World Baking Day to Światowy Dzień Pieczenia, który w tym roku przypada 19 maja. Pomysł wydarzenia zrodził się z myślą o miłośnikach ciast na całym świecie. Oczywiście to również idealny pretekst by założyć fartuchy, ubrudzić ręce i piec ciasta dla naszych bliskich. Spośród wielu interesujących piekarzy świata zostałam wybrana, aby pokazać swój przepis na słodkości. Długo nie trzeba było mnie namawiać. Jak wiecie tarty to moja specjalność, a zatem wśród 100 przepisów z całego świata jest i moja tarta z borówkami amerykańskimi, limonką i musem z podwójnej białej czekolady.
ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA!
http://worldbakingday.com/pl/przepis/tarta-z-musem-z-bialej-czekolady
… a poniżej dokładny przepis!
Skład:
ciasto: 150g mąki pszennej,
120g margaryny,
30g cukru pudru
krem : 2 tabliczki białej czekolady,
250g serka mascarpone,
garść borówek amerykańskich,
starta skórka z limonki,
cukier puder do posypania
A oto jak to zrobić:
1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, cukier i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim natłuszczoną formę. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.
3. Serek mascarpone mieszamy ze stopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Krem nakładamy na kruchy spód ciasta, a na kremie rozkładamy owoce. Posypujemy startą skórką z limonki oraz cukrem pudrem.
Wygląda cudnie! :) I gdy tylko borówki będą już do kupienia na pewno wypróbuję ten przepis.
cudnie to bardzo trafne slowo ;-)) Zosiu, ja wczoraj probowalam tarte z .. lososiem i cukinia :-) Nastepna planuje ze szpinakiem i feta :) A ze slodkich najbardziej smakowala mi tarta czekoladowa w empiku mmmm :-)
no namówiłaś mnie ;)
jakoś trzeba sobie osłodzić tę deszczową majówkę :(
http://livingwithpepe.blogspot.com
A jaka średnica formy ? ;)
Zosiu,świetny przepis. Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe według twojego przepisu,wyszło przepyszne. Z niecierpliwością czekam na twoją książkę.
Pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej.
… ach ciasto marchewkowe! Sama bym zjadła :)
Z serdecznymi pozdrowieniami,
zosia
Kto jeszcze nie glosowal na Zosie? :-)
:-) dzięki!
:-)
A kto juz glosowal, moze jeszcze raz! :-)
http://www.sophisti.pl/warsaw_fashion_street/modne_kreacje/blog-kulinarny/
Jak to dobrze, że nie mam w domu borówek ani białej czekolady, a sklepy są zamknięte, bo zaraz bym sobie taką upiekła i zjadła w całości :) Wygląda przeapetycznie. Uwielbiam borówki!
W tym kontekście dobrze że straszny ze mnie kulinarny leń bo inaczej może bym spróbowała upiec a później oczywiście zjeść takie cudo ;)
http://www.sophisti.pl/warsaw_fashion_street/modne_kreacje/blog-kulinarny/
Zosiu, przeslesz kawaleczek? ;-)
hmm to ja nie swietuje tego swieta ;/ moje zdolnosci „wypiekowe” ograniczaja sie do rzeczy, ktore mozna zrobic na bazie herbatnikow zmiksowanych z maslem (pomysl od Zosi, dzieki Zosiu! ;-))
Rodzinka zaciera ręce a ja biegnę do kuchni ;)
Zosiu, wszystkie Twoje przepisy, a w szczególności ciasta, są przepyszne :) mam nadzieję, że tarta z borówkami mnie nie zawiedzie :)
Gorące pozdrowienia z deszczowej majówki!
Dziękuję serdecznie za komentarz!
Pozdrawiam ciepło w tą deszczową majówkę!
Zosia
To my dziękujemy że masz taki kontakt z nami!
Powodzenia Zosiu w konkursie!
Wygląda NIEZIEMSKO! Pomimo tego, że jestem już przesłodzona to taki kawałeczek tarty z wielką chęcią bym zjadła :)
gratuluję wyróżnienia i przysiegam – skusiłabym się bez zastanowienia!:)
pozdrawiam,
Kasia
Zosiu kochana:-) Gratuluję z całego serca udziału w World Baking Day. To wspaniałe i bardzo zasłużone wyróżnienie. Pozdrawiam serdecznie jeszcze z Wybrzeża:-) Marta
:-)
wygląda smakowicie i moja ulubiona biała czekolada! jak zdam maturę to sobie zaserwuję takie cudo jako prezent ;))
Pozdrawiam z deszczowego śląska!
Uwielbiam tarty z owocami – poza tym, że są smaczne to dla mnie są symbolem lata:) Ja sama najchętniej robię tarty z malinami i truskawkami. A jak nie mam mascarpone to przygotowuję masę budyniową, która świetnie się komponuje z owocami.
Uwielbiam tarty. Ostatnio zrobiłem ją z kiwi, była świetna, a ta wygląda równie dobrze i pewnie tak samo smakuje :)
Musi genialnie smakować. Dla mnie to kulinarny Must Have :)
zdjęcia wyglądają smakowicie! zapewne tarta smakuje jeszcze lepiej ;))
pozdrawiam :))))
Dla takiego ciasta warto się zapomnieć i zjeść nawet w czasie diety;) bardzo apetycznie wygląda.
Gratulacje….. a sama tarta wygląda świetnie :D
wow!
Zosiu gratuluję wyróżnienia! Też uwielbiam tarty, a twoja wygląda naprawdę smakowicie. Gdybyś miała ochotę to spróbuj mojego pomysłu na tartę wiśniową…mam nadzieję, że też ci posmakuje :)
http://kuchniapysznosciowa.blogspot.com/2013/03/67-zniewalajaca-tarta-wisniowa.html
Podejmuję wyzwanie :) 19 maja upiekę Twoją tartę Zosiu! Trzymaj kciuki :)
mhmm pycha.. na pewno zrobię taką tartę:)
Zosiu bardzo smakowite ciasto, ale moze nastepnym razem cos mniej kalorycznego ze słodkosci? :)
byłabym wdzieczna
Pozdrawiam :))
Chcę to zjeść!
Co to jest kąpiel wodna dla czekolady ?
Jak robi się kąpiel wodną czekoladzie ?
Wygląda przepysznie i na pewno w najbliższym czasie zrobię! Jak myślisz Zosiu, czy wariant z malinami zamiast borówek będzie równie smakowity? Pozdrawiam i gratuluję!
O tak! Maliny również świetnie pasują!
Cześć Zosiu! :)
Tarta wygląda baardzo kusząco, myślę, że w najbliższym czasie skuszę się na małe szaleństwo z białą czekoladą i zrobię taką tartę! :)
p.s. kiedyś pisałam do Ciebie z zapytaniem, dlaczego moje masy z serka mascarpone wychodzą lejące i nie takie jak na Twoich zdjęciach (robiłam wtedy świąteczny mus piernikowy). Miałam dać znać, jak się sprawa zakończy:
zmieniłam sklep, w którym kupnowałam serek i wszystko wychodzi idealnie! Dzięki wielkie, pozdrawiam! :)
Super! Dzięki za wiadomość!
Z pozdrowieniami,
Zosia
Cudownie wygląda, aż chciałoby się wszystko rzucić i zacząć piec. Tylko co zamiast borówek? Truskawki?
Pewnie! Truskawki? Czemu nie :)
Pozdrawiam ciepło!
Zosia
Zosiu! ale na dzień dobry poprawiłaś mi humor w ten deszczowy dzień! :)
wczoraj kupiłam borówki i maliny – już wiem co z nimi zrobię, będą dwie wersje ciasta !!! bo tego, że ono jest przepyszne jestem pewna, jeszcze nigdy nie zawiodłam się na Twoim przepisie!
Serdeczne pozdrowienia z Krakowa!
Stała czytelniczka Ola!
Zosiu, ratuj! :)
chodzi mi o spód do tarty – mam tartę o średnicy ok. 24 cm. Gdy próbowałam robić ciasto na tartę z Twoich poprzednich przepisów, zawsze wychodziło mi za kruche (było tak kruche, że nie mogłam ukroić kawałka i przenieść go w całości na talerz, bo już pękało w pół).
Próbowałam już chyba wszystkiego – wyrabianie ciasta ręcznie, robotem kuchennym (raz „jak najszybciej”, kolejnym razem „bardzo powoli, jak najdłużej”), trzymanie ciasta w lodówce, w zamrażarce (pół godziny, a nawet całą noc), nakłuwanie ciasta widelcem, nienakłuwanie go… i zawsze kończyło się tak samo.
Może powinnam podwoić proporcje składników, by ciasto było grubsze?
Bardzo Cię proszę o radę, Zosiu, bo zawsze patrzę na Twoje przepiękne tarty i sobie myślę „O, zrobiłabym taką… ta, jasne, jak nawet porządnego spodu na tartę nie potrafię upiec!”
Śle gorące buziaki z Wrocławia! :)
Looks really yummy!
How many grams are your chocolate-bars?
Will it go well with raspberrys or strawberrys (as blueberrys are not in season)
No to juz wiem jakim ciastem uszczesliwie mojego mezczyzne po 3 tyg bycia na platformie olejowej :)
wygląda cudnie, zwłaszcza, że teraz owoców będzie coraz więcej :) hm, a gdyby tak zrobić to na biszkopcie? choć wtedy to nie będzie już tarta :)
pozdrawiam! :)
Wow! Gratulacje:) A tarta wygląda przepysznie :) Pozdrawiam.
:)
Bajeczna jest Twoja tarta Zosiu. Ależ mi narobiłaś apetytu :)
U mnie dziś mix sałat z prażonymi migdałami, suszonymi pomidorami, oliwkami i sosem vinegret. Trochę odpoczywam po majówkowych słodkościach i grillowanych mięskach ale Twoja tarta chyba mnie zgubi bo mam na nią taką ochotę …. a kupiłam dziś świeże truskawki więc zrobiłabym w wersji z truskawkami.
zrobiłam z borówkami i truskawkami :))) tarta super… delikatnie może trochę za słodka( 2 czekolady na 1 serek) może miałam za słodką czekoladę , ale pysznieeee:))) dzięki za przepisy, jesteś moją kuchenna inspiracją:)
Pozdrowienia z Wrocławia
u mnie też tarta!
http://www.cookplease.blogspot.com :)
W towarzystwie Buddy Valastro! Troszkę zazdroszczę ;)
:-) :-) ;-)
Cześć,
Czy ta tarta wychodzi słodka? Jeżeli tak, to co proponujesz, żeby miała trochę mniej słodki smak?
Pozdrawiam,
Kasia
Zosiu, mam pytanie do Ciebie :) Mianowicie razem z koleżanką prowadzimy od jakiegoś czasu bloga o ćwiczeniach i dziś chciałam wprowadzić rubryczkę o zdrowym odżywianiu. Czy mogłabym co jakiś czas umieścić na mojej stronie jakiś Twój przepis + zdjęcie, ale oczywiście z podaniem źródła i z linkiem do Twojego bloga? Ponieważ moje odżywanie bazuje głównie na Twojej kuchni i jak dzieliłabym się czymś „od siebie”, to i tak pozycją wyjściową najczęściej są Twoje przepisy :)
Pozdrawiam serdecznie,
Talka
Rozumiem, że nie mogę? :(
Zosiu, tak jak pisałam zrobiłam dwie wersje: malina i borówka! Ta tarta jest GENIALNA !!! :)
Pozdrowienia ze słonecznego Krakowa!
Ola
…cieszę się że smakuję!
… pozdrowienia ze słonecznego Trójmiasta!
Zosia
Zosiu kiedy będzie gotowa Twoja książka ? Proszę o odpowiedź , pytalam juz kilka razy ale nie dostałam odpowiedzi ;)
Woooooow, wygląda przepysznie!!! :DD
Właśnie stworzyłam bloga o pieczeniu, myślę, że niedługo zagości tam jakiś przepis na tartę. :)
http://dominikabakescakes.blogspot.com/
Wygląda przepysznie, Zosiu. Każdy Twój przepis wygląda jak z bajki.
dziękuję!
To musi być pyszne! Wypróbuję już wkrótce na urodziny synka i myślę, że to będzie strzał w dziesiątkę:-) Wszyscy uwielbiamy Twoje ciasta Zosiu. Do dziś chodzi za mną szarlotka z rabarbarem i tylko czekam na pojawienie się go na bazarku, żeby znów ją upiec. Gratuluję Zosiu udziału w World Baking Day! Miłego tygodnia:-)
Zosiu
„stopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą”
możesz to zdanie rozwinąć ? w jakiej kąpieli wodnej ?
proszę ODPISZ PILNE wieczorem chciałam zrobić ciacho
Olga,kąpiel wodna to nic innego,jak rozpuszczenie czekolady w miseczce nad gotującą się w garnku wodą. gorąca para podgrzewa miseczkę i powoduje,że czekolada się topi. jak ma płynną formę,łączysz ją z serkiem.
Poczekam na jagody i z pewnością skorzystam w Twojego przepisu!
Zosiu! Nie wiem dlaczego tak późno trafiłam na Twojego bloga, ale jestem zachwycona :)) Generalnie nie gotuję, chyba, że muszę. A tutaj widzę, że to wielka przyjemność. Wszystko wygląda tak zachęcająco, że nabrałam ogromnej ochoty żeby coś upichcić. Teraz jestem w pracy, ale nie mogłam się oprzeć i obejrzałam wszystkie 34 strony inspiracji od Ciebie. Wspaniale wyglądasz i gotujesz, jesteś moim wzorem :)) Pozdrawiam serdecznie!
-) bardzo mi miło!
Z serdecznym pozdrowieniami,
Zosia
Ja też niedawno trafiłam na niego.. Zosia super! kawał dobrej roboty! Z przyjemnością będę go polecać innym!
trzymaj się i wielu inspiracji życzę.
Zosiu,
jaka powinna być średnica formy do tej tarty?
Pozdrawiam cieplo!
Standardowa! Taka jaknp. w ikea
Zosiu, a czy zamiast tarty mozna zrobic to ciasto na biszkopcie?? …bo do tarty to ja nie mam reki ;-) Pozdrawiam :-)
… spróbuj koniecznie! Kruche ciasto na prawdę nie jest skomplikowane :-)
Z pozdrowieniami,
Zosia
Mmmmm boróweczki, pycha!
Mmm, przepadam za białą czekoladą, oj trudno byłoby mi się pohamować, żeby zostawić kawałeczek dla rodzinki z takiej tarty… Ale na pewno bym się podzieliła :P
Witam!
Zosiu, Twój blog jest nieziemski, wszystko jest takie piękne i smaczne. Uwielbiam tu zaglądać. :)
I mam pytanie odnośnie sosów do sałatek. Czy mogłabyś podać przepisy sosów do sałatek, zrobić jakiś oddzielny post. Byłabym Ci bardzo wdzięczna :D
Pozdrawiam :D
Szał Zośka!!!
Fajny przepis! Dzisiaj wypróbowałam i szczerze polecam!
e. z Krakowa
wowwwwwww!!!
Zośka gdziesz ty masz serce! o tej porze takie pyszności???
Miazga!!!!!!!!!!!!! składam hołd na kolanach, jadłam wiele w życiu, ale to ciacho po prostu rozwala, jakbym mogła nie jadła bym już nic innego pychaaaaaaaaaaaaaaa, gratuluje, magia zaczyna się jak skórka z limonki trochę wtopi się w tą czekoladę między borówkami nie no nie da się opisać!!!!
Witaj Zosiu,
ale sie „rozkochalam” w Twoim blogu. Wczoraj go odkrylam i pol dnia zeszlo mi na ogladaniu a moze raczej pochlanianiu dan i ciast i zdjec. Wszystko takie jak lubie kolory i smaki, naprawde niesamowite. Moje gratulacje za pasje. Jutro bede robila te tarte jako debiutowy przepis z Twojej strony. Pozdrawiam serdecznie z goracej Itali.
Pozdrawiam również i dziękuję za odwiedziny!
.. zazdroszczę Italii!
Zosia
Hej Zosiu!:-)
Mam na imię Julia i jako czternastoletnia osoba bardzo zachwycam się kuchnią. W wolnych chwilach szperam po Twoim blogu i … zawsze znajdę coś ciekawego! Niesamowicie smakują mi każde Twoje przepisy na słodko. Moja mama własnie robi tartę z borówkami, więc idę się przyglądać.
Serdeczne pozdrowienia ze słonecznego Pomorza!
Polewa wygląda świetnie, musi idealnie pasować do ciasta :) Ale… do ciasta z łyżeczką?! Zawsze widelczyk!
Zosiu dzisiaj wypróbowałam ten przepis i jest obłędny :>
Kurcze – wyszedł mi strasznie wodnisty ten krem – dałam dokładnie tyle co w przepisie – roztopiłam dwie tabliczki czekolady i dodałam 250g mascarpone. Na zdjęciach wygląda bardziej jak krem a mnie wyszła plynna masa…….. mam nadzieje ze troszkę stężeje:/
To prawdopodobnie wina serka mascarpone;/ Pamiętasz gdzie kupiłaś?
Z pozdrowieniami,
Zosia
Tak 0 to mascarpone firmy Piątnica.
Jakiej wielkości jest forma do tarty?
Pysznie wygląda ten keksik. znam ten przepis, znalazłam go w PD, ale nigdy nie wypróbowałam:-) Pozdrawiam!
czy tartę trzymamy w lodówce??
Tartę przygotowałam dla mojego chłopaka, smakowała bajecznie, zniknęła w mgnieniu oka :-)
Oby więcej takich pysznych przepisów!;-)
Ps. Borówek amerykańskich miałam 250g, a spód mojej tarty miał śr. 29cm i było w sam raz jak na ten przepis
Zosiu, Twoj blog odwiedzam codziennie, caly czas majac nadzieje na nowy wpis. Jest to uczta dla oczu i zacheta do gotowania. Jestes sliczna, zdjecia i aranzacje przepiekne, nic dodac, nic ujac.
Tarte z borowkami zrobilam dla mamy na jej imieniny i bardzo smakowala. Dzieki za inspiracje.
Pozdrawiam z Paryza,
Karina
:-) i ja również serdecznie pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny!
Ucałuj ode mnie Paryż! Ach ten Paryż!
Właśnie skończyłam robić, tylko zamiast borówek użyłam truskawek, wygląda ślicznie ;) ;)
Witaj Zosiu,
czaję się na tę tarte i chciałabym tylko zapytać jaki serek mascarpone polecasz bo z tego co czytałam we wcześniejszych postach czasami zbyt płynna masa wychodzi,a moja musi być idealna bo dla teściowej:)
pozdrawiam z Gdańska i z góry dziękuję za pomoc:)
Pingback:Tarta z kremem miętowo – cytrynowym z mascarpone i białej czekolady | Nati Think Pink
Zrobiłam tą tartę już dwukrotnie w ciągu ostatniego tygodnia. Rodzina i znajomi zajadali się!:)
Ciasto wyszło pyszne, ale mus był dosyć lejący, twój natomiast doskonale się trzyma. Co mogło pójść nie tak?
Tarta zrobiona. Jest PRZEPYSZNA. :)
Miłego dnia,
Michalina
.. i ja również życzę miłego dnia!
Dzięki serdeczne za wiadomość :)
Z pozdrowieniami,
Zosia
Ta tarta smakuje mi i moim domownikom najbardziej! :)
Bo jest na margarynie :)
Niestety krem z serkiem wyglada jakby sie zważył :/ cos poszlo nie tak. Szkoda, ze przepis nie jest taki szczegolowy, bo dla poczatkujacych jak widac najprostsza rzecz jest trudna :( domyslasz sie co moglam zrobic zle?
Tartę zrobiłam i jest genialna:)) Po pierwszym kęsie stwierdziłam że jest za słodka (byłam chyba znudzona próbowaniem masy;p ), ale na drugi dzień była to najlepsza tarta jaką kiedykolwiek jadłam . Dzięki :)
Suupeeer! Dzięki za wiadomość i sprawdzenie mojego przepisu!
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
Zosiu :)
Przeglądałam Twoje przepisy, żeby znaleźć inspirację na niedzielny deser :) I znalazłam przepis na nią <3 robię listę zakupów i planuję oczarować męża tą tartą :) jak w sklepie nie będzie borówek, to mam jeszcze w zanadrzu pyszne wiśnie w słoiku ;) dam je na spód i przykryję kremem, bo nie są tak efektowne jak borówki :) uwielbiamy mascarpone i uwielbiamy białą czekoladę, jestem pewna, że nam posmakuje :) a jak przyjdzie wreszcie truskawkowy sezon, to na pewno ozdobią one wierzch tarty z tego przepisu :)
pozdrawiam serdecznie!
Trzymam zatem kciuki!
Zosia
Zrobiłam! Bardzo fajny szybki przepis na kruche ciasto bez jajek. Smakuje super. Zamiast borówek u mnie były truskawki:)
Super! Dzięki za wiadomość :-)
Czy truskawki będą pasowały zamiast borówek?
Jasne!!!
Czy zamiast margaryny będzie pasowało tutaj masło i czy to bardzo zmieni smak ciasta ?
Ostatnio robiłam tarte z truskawkami kaszubskimi Twojego przepisu i ciasto wyszło mi znakomite ( a tam było masło).
Jasne! Masło jest jak najbardziej wskazane :)
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
Dziękuję :) właśnie zagniotłam z masłem.
Pozdrawiam !
przepyszna tarta, świetny i prosty przepis, bardzo dziękuję!
To mój ukochany przepis, dzisiaj robię po raz czwarty. Pyszne, kruchutkie ciasto, wyśmienity krem… UWIELBIAM :) Pani Zosiu, czekam na więcej przepisów na ciasta – wszystkie są świetne !
Nawet nie wiesz jak się cieszę!
Dziękuję serdecznie za wiadomość i życzę cudownych wakacji!
Zosia
Dziś zrobiłam siostrze z okazji imienin :) Była to najpyszniejsza tarta jaką w ostatnim czasie jadłam. Całej rodzinie bardzo smakowała, ciężko było poprzestać na jednym kawałku. Bardzo dziękuję za inspirację, pozdrawiam serdecznie :)
❤️❤️❤️