* * *
Minęło jedenaście lat odkąd opublikowałam na blogu przepis na paschę, a spora liczba Czytelników nadal zapewnia mnie, że i w tym roku zagości na ich stole wielkanocnym. Z ciekawości zajrzałam do archiwum i ze wzruszeniem przeczytałam Wasze dawne komentarze.
Kluczowym składnikiem paschy jest oczywiście dobrej jakości twaróg i dobór bakalii. Pascha powinna być kremowa i pełna kandyzowanych owoców. Muszę się jednak przyznać, że podobnie jak z sernikiem, wolę gdy dodatki są na wierzchu deseru. W tym roku odważyłam się przepis nieco zmodyfikować i podać wyłącznie z prażonymi płatkami migdałowymi i startą skórką pomarańczową. Mam wrażenie że jest nieco lżejsza i bardziej śmietankowa w smaku. Pascha, symbol wiosennego odrodzenia przyrody za którą już tak bardzo się stęskniliśmy.
Skład:
(średnica naczynia do paschy: ok. 20 cm)
ok. 750 – 800 g dobrej jakości tłustego twarogu
200 g miodu
200 g masła masła
3 żółtka
250 ml śmietanki kremówki
1 laska wanilii
garść skórki pomarańczowej
garść płatków migdałowych
do przybrania: płatki bratków (jadalne kwiaty)
A oto jak to zrobić:
- Za pomocą miksera ubijamy żółtka z miodem, dodajemy śmietanę i stale mieszamy, ogrzewając na małym ogniu w tzw. gorącej kąpieli wodnej. Masa powinna być nieco puszysta ale nie gorąca – zajmie nam to ok. 10 minut. Odstawiamy i dodajemy miąższ z rozciętej laski wanilii. Mieszamy.
- W szerokim naczyniu masło o temperaturze pokojowej ubijamy ze startą skórką pomarańczową. Następnie dodajemy twaróg i masę jajeczną. Całość dokładnie blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy podprażone płatki migdałowe i jeszcze raz mieszamy. Głębokie naczynie, które nada kształt deserowi wykładamy lnianą serwetką i przekładamy masę. Nakrywamy talerzem i schładzamy w lodówce przez całą noc. Paschę podajemy na zimno dekorując jadalnymi płatkami. Możemy wierzch przybrać prażonymi orzechami włoskimi lub pomarańczową skórką kandyzowaną.
szklane wazoniki – Pracownia Florystyczna Narcyz | obrus lniany – so linen | sweter kardigan – Elementy
[współpraca reklamowa]
Co roku myślę, że muszę w końcu zrobić i nic z tego nie wyszło. W tym roku nie odpuszczę. Już spisuję listę zakupów i działam w przyszłym tygodniu.
Agnieszko, trzymam kciuki! 🤍
Ech, ja sięgam po liczne przepisy sprzed wielu wielu lat. Pamietam też jajka nadziewane Twojej Cioci. Lubię robić osobiście mazurek limonkowy i ciastka kruche baranki jak Haneczka była mała.
W tym roku nie zrobię, ale tęsknię za tym deserem. Polecam dodać też rodzynki, one spijają nadmiar wilgoci z paschy. A twaróg to tylko taki na wagę. Wesołych Świąt!
Zosiu, wspaniałe zdjęcia, po prostu pachnące wiosną. Paschę już kiedyś robiłam, ale nie byłam z niej w 100% zadowolona, gdyż była bardzo słodka. Twój przepis wydaje mi się lżejszy i smaczniejszy. Zastanawiam się jedynie, czy mogę zrobić ją już w piątek. Wytrzyma do niedzieli? Pozdrawiam Cię wiosennie, chociaż u mnie za oknem leje i a temperatura waha się w okolicach O°C.
Tak tylko się wtrącę, że paschę można wcześniej zrobić i jeść przez 2 dni Świąt, ale dwa warunki: porządnie zabezpieczyć przed innymi zapachami świątecznymi i nie używać do przechowywania metalowego naczynia.
Dziękuję, Joanno. Pozdrawiam serdecznie
Nie jadłam chyba nigdy. Wygląda pysznie z chęcią bym spróbowała
Kochana Zosiu,
piękna ta Twoja pascha w cudnej wiosennej, ogrodowej scenerii🌷 Wspaniała! Zrobię koniecznie.
Pozdrawiam ciepło z weekendu z jogą🙏
Marta
Marto, ależ Ci zazdroszczę Twojej jogi. Uściski!
Ach, taka pascha to prawdziwy rarytas!
Zosiu, wyglądasz przepięknie!
Kochana :*
Wspaniały przepis na paschę. Zawsze cieszy mnie, gdy tradycyjne przepisy doczekują się nowych wersji, a Twoja modyfikacja z migdałami i skórką pomarańczową brzmi naprawdę pysznie.
Pozdrawiam :)
Sylwio, dziękuję! Myślę, że to dobre połączenie – jak będziesz miała czas, to polecam wypróbować.
uściski!
Zwykle paschę trzeba odsączyć na sitku a tu nie i to mi się podoba, ale czy nie jest zbyt wilgotna. Wspaniałych Świąt dla wszystkich.
Beato, ja również życzę Ci wszystkiego co najpiękniejsze na zbliżający się czas :*
Czy można prosić o podanie nazwy patery, na której podano paschę? Jest śliczna
Kochana wrzuć sałatkę świąteczna 😉
Pascha to jeden z moich ulubionych deserów w okresie Wielkanocy i nie mogę sobie wyobrazić stołu bez niej. Twoja pascha wygląda naprawdę wyśmienicie i piękne. :)
Kasiu, dziękuję! Mam nadzieję, że przepis Ci się spodobał❤️
Głupie pytanie ale nigdy nie jadłam – to się kroi i je jak ciasto?
pozdrawiam :*
Tak, tak! Jak byś miała sernik przed sobą albo panna cotte. Uściski wielkanocne!
Zosiu, jak nie kochać Twoich przepisów ☺️💛
Wygląda przepięknie i zapewne smakuje jeszcze lepiej 😊
Muszę spróbować 😊
Może i głupie pytanie ale podobno takich nie ma 😜🤭jaki masz mikser szukam czegoś zastępczego do ubijania jajek, mas etc bo niestety zakup robota plan. KA na tą chwiele muszę odłożyć w czasie 😏
Wesołych Świąt Zosiu 💛☺️
Pani Zosiu, nie będzie podsumowania miesiąca ( marca) ?
Dzień dobry, oczywiście będzie, tylko z małym poślizgiem😎
Pascha zrobiona, ale jest za wilgotna. Jednak sitko lub durszlak nieodzowne…
O rany, ale się na czekamy na last 😔 ale to z niecierpliwości, nie ze złośliwości 🙂
Zosiu, Twoja pascha wygląda zachęcająco. Może głupie pytanie, ale na czym polega kąpiel wodna? Paschy nigdy wcześniej nie robiłam i nie jadłam.
Thanks for the information, it will help me become a professional in my field. https://prospectuso.com/userinfo.php?user=jillian.boatwright-153552&mod=space&op=userinfo