* * *
Jesień bez jabłek, zapachu cynamonu i smaku szarlotki wydawałaby mi się bardzo smutna. Z przyjemnością zapraszam Was na nieco mniej tradycyjną szarlotkę z bezą i słonym karmelem. Niech umila Wam niejedno jesienne popołudnie.
Skład:
(forma o średnicy 23/26 cm)
(przepis na kruche ciasto):
180 g mąki pszennej
100 g masła
1 łyżka serka homogenizowanego lub kwaśnej śmietany
40 g cukru pudru
1 jajko
Farsz:
3 dużej jabłka
2-3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka mielonego cynamonu + 1/2 mielonego kardamonu + 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Beza:
3 białka
120 g drobnego cukru (biały)
szczypta mąki ziemniaczanej
Słony karmel:
6-8 łyżek brązowego cukru
250 g serka mascarpone (może być więcej)
szczypta soli morskiej, gruboziarnistej
A oto jak to zrobić:
- Aby przygotować kruchy spód: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Formę do ciasta natłuszczamy masłem, oprószamy mąką i wykładamy nią ciastem. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przekładamy do zamrażalnika na 10 minut. Schłodzone ciasto umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C i pieczemy przez 15-18 minut, aż spód zbrązowieje. Na ostudzony spód przekładamy podsmażone jabłka, słony karmel i nakładamy bezę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 150 stopniach C przez 25-30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce cukierniczej.
- Aby przygotować farsz: jabłka obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, podsmażamy na rozgrzanej patelni z masłem i przyprawami, max. 8-10 minut.
- Aby przygotować słony karmel: brązowy cukier rozpuszczamy na rozgrzanej patelni – czekamy aż masa stanie się płynna. Następnie, ostrożnie dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Zmniejszamy ogień i mieszamy do połączenia się składników. Uwaga: w trakcie mieszania mogą powstać grudki, to jest naturalne- powinny się rozpuścić, jeżeli nie to wyciągnijcie je. Ja na końcu lubię je ścierać na małej tarce i posypać wierzch mazurka. Finalnie masa powinna być jednolita i gładka. Na końcu dodajemy szczyptę soli morskiej.
- Aby przygotować bezę: białka ubijamy mikserem na pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce (ważne), cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajemy skrobię i miksujemy.
Aby przygotować kruchy spód: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Formę do ciasta natłuszczamy masłem, oprószamy mąką i wykładamy nią ciastem. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przekładamy do zamrażalnika na 10 minut. Schłodzone ciasto umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C i pieczemy przez 15-18 minut, aż spód zbrązowieje.
Aby przygotować słony karmel: brązowy cukier rozpuszczamy na rozgrzanej patelni – czekamy aż masa stanie się płynna. Następnie, ostrożnie dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Zmniejszamy ogień i mieszamy do połączenia się składników.
Aby przygotować farsz: jabłka obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, podsmażamy na rozgrzanej patelni z masłem i przyprawami, max. 8-10 minut.
Na ostudzony spód przekładamy podsmażone jabłka, słony karmel i nakładamy bezę.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 150 stopniach C przez 25-30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce cukierniczej.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie.
Zosiu szarlotka wygląda obłędnie. Wersji z karmelem jeszcze nie próbowałam, ale jestem pewna, że będzie pyszna.
Słonecznego weekendu.
Ela
http://www.themomentsbyela.pl
Jesień to właśnie zapach szarlotki! Przepiękne zdjęcia. Muszę wypróbować ten przepis, kocham słony karmel;)
A skąd ten piękny biały sweter jeśli można wiedzieć?
Zosiu, Twoja szarlotka na zdjęciu chyba nie ma tego karmelu, prawda? Na warstwie jabłek go nie widać ?
Rozpłynął się?
Niestety moja beza wyszła „mokra” ? co mogło być przyczyną? Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Gdyby nie to ciasto byłoby naszym nowym nr 1 bo w smaku jest przepyszne ?
A, rozumiem ? ja zrobiłam bez. Udany przepis. Dziękuję za inspirację ????
Właśnie zabrałam się za pieczenie ciasta.
Mam pytanie, czy ciasto jest pieczone z termoobiegiem czy gora-dół? A jak pieczesz już z dodatkami?
Ciasto wygląda obłędnie w tej jesiennej scenerii :)
Aga, opcja góra-dół :-)
Dziękuję za odpowiedź.
Ciasto znika w zaskakującym tempie, dzieci rozkoszują się szarlotką w nowej odsłonie.
Kolejny udany Twój przepis, Zosiu. Pozdrawiam: )
:* to ja dziękuję za kolejne zaufanie!
Zrobiłam wczoraj – to pierwsza szarlotka, pierwszy karmel i beza – wyszło cudnie! Dziękuję Zosiu – wszyscy pytają o przepis i kieruję ich oczywiście tu!
OLivio jak miło! Dziękuję z całego serca!
Jakich jabłek najlepiej użyć? Szara reneta się sprawdzi, czy lepiej inny rodzaj? Pozdrawiam :)
Szara reneta – doskonała!
Zosiu, nie bardzo rozumiem… kiedy nakładany karmel? Wyłożyć go tzw. kleksami na jabłkach u na to wszystko ubite białka ?
Kamilo, karmel nakładamy na warstwę jabłek, a następnie ubite białka :)
Ślicznie dziękuje za szybką odpowiedź, pozdrawiam ?
??trzymam kciuki!
My brother suggested I may like this website. He was once totally right. This submit actually made my day. You cann’t believe just how a lot time I had spent for this information! Thank you!
Zosiu,
to ciasto wygląda cudownie! Wczoraj zrobiłam brownie z solonym karmelem również z Twojego przepisu i wyszło pysznie, jutro mam gości i kusi mnie ta szarlotka. Mam pytanie – ponieważ z wczorajszego pieczenia zostało mi sporo karmelu, czy mogę użyć go do tego ciasta? przepis na karmel się różni, dlatego mam wątpliwości…pozdrawiam serdecznie!
Ciasto wygląda cudownie i pewnie tak smakuje.
Aha :-))
Kilka dodatkowych elementów, jak beza i słony karmel, a zwykła domowa szarlotka może się zmienić w cudowne, wręcz eleganckie ciasto.
Ostatnio to moje ciasto nr 1. Znakomite! :)
:*
Dzisiaj wreszcie upiekłam to ciasto. Zosiu to moje okrycie roku !!! nie wiem, czy jadłam coś lepszego. Dziękuje za ten przepis :-)
Joanno ale się cieszę!!!