ale skąd ta parka?
Zosiu idealny przepis na weekend :) w końcu świat wydaje się piękniejszy przy kawie i takiej pysznej szarlotce. Miłego weekendu :) Pozdrowienia!
Jestem zakochana w tym stole na którym ugniatasz ciasto :* Zdjęcia bomba!
Dziękuję za wiadomość!
Dziękuję za wiadomość! :-)))
Nasza Polska Złota Jesień
Zosiu, czy Ty masz czas na pracę etatową przy pichceniu takich cudowności?
Cudowne zdjęcia i szarlotka wyglada obłędnie;) Zosiu skąd masz tak świetna kurtkę?:) Z pozdrowieniami Jagoda
Jagodo, dziękuję za wiadomość! Kurtka jest z H&M z ubiegłego roku, ale myślę, że jeszcze takie będą :-)) Dobrego wieczoru!
Czy gruszki rowniez beda sie nadawaly?
Doskonały pomysł! Tylko czas podsmażania bym nieco skróciła :) Max 10 minut :) Dzięki za pomysł!
Zosiu szarlotka zrobiona! :) Dziękuję bardzo za przepis :)
Już było dosyć późno jak wyjmowalam ja z piekarnika, wiec jedzenie jej zostawiłam na jutro ;) choć zapachem i wyglądem kusila..
Jest i Gucio! Trochę go już tutaj brakowało:)
cudnie!
jak to dobrze mieć dom z ogrodem, prawda? :)
Zosiu jesteś po prostu idealna! <3
czy możesz zdradzić czy nadal biegasz?
pozdrawiam,Martyna
Przyznam szczerze, że ostatnio biegam w kratkę, ale chodze systematycznie na aerobik :P Uściski poranne i dziękuję za odwiedziny :***
I love your blog! Wonderful pictures :***
Greetings from Lativia
Zosiu, wczoraj popełniłam Twoje ciasto. Jest nieziemskie i rzeczywiście maślane.. gdzieś na instagramie napisałaś i to mnie skusiło :P Dzięki za kolejny mega przepis.
pozdr.
Z nami lepiej
Zosiek, a skąd ta kurtka – Jest mega!
Dzieńdoberek!
Bardzo bym chciała mieć to urządzonko do robienia paseczków z ciasta . Zdradzisz gdzie je kupiłaś, proszę?
U Kasi składają Ci gratulacje z okazji ciąży, jeśli to prawda to przyłączam się szczerze!!!!!
Droga Zosiu!
To, że czerpię z Twoich przepisów regularnie – to już swoistego rodzaju rutyna, więc nie będę zachwycać się nad tym przepisem, bo byłabym niesprawiedliwa nie zostawiając komentarzy pod innymi :)
Tym razem chciałabym zapytać – skąd ta śliczna pasiasta bluzka?? (jestem zakochana w paskach, więc jestem gotowa natychmiast biec do sklepu :D )
Pozdrawiam ciepło z Gdańska :D
Boska ta szarlotka :)
Pomocnik dzielnie asystował :) Mojego jabłka ewidentnie nudzą ;)
Upiekłam wczoraj szarlotkę !!! jest pyszna :)
Basiu, dziękuję za wiadomość! Nawet nie wiesz jak mi miło, gdy przepisy się sprawdzają :-) Uściski!
Właśnie wyjęłam tartę z piekarnika, niech szybko stygnie :)
Uwielbiam szarlotki, koniecznie muszę spróbować tego ciacha :)
Zosiu! Dziękuję! Nie piekę nigdy ciast! Mało spędzam czasu w kuchni. Zdjęcia mnie podkusiły i upiekłam pierwszy raz w życiu!
Pycha palce lizać!
Wszystkim smakowało!
Miłego dnia i pozdrawiam!
Opcja góra dół czy termoobieg?
Góra-dół :-) Pozdrawiam ciepło!
Zosiu,jutro będą robiła moje ulubione Big Apple Pie, Twojego przepisu. Zastanawiam się jednak czy nie zrobić ciasta z przepisu podanego na te szarlotke, który będzie lepszy?
Wyszła idealnie! A dzisiaj na szybko szukałam jakiegoś przepisu
i jak widać trafiłam w dziesiątkę – dziękuję!
Droga Izo – jest mi niezmiernie miło! Dziękuję Ci za Twoją wiadomość i odwiedziny :*
Zosiu! Co prawda to jeszcze nie wrzesień ale pogoda w moim mieście sygnalizuje, że powoli zbliża się jesień dlatego dziś od rana piekę. A co? A no właśnie Twoją szarlotkę. Ciasto jeszcze w piecu, ale ja już dziękuję Ci za piękny zapach, który unosi się w moim domu! Pozdrawiam i życzę miłej soboty!
Witaj Zosiu, dzis zrobilam tarte. Wyszla pyszna, delikatna i krucha. Chociaż miałam trochę mniej jabłek niz w przepisie była bardzo smaczna. Do tego lody śmietankowe i tarta zjedzona od razu. Już myślę jaka tarte zrobie na majowy weekend. Znalazlam idelany przepis na kruche ciasto. Pozdrawiam
❤️❤️❤️