Wielkanoc to czas pełen barw, zapachów i smaków, które kojarzą się z domowym ciepłem i wiosennym przebudzeniem. Wśród tradycyjnych mazurków i babek, warto zaskoczyć bliskich – lekkim, efektownym tortem bezowym z zaskakującym kremem z mrożonym bananem. Ta wielkanocna beza to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i ozdoba świątecznego stołu. Idealna dla tych, którzy lubią łączyć tradycję z nutką kulinarnego szaleństwa. Gotowi na coś naprawdę wyjątkowego?
Skład:
(przepis na bezę o średnicy 27 cm)
5 białek z dużych jajek o temperaturze pokojowej
200 g drobnego cukru
szczypta soli
krem
250 g schłodzonego serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
ok. 250 ml schłodzonej śmietanki 36%
1 banan, zmrożony
do dekoracji: czekoladowe jajka, garść suszonych płatków nagietka
A oto jak to zrobić:
- Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, opcja: góra-dół.
- Białka z szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, a następnie stopniowo, czyli łyżka po łyżce dodajemy cukier. Cały proces dodawania cukru może nam zajęć nawet parę minut, ale im większe odstępy od dodawania cukru, tym lepszy efekt końcowy. Na końcu piana powinna być lśniąca i bardzo sztywna. Tak ubitą pianę przekładamy na okrąg (27 cm) narysowany na papierze do pieczenia. Za pomocą szpatułki lub łyżki formujemy naszą bezę.
- Bezę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i obniżamy temperaturę do 120 stopni C. Pieczemy przez 90 minut, a następnie studzimy ją przez godzinę w lekko otwartym i wyłączonym piekarniku.
- Aby przygotować krem: mascarpone ubijamy ze śmietaną kremówką na sztywną masę, na końcu dodajemy startego na dużych oczkach zmrożonego banana. Mieszamy do połączenia się składników. Wymieszany krem przekładamy na upieczoną bezę. Wierzch dekorujemy czekoladowymi jajkami i posypujemy suszonymi płatkami nagietka lub innymi jadalnymi kwiatami. Przed podaniem warto deser nieco schłodzić.
Efektowny. Nie spodziewałam się banana. Ślicznie wyglądasz. Moje myśli krążą już wokół Mazurka limonkowego . To mój ulubiony.
oh, zacny
Aniu,
dziękuję za wiadomość. Spróbuj przepisu! Myślę, że Ci zasmakuje!
Pytanie czy banan nie ściemnieje po kilku godzinach ?
Dobre pytanie, ale z moich obserwacji nie zauważyłam ciemnych barw… poza tym, starty banan miesza się z masą śmietankowo-marscapone, więc nie powinno być widoczne :)
Zosiu, ja pytanie ‚z innej beczki’. Marzę o marmurowym blacie w kuchni, ale wszyscy wkoło odradzają. Napisz proszę czy drugi raz dokonałabyś takiego wyboru na stół i czy rzeczywiście jest taki ciężki w obyciu
Zosiu wreszcie beza ! Dziękuję Ci za ten przepis !
Od co najmniej 10 lat najlepsza tarta jaka piekę to ta z mascarpone, białą czekoladą i owocami. Zrobię ja nawet z zamkniętymi oczami , a moi bliscy uważają, że to najsmaczniejsze ciasto pod słońcem :) A jak zrobię tą bezę…będzie obłęd :) Dziękuję ! Jedna z bardziej wiernych czytelniczek bloga, Agnieszka.
Jestem zachwycona tą bezą, na pewno zrobię!
:****