Skip to main content

Szarlotka z bezą i słonym karmelem

*   *   *

Jesień bez jabłek, zapachu cynamonu i smaku szarlotki wydawałaby mi się bardzo smutna. Z przyjemnością zapraszam Was na nieco mniej tradycyjną szarlotkę z bezą i słonym karmelem. Niech umila Wam niejedno jesienne popołudnie.

Skład:

(forma o średnicy 23/26 cm)

(przepis na kruche ciasto):

180 g mąki pszennej

100 g masła

1 łyżka serka homogenizowanego lub kwaśnej śmietany

40 g cukru pudru

1 jajko

Farsz:

3 dużej jabłka

2-3 łyżki brązowego cukru

1 łyżka mielonego cynamonu + 1/2 mielonego kardamonu + 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Beza:

3 białka

120 g drobnego cukru (biały)

szczypta mąki ziemniaczanej

Słony karmel:

6-8 łyżek brązowego cukru

250 g serka mascarpone (może być więcej)

szczypta soli morskiej, gruboziarnistej

A oto jak to zrobić:

  1. Aby przygotować kruchy spód: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Formę do ciasta natłuszczamy masłem, oprószamy mąką i wykładamy nią ciastem. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przekładamy do zamrażalnika na 10 minut. Schłodzone ciasto umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C i pieczemy przez 15-18 minut, aż spód zbrązowieje. Na ostudzony spód przekładamy podsmażone jabłka, słony karmel i nakładamy bezę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 150 stopniach C przez 25-30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce cukierniczej.
  2. Aby przygotować farsz: jabłka obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, podsmażamy na rozgrzanej patelni z masłem i przyprawami, max. 8-10 minut.
  3. Aby przygotować słony karmel: brązowy cukier rozpuszczamy na rozgrzanej patelni – czekamy aż masa stanie się płynna. Następnie, ostrożnie dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Zmniejszamy ogień i mieszamy do połączenia się składników. Uwaga: w trakcie mieszania mogą powstać grudki, to jest naturalne- powinny się rozpuścić, jeżeli nie to wyciągnijcie je. Ja na końcu lubię je ścierać na małej tarce i posypać wierzch mazurka. Finalnie masa powinna być jednolita i gładka. Na końcu dodajemy szczyptę soli morskiej.
  4. Aby przygotować bezę: białka ubijamy mikserem na pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce (ważne), cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajemy skrobię i miksujemy.

Aby przygotować kruchy spód: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Formę do ciasta natłuszczamy masłem, oprószamy mąką i wykładamy nią ciastem. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przekładamy do zamrażalnika na 10 minut. Schłodzone ciasto umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C i pieczemy przez 15-18 minut, aż spód zbrązowieje.

Aby przygotować słony karmel: brązowy cukier rozpuszczamy na rozgrzanej patelni – czekamy aż masa stanie się płynna. Następnie, ostrożnie dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Zmniejszamy ogień i mieszamy do połączenia się składników.

Aby przygotować farsz: jabłka obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, podsmażamy na rozgrzanej patelni z masłem i przyprawami, max. 8-10 minut.

Na ostudzony spód przekładamy podsmażone jabłka, słony karmel i nakładamy bezę.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 150 stopniach C przez 25-30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce cukierniczej.


Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie.

27 Odpowiedzi do “Szarlotka z bezą i słonym karmelem”

  1. Jesień to właśnie zapach szarlotki! Przepiękne zdjęcia. Muszę wypróbować ten przepis, kocham słony karmel;)

  2. Zosiu, Twoja szarlotka na zdjęciu chyba nie ma tego karmelu, prawda? Na warstwie jabłek go nie widać ?

  3. Niestety moja beza wyszła „mokra” ? co mogło być przyczyną? Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Gdyby nie to ciasto byłoby naszym nowym nr 1 bo w smaku jest przepyszne ?

  4. Właśnie zabrałam się za pieczenie ciasta.
    Mam pytanie, czy ciasto jest pieczone z termoobiegiem czy gora-dół? A jak pieczesz już z dodatkami?
    Ciasto wygląda obłędnie w tej jesiennej scenerii :)

  5. Zrobiłam wczoraj – to pierwsza szarlotka, pierwszy karmel i beza – wyszło cudnie! Dziękuję Zosiu – wszyscy pytają o przepis i kieruję ich oczywiście tu!

  6. Jakich jabłek najlepiej użyć? Szara reneta się sprawdzi, czy lepiej inny rodzaj? Pozdrawiam :)

  7. Zosiu, nie bardzo rozumiem… kiedy nakładany karmel? Wyłożyć go tzw. kleksami na jabłkach u na to wszystko ubite białka ?

  8. My brother suggested I may like this website. He was once totally right. This submit actually made my day. You cann’t believe just how a lot time I had spent for this information! Thank you!

  9. Zosiu,

    to ciasto wygląda cudownie! Wczoraj zrobiłam brownie z solonym karmelem również z Twojego przepisu i wyszło pysznie, jutro mam gości i kusi mnie ta szarlotka. Mam pytanie – ponieważ z wczorajszego pieczenia zostało mi sporo karmelu, czy mogę użyć go do tego ciasta? przepis na karmel się różni, dlatego mam wątpliwości…pozdrawiam serdecznie!

  10. Kilka dodatkowych elementów, jak beza i słony karmel, a zwykła domowa szarlotka może się zmienić w cudowne, wręcz eleganckie ciasto.
    Ostatnio to moje ciasto nr 1. Znakomite! :)

  11. Dzisiaj wreszcie upiekłam to ciasto. Zosiu to moje okrycie roku !!! nie wiem, czy jadłam coś lepszego. Dziękuje za ten przepis :-)

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.