Skip to main content

Wczesna jesień i przepis na ucierane ciasto gruszkowe z kremem waniliowym

*    *    *

  Długie wieczory, ochota na słodkie przyjemności i korzenne zapachy. Jesień zdecydowanie nadeszła za szybko ale czekałam na nią w tym roku jakoś chętniej. Gruszki, jabłka i cynamon są nieodłącznymi produktami moich wypieków. Tym razem padło na gruszki. Starłam soczyste owoce na tzw. dużych oczkach i wmieszałam w ciasto. Ciepły krem waniliowy wydawał mi się najodpowiedniejszym dopełnieniem. Choć z samym schłodzonym masłem też smakuje całkiem nieźle. Dzisiejsza deszczowa aura za oknem jeszcze bardziej zachęca to kuchennych eksperymentów.

Skład:

(forma o średnicy ok. 29/36 cm)

4 jajka

150 g cukru

ok. 250 ml oleju roślinnego

300 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżka mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

4 gruszki, starte na tzw. dużym oczku

do posypania: cukier puder

krem*:

250 ml mleka 3,2 %

3 żółtka

1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

50 g cukru

1 laska wanilii

*  zamiast kremu, możemy podać do ciasta schłodzone masło lub domową konfiturę

A oto jak to zrobić:

  1. W szerokiej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę (zajmie to ok. 8-10 minut). Gdy masa będzie napowietrzona, dodajemy po kolei: mąkę wymieszaną z sodą, starte na dużych oczkach gruszki, cynamon, imbir i olej. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczenia w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez ok. 55 minut. Jeżeli po upływie wyznaczonego czasu, ciasto w środku nadal jest lekko surowe, to przykryjmy wierzch ciasta papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze 6-8 minut w piekarniku. Upieczone ciasto studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
  2. Aby zrobić krem: mleko gotujemy z rozkrojoną laską wanilii i połową cukru. Drugą połowę cukru ucieramy z żółtkami, następnie dodajemy trochę gorącego mleka i mąkę. Mieszamy i przelewamy do garnka z resztą mleka. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aby krem nie miał grudek (możemy skorzystać z blendera). Krem przelewamy do naczynia, wyciągamy laskę wanilii i mieszamy dokładnie ziarenka wanilii. Po stężeniu krem jest gotowy do użycia.

zastawa stołowa, nożyk do masła, nóż szefa kuchni, fartuchy, obrusmiska na owoce, dzbankihome&you

Wpis powstał przy płatnej współpracy z home & you

23 Odpowiedzi do “Wczesna jesień i przepis na ucierane ciasto gruszkowe z kremem waniliowym”

  1. Oj, muszę wypróbować ten apetyczny przepis 😊 A Ty, Zosiu, wyglądasz kwitnąco 🤩

  2. W którym momencie dodajemy mąkę robiąc krem waniliowy (została pominięta w opisie wykonania kremu)?

    • Aniu, mąkę do kremu dodajemy w momencie mieszania z mlekiem. Serdeczności!❤️👋

  3. oj, uwielbiam gruszki – a takie pachnące ciasto będzie mi idealnie pasowało do nowej herbatki (arktyczny ogień ;)
    Zosiu, a zdradzisz skąd spodnie?

  4. Brzmi i wygląda bardzo apetycznie:)
    Zosiu, czy podpowiesz proszę, gdzie kupić taki piękny sweter? Pozdrawiam serdecznie

  5. W samą porę dla mnie ten przepis, bo ostatnio znudziły mi się ciasta z jabłkami. Będę testować. :)

    Pozdrawiam serdecznie!

  6. Jakże prosty przepis i piękne zdjęcia. Klimatyczny wpis, wprowadza do jesieni, czuc zapach i ciepło domowe.
    Pozdrawiam 🙂

  7. Witam Pani Zosiu;
    Przepiękny dzbanek z podgrzewaczem.
    Niestety nie widać go w ofercie Home&You
    Czy to dopiero nadchodząca kolekcja?
    Pozdrawiam

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.