* * *
Ciemnych ciast korzennych nigdy nie mam dość – szczególnie na kilka tygodni przed Wigilią. Ten wzmożony ruch w naszej kuchni rozpoczyna się z reguły na początku grudnia, gdy okazje do spotkania dopiero się rozpoczynają. Wówczas wybieram naprzemiennie klasyczne ciasto marchewkowe ze śnieżnobiałą polewą lub nieco bardziej korzenne w smaku, przypominające piernik. W dzisiejszym przepisie polecam dodać odrobinę kultowego likieru Cointreau, który wzmocni pomarańczowy aromat ciasta. Kocham ten okres przedświąteczny, bo sprzyja on bliskim spotkaniom wśród radosnych rozmów i niekończących się życzeń. Dla mnie to również doskonały pretekst do wręczenia moim bliskim czegoś słodkiego prosto od serca!
Przepis na ciasto korzenne z likierem Cointreau
Skład:
(forma kwadratowa o wymiarach:
300 g mąki pszennej
150 g brązowego cukru
4 jajka
2 kieliszki likieru pomarańczowego Cointreau
2 łyżki kakao
1 tabliczka czekolady (mleczna lub gorzka)
4 łyżki miodu
1 łyżeczka sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu (można więcej) + 2 łyżeczki mielonego imbiru + 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej + 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu + 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
150 g roztopionego masła
otarta skórka z 1 pomarańczy
krem:
100 g masła
80 g cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
1 opakowanie serka typu Philadelphia, ok. 150 g
do dekoracji: świeża żurawina
do posypania: cukier puder
A oto jak to zrobić:
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawy łączymy w jednym naczyniu.
- Jajka mieszamy z cukrem (ale nie ubijamy mocno) i dodajemy roztopione masło, miód, skórkę z pomarańczy, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i likier. Całość powoli wlewamy do suchych składników mieszając delikatnie trzepaczką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez ok. 50/60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto dekorujemy schłodzonym kremem i świeżą żurawiną. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
- Aby zrobić krem: masło ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy sok z cytryny i serek śmietankowy. Mieszamy, aż powstanie gładka masa. Krem schładzamy w lodówce, min. 1 godzinę.
Przepis na koktajl
(1 porcja)
100 ml wody gazowanej
50 ml likieru Cointreau
20 ml wyciśniętego soku z limonki
plaster skórki z limonki
A oto jak to zrobić:
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przelewamy do kieliszka. Dodatkowo dodaj kostki lodu
Upieczone ciasto dekorujemy schłodzonym kremem i świeżą żurawiną. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
ZOSIU jedno wielkie WOW!!!! Chcialabym tak wygladac parę tygodni po porodzie! A przepis juz zapisuję w kajeciku.
Wesolych Swiat!
Mam wspaniałego fotografa ❤️🙏
Dzisiejszy wpis jest chyba najbardziej doprecyzowanym Twoim dziełem w histrorii Twojego bloga…zachwycasz Zosiu naturalnością i wdziękiem❤️
Babiii ❤️🙏😘
Zosiu, jak Ty to robisz ?
Wyglądasz pięknie, dom cudowny, RODZINA,PRACA , małe dziecko i takie CUDA
CZRODZIEJKA.
Życzę pięknych , radosnych dni z RODZINĄ .
Pozdrawiam zawsze zachwycona tym co proponujesz.
Ewa
Ewo i ja również ślę wszystkiego co najpiękniejsze na Święta🌲🌲🌲i bardzo dziękuję, że do nas zaglądasz🙏🍀😇
A jakie wymiary blaszki? Nie widzę w tekście
Gosiu jutro rano napiszę-faktycznie umknęło mi to…
Zosiu,
Chętnie zaglądam na twoja stronę i wszystkim smakowało bardzo ciasto korzenne. Musiałam jednak zrobić w okrągłej foremce bo nie mam kwadratowej. Czy możesz podać wymiary blaszki jakiej używasz?
Z góry pięknie dziękuje i życzę dalszych wspaniałych pomysłów i prześpisz w nowym roku i oczywiście zdrowia dla całej rodzinki
Pozdrawiam,
Kamila
Kamilo blaszka była 20 x 25 cm, uściski!
Co za wspaniały wypiek! Ależ musi wspaniale smakować!
Polecam wypróbować!!
Zosiu, pokazujesz ciasto,a jakbym przeczytała niesamowitą historię!No nie wyjdę z zachwytu!:)
Wesołych Świąt!
Aga.
❤️❤️❤️
Zosiu, uwielbiam ciasta korzenne, więc chyba dam się skusić.;-) Zdrowych, pięknych, błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia dla całej Waszej rodzinki! :-)
Aniu kochana dziękuję za ciepłą wiadomość i życzenia! Dołączam się również ❤️🌲🌲✨
Jak małe dzieło sztuki🍰 uwielbiam Twój styl dekorowania wypieków! Dziś piekę Twój tort makowy 🙃 Ściskam świątecznie i życzę Tobie pięknej Gwiazdki!
Aaaa❤️❤️❤️to trzymam kciuki i już teraz życzę cudownych Świąt 🌲🌲🌲
Pani Zosiu czy może Pani powiedzieć gdzie kupuje Pani śliczne sztućce? Pozdrawiam serdecznie
A można wiedzieć skąd ta piękna sukienka? Wesołych Świąt!
Zosiu, przepis wygląda obiecująco🙂
Niestety nie jestem wstanie kupić likieru o którym piszesz, czy może być jakiś zwykły likier pomarańczowy?
Czy wtedy trzeba go dać więcej?
Pozdrawiam serdecznie i życzę cudowności na Święta Bożego Narodzenia
Zosiu jakie wymiary blaszki ??
Zosiu, czy blacha o wymiarach 34×24 cm bedzie odpowiednia :)?
Nie mogę się napatrzeć na klimat panujący na tych zdjęciach – przepięknie to wygląda! :) świetna robota!
Genialne to ciasto! Wczoraj upieklośmy z kuzynkami! Dzisiaj chyba ponownie musimy bo wszystko zjedli🤪
Wesołych Świąt Zosieńko
To ja też poproszę taki prezent, bo wygląda pyyysznie!
Pani Zosiu dziś upiekłam to ciasto i jest pyszne. Dziękuje za wszystkie cudowne przepisy i życzę Wesołych Świat
❤️❤️❤️❤️😘😘😘😘
Zosiu gdzie jesteś?:(